Forventer mer av næringslivet
– Funksjonshemmede skal kunne komme seg inn i en butikk på akkurat samme måte som andre, understreker inkluderingsminister Audun Lysbakken.
Utspillet kommer etter Norges Handikapforbunds kritikk av handelsnæringen. Forbundet mener mange butikker tyr til lettvinte og for dårlige særløsninger når rullestolbrukere må ringe på klokker, vente på betjeningen eller bli henvist til egne innganger når de skal inn i butikkene. Dette er ikke i tråd med kravene i den nye diskrimineringsloven, mener forbundet.
Samme som andre
Nå får forbundet støtte fra likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV).
– Loven handler ikke om at det skal finnes en reserveløsning, men at virksomhetens hovedløsning skal tilrettelegges. Målet med loven er altså at også mennesker med funksjonshemninger skal kunne bruke den samme ankomsten som andre, understreker Lysbakken overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Lysbakken minner om at det kun kan gjøres unntak fra regelen dersom det vil medføre en «uforholdsmessig byrde», enten økonomisk eller fysisk, for bedriften å gjennomføre de nødvendige endringene.
Forventer mer
En undersøkelse blant Norges Handikapforbunds medlemmer viser at mange føler seg krenket over å måtte bruke særløsninger som egne butikkinnganger, å bruke dobbeltskinner som erstatning til trinnfri adkomst eller løfteplattform utendørs når de skal inn i butikker. Flere føler seg beglodd og nedverdiget.
– Det er ingen tvil om at mange næringsdrivende har gjort en stor innsats, men når jeg ser disse tallene er min forventning til næringslivet at de gjør mer, sier Lysbakken.
– Jeg tror at for veldig mange butikker er løsningen innenfor det som er rimelig å forvente at de skal klare, uten å måtte sende rullestolbrukere inn bakveien, legger han til.
Ny uttalelse
Lysbakken viser også til en nylig uttalelse fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. To butikker i Trondheim var klaget inn for brudd på kravene til universell utforming. Med universell utforming menes tilrettelegging av selve hovedløsningen i de fysiske forholdene slik at flest mulig kan bruke området.
Norges Handikapforbund hadde klaget inn de to butikkene fordi de hadde trapper inn til inngangspartiet, og fordi bevegelseshemmede ikke kunne bruke inngangspartiet uten hjelp.
Butikkene på sin side påpekte at de hadde ringeklokke, slik at personalet kunne kontaktes for assistanse, og at de hadde skinner som kunne monteres slik at rullestolbrukere kunne komme inn.
Men at det monteres skinner for bevegelseshemmede etter at de har kontaktet personalet er ikke innenfor kravet til universell utforming, konkluderer ombudet med. Årsaken er at en slik måte å gi rullestolbrukere adgang er en spesialløsning, som er i strid med lovens krav om at selve hovedløsningen skal være generelt tilrettelagt.
– Uttalelsen fra ombudet er prinsipielt viktig, og jeg håper handelsnæringen nå vil gå inn og se på de vurderingene ombudet har gjort, sier statsråd Lysbakken. (ANB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox