Krevende oppgjør for alle
Oppgjøret som tegnet opp veien ut av konflikten i kommunene var svært krevende for alle, ifølge partene.
Men det som hadde vært det eneste alternativet var til slutt ikke å foretrekke.
Det sies at en god forhandlingsløsning er en som ingen av partene er helt fornøyd med. Da enigheten var et faktum onsdag ettermiddag kunne det virke som om det nettopp var meklingsmannen som var den mest fornøyde. Etter to og et halvt døgn kunne han senke skuldrene og fastslå at storstreiken i norske kommune er over.
KS hadde strukket seg utover det som først ble betegnet som «lengre enn lagt», arbeidstakerne fikk mindre enn de krevde og måtte gi opp deler av likelønnssatsingen.
– Jeg kan fortelle at konflikten er løst. Alle som er i streik og som skulle på etter klokken 17 skal møte på jobb, sa Nafstad da han orienterte om utfallet onsdag ettermiddag.
Dermed var det slutt på kommunestreiken, den største i Norge på 30 år. I nesten to uker har flere tusen kommuneansatte streiket for likelønn og mer sentral fordeling av pengene.
– Det er en ganske kompleks løsning som består av både sentrale og lokale likelønnstiltak. Vi har klart å ivareta lavtlønte og høyskoleutdannede grupper, kompensere for at undervisningspersonale har kommet litt dårligere ut i tidligere oppgjør, sa Nafstad til NTB.
Alle de fire sammenslutningene YS, Unio, Fagforbundet og Akademikerne samt arbeidsgiverorganisasjonen KS godtok Nafstads skisse til løsning. Men alle er ikke like fornøyde, Forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand for Unio, sier hun ikke klarte å komme i mål med alle likelønnskravene sine.
– Oppgjøret har en klar likelønnsprofil, men det er ikke et historisk likelønnsoppgjør. Når regjeringen ikke har kommet med penger og KS ikke har bedt om det, er det ikke mer vi kan gjøre, sier Bjerkestrand.
Administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS poengterer at det var viktig for å bidra til å avslutte streiken, selv om hun med det måtte strekke seg enda lengre enn langt.
– Det har vært veldig krevende innrømmelser. Men for oss har det vært om å gjøre at vi kunne finne av en løsning innenfor økonomisk ansvarlige rammer, sier hun.
Løsningen som ble nedfelt i meklingsprotokollen onsdag har en totalramme på rundt 3,4 prosent og innebærer at alle får et generelt tillegg på 2,1 prosent og minimum 7.100 kroner. Hele rammen er imidlertid satt sammen av en rekke forskjellige komponenter som sammen løfter store enkeltgrupper godt opp over 10.000-kronersstreken. Enkelte vil få et lønnshopp på over 20.000 kroner, ifølge Unio.
KS aksepterte dessuten at den lokale potten blir redusert fra 1,4 prosent til 0,85 prosent i år og til 0,25 prosent neste år. I denne lokale potten ligger det strenge likelønnsføringer som skal sikre lavtlønte, kvinnelige leder og de med høyere utdanning.
Partene har valgt å prioritere minstelønnssatsene for de mest kvinnedominerte gruppene på trinn med ansiennitet fra ti år og oppover.
Lærergrupper og ansatte med treårig høyskoleutdanning får ekstra uttelling på grunn av tilleggsprotokollen fra 2008. For lærere og skoleledere er det gitt 1,15 prosent og for høyskolegruppen 2.000 kroner.
Nesten 50.000 kommuneansatte i mer enn 80 byer og fylkeskommuner har vært i streik. Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen var sterkest rammet.
Skoler, barnehager og SFO-tilbudet ble stengt eller redusert. Også andre kommunale tjenester ble berørt, blant annet sykehjem, hjemmehjelp, renhold og renovasjon. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes