– Velferdsstaten må ikke knele
Ap-sekretær Raymond Johansen mener den norske velferdsstaten er i finansieringstrøbbel.
kjell.werner@anb.no
– Vi må omforme velferdsstaten slik at den ikke kneler i kraft av egen tyngde, sier Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Han har deltatt på en tre dagers kongress hvor sentrale sosialdemokrater og LO-topper fra Norden har vært samlet i Helsingør for å diskutere felles utfordringer.
– En av norsk politikks største utfordringer er å føre en debatt hvor ikke alt dreier seg om å love mer til alle nye formål, men bruke penger på en mer fornuftig måte. Vi må bruke mindre penger på noe for å ha mer penger til det viktigste, sier Johansen.
– Venstresidens svar kan ikke være å bevare og øke overføringene. Arbeiderbevegelsen må være en nytenkende og drivende kraft for nødvendige endringer i samfunnet, sier Ap-sekretæren.
Finanskrisen
På møtet i Helsingør har finanskrisen vært et viktig tema.
– I europeisk sammenheng er ikke de nordiske landene blant de hardest rammede. Det skyldes blant annet den nordiske modellen med en forholdsvis stor offentlig sektor, som blir en god buffer i en krisesituasjon. Sverige og Danmark er hardere rammet enn Norge, sier Johansen.
Han mener det er interessant å se hvordan de nordiske landene har brukt krisepengene. Norge brukte 55 milliarder kroner mer av oljefondet, Danmark 25 milliarder og Sverige 41 milliarder. Innretningen på de ulike stimuleringstiltakene har vært forskjellig. I Norge brukte vi 84 prosent på offentlig forbruk og investeringer. I Sverige utgjorde skattelettelser 70 prosent av krisepakka, og nesten halvparten av de finanspolitiske virkemidlene i Danmark var skattelettelser.
– Våre sosialdemokratiske venner i Danmark hevder at hvis de hadde brukt den samme oppskriften som Norge, så ville det ført til tre til fem ganger flere sysselsatte, sier Ap-sekretæren i Norge.
Må stramme inn
Raymond Johansen har samtidig en klar beskjed til Ola og Kari.
– Intet tre vokser inn i himmelen. Vi har brukt penger fornuftig. Derfor har vi hatt penger på bok som kunne settes inn på motkonjunkturtiltak. Men nå er det viktig at vi bruker mindre oljepenger, sier Johansen og varsler at Norge må komme tilbake på nivået for den såkalte handlingsregelen. Det innebærer at det skal brukes fire prosent avkastning av oljefondet.
– Det mest progressive vi kan gjøre nå er å stramme inn på den totale pengebruken. Det letteste i verden er å bruke masse penger, sier Johansen og poengterer at dagens politikere må ta hensyn til kommende generasjoner.
Flere i arbeid
– For meg er arbeidslinja helt avgjørende. Vi må legge til rette for mange grupper hvor folk er utslitte. For dem må det være mulig å gjøre noe annet. Jeg mener at vi i framtiden bør vi ha noe større grad av skjermet sektor.
– Hva mener du med det?
– Skjermede jobber på ordinære arbeidsplasser hvor produktivitetsjaget er noe mindre. Vi har 600.000 mennesker utenfor arbeidslivet som passivt mottar ytelser fordi de ikke orker å jobbe fullt ut. Det må være plass til noen flere av dem i arbeidslivet, helt eller delvis. Problemet i dag er man enten er ute eller inne på arbeidslivet. Det finnes ikke noen mellomting. Her må vi tenke helt nytt, sier Johansen. Han ser for seg at det kan bli slike skjermede arbeidsplasser innenfor deler av omsorgsyrket, hvor det er stort behov for arbeidskraft.
Hjelp hjemme
På den annen side vil Johansen bygge opp systemer som hjelper folk til å bo lenger hjemme før de flytter på sykehjem.
– Det er store penger å spare for samfunnet dersom mange blir boende hjemme et halvt år ekstra. Samtidig er det slik at mange ønsker å bo hjemme lenger bare man får litt ekstra hjelp.
– Vår utfordring er å hindre at folk blir trygdet. Vi må spesielt hindre at ungdom dropper ut av skolen og tidlig havner på uføretrygd, sier Ap-sekretæren.
Han roser helsedirektør Bjørn Inge Larsen for å ha dratt i gang en debatt om prioriteringer mellom pasienter i helsesektoren.
– Det er veldig synd at vi ikke klarer å ta debatter som varer mer enn en dag før man blir kalt uverdig og satt på plass. Diskusjonen om lokalsykehus har også vist hvor vanskelig det er å ta opp hvordan vi kan bedre folks helse og svare på et endret sykdomsbilde. Vi trenger en mer opplyst og kunnskapsrik debatt, sier Johansen. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes