JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Velferdsstaten må ikke knele

Ap-sekretær Raymond Johansen mener den norske velferdsstaten er i finansieringstrøbbel.

kjell.werner@anb.no

– Vi må omforme velferdsstaten slik at den ikke kneler i kraft av egen tyngde, sier Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har deltatt på en tre dagers kongress hvor sentrale sosialdemokrater og LO-topper fra Norden har vært samlet i Helsingør for å diskutere felles utfordringer.

– En av norsk politikks største utfordringer er å føre en debatt hvor ikke alt dreier seg om å love mer til alle nye formål, men bruke penger på en mer fornuftig måte. Vi må bruke mindre penger på noe for å ha mer penger til det viktigste, sier Johansen.

– Venstresidens svar kan ikke være å bevare og øke overføringene. Arbeiderbevegelsen må være en nytenkende og drivende kraft for nødvendige endringer i samfunnet, sier Ap-sekretæren.

Finanskrisen

På møtet i Helsingør har finanskrisen vært et viktig tema.

– I europeisk sammenheng er ikke de nordiske landene blant de hardest rammede. Det skyldes blant annet den nordiske modellen med en forholdsvis stor offentlig sektor, som blir en god buffer i en krisesituasjon. Sverige og Danmark er hardere rammet enn Norge, sier Johansen.

Han mener det er interessant å se hvordan de nordiske landene har brukt krisepengene. Norge brukte 55 milliarder kroner mer av oljefondet, Danmark 25 milliarder og Sverige 41 milliarder. Innretningen på de ulike stimuleringstiltakene har vært forskjellig. I Norge brukte vi 84 prosent på offentlig forbruk og investeringer. I Sverige utgjorde skattelettelser 70 prosent av krisepakka, og nesten halvparten av de finanspolitiske virkemidlene i Danmark var skattelettelser.

– Våre sosialdemokratiske venner i Danmark hevder at hvis de hadde brukt den samme oppskriften som Norge, så ville det ført til tre til fem ganger flere sysselsatte, sier Ap-sekretæren i Norge.

Må stramme inn

Raymond Johansen har samtidig en klar beskjed til Ola og Kari.

– Intet tre vokser inn i himmelen. Vi har brukt penger fornuftig. Derfor har vi hatt penger på bok som kunne settes inn på motkonjunkturtiltak. Men nå er det viktig at vi bruker mindre oljepenger, sier Johansen og varsler at Norge må komme tilbake på nivået for den såkalte handlingsregelen. Det innebærer at det skal brukes fire prosent avkastning av oljefondet.

– Det mest progressive vi kan gjøre nå er å stramme inn på den totale pengebruken. Det letteste i verden er å bruke masse penger, sier Johansen og poengterer at dagens politikere må ta hensyn til kommende generasjoner.

Flere i arbeid

– For meg er arbeidslinja helt avgjørende. Vi må legge til rette for mange grupper hvor folk er utslitte. For dem må det være mulig å gjøre noe annet. Jeg mener at vi i framtiden bør vi ha noe større grad av skjermet sektor.

– Hva mener du med det?

– Skjermede jobber på ordinære arbeidsplasser hvor produktivitetsjaget er noe mindre. Vi har 600.000 mennesker utenfor arbeidslivet som passivt mottar ytelser fordi de ikke orker å jobbe fullt ut. Det må være plass til noen flere av dem i arbeidslivet, helt eller delvis. Problemet i dag er man enten er ute eller inne på arbeidslivet. Det finnes ikke noen mellomting. Her må vi tenke helt nytt, sier Johansen. Han ser for seg at det kan bli slike skjermede arbeidsplasser innenfor deler av omsorgsyrket, hvor det er stort behov for arbeidskraft.

Hjelp hjemme

På den annen side vil Johansen bygge opp systemer som hjelper folk til å bo lenger hjemme før de flytter på sykehjem.

– Det er store penger å spare for samfunnet dersom mange blir boende hjemme et halvt år ekstra. Samtidig er det slik at mange ønsker å bo hjemme lenger bare man får litt ekstra hjelp.

– Vår utfordring er å hindre at folk blir trygdet. Vi må spesielt hindre at ungdom dropper ut av skolen og tidlig havner på uføretrygd, sier Ap-sekretæren.

Han roser helsedirektør Bjørn Inge Larsen for å ha dratt i gang en debatt om prioriteringer mellom pasienter i helsesektoren.

– Det er veldig synd at vi ikke klarer å ta debatter som varer mer enn en dag før man blir kalt uverdig og satt på plass. Diskusjonen om lokalsykehus har også vist hvor vanskelig det er å ta opp hvordan vi kan bedre folks helse og svare på et endret sykdomsbilde. Vi trenger en mer opplyst og kunnskapsrik debatt, sier Johansen. (ANB)

Annonse
Annonse