JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem har æren?

Trontaledebatten mandag ble et oppgjør om eierskapet til den norske velferdsmodellen.

Både rødgrønne og blå partier av ulike avskygninger beskyldte hverandre for å kjøre landet i grøfta.

Det avgjørende spørsmålet var hvor store doser av offentlig og privat engasjement som er optimalt for å løse Velferds-Norges utfordringer. Stortinget delte seg etter kjente, ideologiske linjer, mens KrF forsøkte å skaffe seg armslag mellom blokkene.

Partiets Øyvind Håbrekke sukket over elendighetsbeskrivelse som blokkene kastet mot hverandre. Partileder Dagfinn Høybråten inviterte Stortinget med på en mellomløsning, da han tok til orde for et nasjonalt forlik om bedre livsvilkår for ideelle og frivillige organisasjoner, de som ligger i gråsonen mellom de «korrekte» statlige og de «grådige» private.

Høybråten vil fjerne momsen på frivillig arbeid og doble gavefradraget på selvangivelsen. Han etterlyste nytenkning hos Ap.

Det haster

– Frivilligheten er truet. Vi må snu utviklingen, og det haster. Ideelle aktører skvises mellom den oppfatningen at det offentlige skal sørge for alt, og en økende anbuds- og konkurransetenkning. Begge tar feil, sier Høybråten.

Han hevder at markedsprinsippene under den rødgrønne regjeringen brukes mer enn noen gang, og mer enn det EØS-avtalen krever.

Høyre-leder Erna Solberg mener at velferden i Norge må sikres gjennom vekst, ikke økte skatter. Hun sier regjeringen snart må innse at offentlig sektor ikke kan løse alle problemer og utfordringer i samfunnet.

– Vi må skape mer, ikke skatte mer. Norge er verdensmester i pengebruk, men ikke i å få mest mulig ut av pengene. Kunnskap, forskning og innovasjon er en forutsetning for å bevare og utvikle velferdssamfunnet, sa Solberg.

Mangler mye på eldre og samferdsel

Hun la til at tunge områder som eldreomsorg og samferdsel må møtes med en kombinasjon av offentlige og private aktører.

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen mener at Høyre og Frp ikke er troverdige forsvarere av den norske velferdsmodellen.

– Høyres deltakelse i tidligere regjeringer er blitt moderert av sentrumspartiene. Denne gang går Høyres vei til makt gjennom Frp, og det vi da får se, er en helt annen kurs for Norge, sa Aps nestleder.

Etterlyser visjoner

Frp-leder Siv Jensen etterlyser reformer i eldreomsorgen. Hun mente at regjeringen forvalter et foreldet system som roper etter nye tanker og utfordret statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til å formulere noen visjoner.

Jensen klaget over det hun kalte en uvanlig kort trontale lørdag, der regjeringen hadde lite å by på for neste år og skuffende lave ambisjoner.

Hun trakk fram flere områder som hun mente lider av mangel på nytenkning og utilstrekkelige bevilgninger, først og fremst eldreomsorg og justis.

Frp-lederen mente at regjeringen lider under et manisk forhold til private løsninger på områdene helse, omsorg og utdanning og oppfordret de rødgrønne til å senke skuldrene noe.

Sp mener venstre er best

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete ble i kveldsmøtet utfordret til å klargjøre om hvor Sp befinner seg i det politiske landskapet. Svaret var klart at hun mener at et samarbeid mellom sentrum og venstresiden er å foretrekke fremfor et sentrum-høyre samarbeid.

– De beste løsningene ligger i sentrum-venstre både når det gjelder fordeling og frivillighet, konstaterte hun.

Venstres leder Trine Skei Grande ville vite om kommunal- og regionalministeren støttet Arbeiderpartiets ønske om å slå sammen kommuner.

– Vi er helt enig om at sammenslåinger må være friville, parerte Navarsete. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse