JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens endrer uførepensjonen

Jens Stoltenberg vil endre pensjonsbiten i uføretrygden, men prøver å berolige LO.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi skal gjøre noen endringer i uføretrygden som følge av pensjonsreformen, men de innebærer ikke noen kutt i de samlede ytelsene til uføretrygdede. Det kan være noen plusser og minuser, men samlet er det ikke noe minus, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle på LO Stats kartellkonferanse på Gol ville vite hva Stoltenberg hadde å komme med i uføresaken da han entret talerstolen onsdag ettermiddag. Noe fikk de vite, men ikke hele den nye uføreordningen som skal legges fram snart.

– Alle med uføretrygd i dag skal beholde nivået på ytelsene de har i dag. Riktignok etter skatt, fordi uføretrygden skal skattlegges annerledes. Det er ikke snakk om kutt i uføreordningen. Den skal økes fordi vi har vedtatt at den skal lønnsreguleres, og LO har jo fått til en kraftig reallønnsøkning, sier Stoltenberg.

Levealderjustering

– Så er det et vanskelig spørsmål knyttet til den såkalte levealdersjusteringen når uføre går over til å bli pensjonister. Skal man ha full skjerming for levealdersjustering eller ikke. På to ytterpunkter tar alle feil, derfor er vi sosialdemokrater. Et eksempel med to 64-åringer som har hatt klin like jobber fra de var 22. Den ene tar fleksibel AFP eller folketrygden, den andre går til legen og blir ufør. Den siste vil leve hele resten av livet med mer i inntekt enn den som ikke ble ufør. Dette er ikke rimelig, slår Stoltenberg fast.

Skjønner uroen

Han skjønner at folk blir skremte og urolige av uføredebatten som raser, men han fastholder altså at det skal bli gode løsninger i samarbeid med LO.

– Det blir ikke kutt i uføreordningen. Den øker, slår han fast.

– Det var ganske intense saker da vi her på Gol i fjor startet debatten om sykefraværet, med mange sterke meninger. Men det har ført fram til en avtale og enighet om inkluderende arbeidsliv. Mye er fulgt opp og flere ting kommer, sier Stoltenberg, og viser til at sykefraværet nå går ned.

Advarer mot mekanisk diskusjon

LO-leder Roar Flåthen sto onsdag på talerstolen på kartellkonferansen på Gol før statsminister Jens Stoltenberg. Uførepensjon sto selvsagt på agendaen også for LO-lederen.

– Vi har nylig fått til en ny pensjonsreform, fått AFP i privat sektor, og nå er det altså uføreordningen som skal tilpasses. Men jeg vil advare mot en mekanisk diskusjon, som vi så antydninger til da debatten om sykelønn og inkluderende arbeidsliv startet her på Gol i fjor, sier Flåthen.

Han avviser at LO ikke har kjempet hardt nok i uføresaken, eller at ikke LO-kongressens klare krav til ny uføreordning fortsatt ligger i bunn. Men han skjønner at mange er utålmodige etter medieoppslagene om ulike kuttplaner i uføreordningen.

Torden fra talerstolen

– Et av spørsmålene dreier seg om hva som skjer når uføre blir pensjonister. Hvordan kan de skjermes for den levealdersjusteringen som allerede er vedtatt i Stortinget. Dette vil vi inn i dialog med regjeringen på. Denne gruppen kan ikke kompensere for levealdersjustering på samme måte som de som er i arbeid, sa Flåthen til forsamlingen på Gol onsdag ettermiddag.

Han tordnet nærmest fra talerstolen da han spurte hvem andre enn den rødgrønne regjeringen og LO som skal levere et godt resultat i uføresaken.

– At noen ikke har tro på det, får vi leve med. Jeg har en agenda, og det er et så bra resultat som mulig og at nivået skal videreføres i uførestønaden. (ANB)

Denne uken er det duket for LO Stats mangeårige og tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol.

Dette har utviklet seg til å bli et av de viktigste politiske verkstedene i fagbevegelsen, og både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og LO-leder Roar Flåthen er selvskrevne gjester.

En rekke politikere, samfunnsdebattanter og fagforeningstopper kommer til Gol i november hvert år.

Og det var nettopp på Gol at Stoltenberg i fjor startet den heftige sykelønnsdebatten. (ANB)

Annonse
Annonse

Denne uken er det duket for LO Stats mangeårige og tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol.

Dette har utviklet seg til å bli et av de viktigste politiske verkstedene i fagbevegelsen, og både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og LO-leder Roar Flåthen er selvskrevne gjester.

En rekke politikere, samfunnsdebattanter og fagforeningstopper kommer til Gol i november hvert år.

Og det var nettopp på Gol at Stoltenberg i fjor startet den heftige sykelønnsdebatten. (ANB)