JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber regjeringen rydde opp

15 private byråer forsynte sykehusene med vikarer for 487 millioner kroner i fjor. Regjeringen må rydde opp, krever SVs Karin Andersen.

Karin Andersen reagerer kraftig på rapporten som viser at norske sykehus har kjøpt vikartjenester fra private byråer for til sammen 487 millioner kroner. Norske velferdskroner må brukes på pasientene og til å sikre de ansatte skikkelig lønn og arbeidsvilkår - ikke på aksjeutbytte, mener stortingsrepresentanten fra regjeringspartiet SV.

– Regjeringen må ta en fullstendig gjennomgang av helse- og omsorgssektoren. Og utfallet av den må bli at kommunene og staten gir de deltidsansatte større stillinger og at flere får faste stillinger. Jeg ser ingen grunn til å måke norske skattekroner ned i lommene til eierne av private selskaper, sier hun til NTB.

Bruken av vikarbyråer må reduseres til et absolutt minimum, mener hun.

Rammeavtale

Sommeren 2009 inngikk de fire offentlige helseregionene en rammeavtale med 15 private vikarbyråer. I fjor gikk revisjonsselskapet Deloitte gjennom rammeavtalen og utførte kontroll hos seks av byråene.

– Rapporten avdekker en rekke avvik og påpeker flere forhold som vi ikke er fornøyde med. Men vi satte selv i gang internrevisjonen for å sikre god kvalitet og ordnede forhold, sier personaldirektør Hilde Christiansen i Helse Vest.

Blant annet slår Deloitte fast at arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven er brutt i flere tilfeller. For enkelte vikarer forelå det ikke signert arbeidsavtale, i andre tilfeller manglet CV eller referansene var ikke sjekket.

Mangelfull registrering og dokumentasjon på at autorisasjonen er i orden, er et annet avvik som går igjen. Pålagte prøver og egenerklæringer vedrørende smittevern var også fraværende enkelte steder.

Adecco

Adecco Helse - som får massiv kritikk for ulovlig drift ved flere sykehjem - er ett av de 15 selskapene staten har avtale med. Andersen mener hennes krav også må ses i lys av sykehjemsskandalen.

– Dette er de samme selskapene som driver sykehjem under enhver kritikk. Det går ikke an å drive billigere uten at det går ut over noen, enten det er folks lønns- og arbeidsvilkår, kvaliteten eller begge deler, sier hun.

Adecco har levert sykepleiere og spesialsykepleiere til sykehus i alle de fire helseregionene i Norge. Til tross for avvikene som ble registrert, har ikke de regionale helseforetakene vurdert å si opp kontrakten med vikarbyråene.

– Vi tar dette svært alvorlig og har innført et system med månedlige avviksrapporter. I motsetning til det som har skjedd i Oslo, vil vi oppdage avvik og feil selv og sørge for å gjøre noe med det, sier Christiansen, som har ansvaret for rammeavtalen med vikarbyråene på vegne av helseregionene.

Store verdier

De 15 vikarbyråene Helse-Norge har inngått avtaler med, mottok til sammen 487 millioner kroner i fjor, inkludert moms. Kontrakten med Adecco er størst, og omfattet 93 millioner kroner i 2010.

– Fra tid til annen klarer ikke sykehusene å fylle ledige vakter. Dette gjelder ikke minst i forbindelse med ferieavviklingen. Det er viktig for meg å få fram at vikarene er meget høyt kompetente fagfolk, sier Christiansen.

Hun er tydelig på at lovverket og avtalene klargjør overfor vikarene og leverandørene at den enkelte skal ha tarifflønn og forholde seg til de samme arbeidstidsbegrensninger som fast ansatte. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse