Fikk kjørt seg
– Telehiv på nye veier er uholdbart, mener samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).
Kleppa forsvarte regjeringens veipolitikk, men la seg flat når det gjelder telehivet som har gjort store skader på E18 i Indre Østfold etter bare en vinter.
– Telehivet som er avdekket på E18 er fullstendig uakseptabelt, gjentok Kleppa flere ganger.
– Derfor har Statens vegvesen satt ned en ekspertgruppe som skal finne ut hva som har skjedd med veien. Jeg får snart overlevert en rapport om hva som må gjøres, fortsatte hun.
Hardkjøret mot statsråden og elendighetsbeskrivelsen av norske veier og norsk veipolitikk, ble anført av Bård Hoksrud (Frp) og Øyvind Halleraker (H) som hevdet at regjeringens politikk har sviktet.
– Vi må bygge veier som tåler tidens tann. Innser statsråden at regjeringen må bygge veier for fremtiden som faktisk tåler å bli brukt, spurte Hoksrud.
Forsvarte politikken
Kleppa forsvarte regjeringens politikk med velkjente argumenter: Aldri før er det blitt brukt så mye penger på bygging og vedlikehold som nå.
– Den beste måten å få bedre veier på er å øke bevilgningene og det har vi gjort, sa statsråden, som innrømmet at etterslepet på vedlikehold er stort.
– Men det er ikke dagens regjering som er årsak til forfallet. Det er det tidligere regjeringer som må ta ansvaret for fordi de med Høyres helhjertede støtte ikke bevilget nok penger. Hver måned blir det bedre, sa Kleppa.
Høyre og Frp svarte med å si at det er på tide at regjeringen tar ansvaret for sin politikk etter seks år med makten fremfor å skylde på andre.
Øyer-tunnelen
Et annet veiprosjekt som kom opp i spørretimen var vedtaket om å bygge tunnel med bare ett løp i hver retning på E 6 i Øyer i Gudbrandsdalen når det er firefeltsvei på hver side av tunnelen.
Hoksrud hevdet at tunnelen ikke vil innfri sikkerhetskravene når trafikken passerer 8.000 biler i døgnet. I dag er trafikken 7.500 biler. I Aftenposten har Arne Sortevik (Frp) karakterisert vedtaket som «molbopolitikk».
Onsdag fikk han høre av Kleppa at Frp våren 2009 støttet den politikken han selv kalte for molbopolitikk.
– Frp sa nei til bompenger på strekningen, men ikke at vi skulle bygge ett løp i første omgang, svarte samferdselsministeren.
Kleppa sa at byggingen av en tunnel med ett løp ble gjort for å komme raskere i gang på et ulykkesbelastet strekning. Når trafikken vokser, er planen å utvide tunnelen med ett løp til i hver retning. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen