– Ingen renteøkning
Dystre utsikter internasjonalt vil tvinge Norges Bank til å senke rentebanen betydelig, tror analytikerne i Nordea Markets.
Det er meget gode nyheter for norske forbrukere.
Renta på boliglånet ditt kommer til å stige minimalt, og det skjer først neste år, samtidig som du vil få enda mer å bruke på deg selv og familien. Det var konklusjonen da de økonomiske ekspertene i Nordea Markets la fram sine prognoser onsdag formiddag.
Den første økningen i styringsrenta til Norges Bank kommer tidligst om et år, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce. Pengemarkedsrentene, rentene bankene betaler på sine egne lån, er ligger imidlertid markant høyere enn styringsrenta. Det kan bety en viss økning i bankenes utlånsrente.
– Det er mulig vi kommer til å se at utlånsrentene stiger med et kvart prosentpoeng, men neppe noe særlig mer. Deretter kommer nok bankenes boliglånsrenter til å følge utviklingen i styringsrenta, sier Bruce til NTB.
Han poengterer at bankenes viktigste virkemiddel i konkurransen om lånekundene er renta de tilbyr. Derfor tror han mange banker vil vente og se hva andre gjør, og når de øker renta, vil det skje svært forsiktig.
Første hopp i august
I de økonomiske utsiktene Nordea presenterte onsdag legger analytikerne opp til at den første renteøkningen først kommer i august neste år. Deretter vil rentebanen stige svært sakte, først og fremst på grunn av dystre utsikter i USA og eurosonen - hvor man venter flat renteutvikling i hvert fall fram til 2013.
Sjeføkonom Steinar Juel vektla tungt at man nå ser en økt og «betydelig fare» for en ny resesjon i USA og eurosonen.
– Vi ser at det vi tidligere trodde skulle bli en midlertidig oppbremsing er blitt en utvikling som har festet seg. I USA og eurosonen ligger man nå svært nær en ny resesjon, sier Juel.
En resesjon regnes som fall i brutto nasjonal produkt (BNP) i to kvartaler eller mer. Et slikt scenario har 40 prosents sannsynlighet, ifølge Juel. Han beskriver en ond spiral av mistillit, aksjefall og forbrukssvikt, kombinert med offentlige innstramminger og lavere skatteinngang.
Norsk industri vil samlet sett bli mindre berørt av problemene internasjonalt enn eksempelvis den svenske, fordi en større del av den leverer til oljesektoren. Og der venter man økte investeringer, høyere priser og mer aktivitet.
Norge rammes mildt
Norges Bank har så langt ikke justert sine renteprognoser, men avvek fra rentebanen på sitt siste møte i august, da det inntil den siste uka før møtet var enighet om at renta skulle opp med 0,25 prosentpoeng.
– Hvis sentralbanken hadde tegnet opp en ny rentebane basert på det vi vet i dag, tror vi at den ville ligget tett opp til vår egen bane. Da kunne vi ventet den første renteøkningen muligens i andre kvartal neste år, sier Bruce.
Det er først og fremst hensynet til kronekursen og konkurranseutsatt industri som gjør at sentralbanken vil være forsiktig med renteøkninger - selv om en rekke andre forhold skulle tilsi et høyere rentenivå.
Det går nemlig bedre i Norge enn hos våre naboer og handelspartnere på nær sagt alle felter. Norsk fastlands-BNP kommer til å vokse med rundt 2,5 prosent i år og neste år, inflasjonen er svært lav og man venter en betydelig bedring i kjøpekraften fordi lav arbeidsledighet og stor grad av trygghet for arbeidstakerne vil bidra til at lønnsøkningen vil ende på rundt 4 prosent de neste årene.
– Vi regner dessuten med at boligprisene kommer til å stige med 10 prosent neste år, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye. (ANB-NTB)
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)