Vi trenger en bevegelse for sosial boligpolitikk
LO-Kongressen samles første uken i mai. Er det vilje til å kreve styring over markedskreftene – og en langt mer offensiv boligpolitikk fra LO?
Utvilsomt, dersom de 25 forslagene om boligpolitikk som er sendt inn til Kongressen får gjennomslag. De aller fleste går i retning av prisregulerende krav og/eller langt mer offensiv satsing på utbygging av boliger og utleieboliger. Og mange vil hevde at det er på høy tid med LO i fronten for krav om sosial boligpolitikk. Det er ingen tvil om at en svært stor andel av LO sine nær 900.000 medlemmer og deres familier rammes særlig hardt av markedskreftenes ville ferd mot et utopisk mål om at alle skal eie sin egen bolig, uten strenge reguleringer i boligmarkedet. Og LO har mange allierte i kampen for krav om endringer i boligpolitikken, så mange at offensive krav overfor rød/grønne samarbeidsparter kan være avgjørende for utfallet av valg av stemmesedler i september.
Sosial boligpolitikk handler ikke bare om å gi mulighet for en anstendig bolig for de fattigste i Norge. Særlig i pressområder rundt de største byene våre ser vi at inngangen til boligmarkedet nærmest er uoverstigelig for unge i etableringsfasen, dersom en ikke har foreldre som sikrer egenkapital.
Mens sosial boligbygging var et flaggskip for velferden helt fram til 1980-årene, lyder det nå i manges ører som en løsning for de som ingen «vellykkede» vil assosieres med; narkomane, trygdede, enslige lavlønte og ungdom uten rike foreldre.
Jeg og min kone kjøpte vår første leilighet på slutten av 70-tallet til en kostnad godt under en årslønn og hadde solide rentefradrag på skatten. I dag koster samme leilighet 6 til 7 ganger en tilsvarende årslønn og med langt lavere bidrag fra statskassen. Med 15 % krav til egenkapital bidrar også myndighetene til at bolig ikke er en rett for alle. Og når «boomen» i bankenes utlånspolitikk før eller siden kommer, vil lånerenten sannsynligvis sette mange i et gjeldsslaveri i uoverskuelig tid.
Vi må stoppe opp, og gå to skritt tilbake. Private utbyggere som under dagens regime bygger der prisen er høyest og profitten størst, må underlegges helt andre krav til å bygge rimelige boliger. Samtidig må det iverksettes en storstilt kommunal utbygging av boliger finansiert gjennom en Husbank med helt andre rammer og lånebetingelser enn i dag. Dette er en av forutsetningene for å endre den ville ferden vi ser av en markedsstyrt boligpolitikk.
Så skal det ikke underslås at dette vil skape problemer. Skulle politikerne ha vilje og makte å skape en flom av nye boliger som presser prisene ned, vil svært mange oppleve at formuen skrumper og den økonomiske tryggheten svekkes. Unge med store lån kan stå igjen som de virkelige taperne med gjeld større enn verdien på boligen. Og nettopp derfor haster det virkelig med effektive tiltak nå, fordi denne gruppen bare vil øke om ikke drastiske virkemidler iverksettes. Så må det lages «boligpakker» som instruerer bankene om å ta sin del av ansvaret for å unngå at kundene havner som gjeldsslaver.
LO har makt. Om en tung samfunnsaktør som LO skaffer seg en offensiv boligpolitikk, vil det være et viktig signal om at boligpolitikk er mer enn sosialpolitikk. God samfunnsplanlegging innebærer en aktiv boligpolitikk som tøyler markedskreftene og setter alles rett til et grunnleggende gode over noen fås rett til å tjene gode penger.
Delegatene som samler seg til Kongress er bevisste dette. Så gjenstår det å se hvor langt de er villige til å gå for å bygge en ny boligbevegelse. Da må «Bolig til alle» bli like sentralt krav som «Arbeid til alle». Intet mindre.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich