Lønn etter privat avtale
I globaliseringens tid der alle produkter skal koste minst mulig, skaper vi mange tapere. Og en mengde kynikere.
jan.erik@lomedia.no
Jeg overhørte nylig en samtale på en flyplass like etter at Ryanair sist var i nyhetsbilde. To passasjerer syntes det var så festlig at alt mediebråket om de skammelig lave lønningene til ryanairansatte hadde medført et økt billettsalg til lavprisselskapet. Klart det er viktig å fly billigst mulig, mente de begge.
Antagelig er det sånn at all reklame er god reklame. Når den gjennomsnittlige konsument, altså de aller fleste av oss, får vite om noe som er enda billigere enn det billige, så skal vi ha det. Hva som er årsaken til de lave prisene, gir vi blaffen i.
Sånn er det nemlig med så mange produkter. Vi er ute etter det billigste. Og irriterer oss over alle fordyrende komponenter, også om dette skulle vise seg å være anstendige lønninger.
Hvorfor drar vi på harry-handel til Sverige? Primært for å handle billig – ikke fordi turen over grensa er så eksotisk. Det er en slags fattigmanns trøst der vi i tillegg til å komme hjem med mye billige varer også har med en mengde ting vi ikke trenger og aldri ville kjøpt hjemme.
Mye privat handel i dag styres av prisnivået. Når det er salg på ett eller annet, kan vi oppleve at folk står i kø timevis før butikklokalene åpner. I USA, konsumentenes homeland, har de sine populære One-dollar-shops og five-dollar-shops – der du får kjøpt mesteparten av ting du ikke trenger til gunstige priser. Jeg har sjøl handlet i flere sånne, men aldri spurt noen hvorfor produktene ikke koster mer enn de gjør.
I debatten om bokpriser, for de som deltar der, opplever vi de samme mekanismene. Flere folk jeg kjenner skal i dag helst ha bøkene på lesebrett eller som e-bok. Spør du hvorfor, er ofte svaret «fordi de er billigere» – du sparer kostnadene til trykking og papir etc. Det eneste produksjons- og kostnadsleddet som er igjen, med et lite unntak for litt teknologi, er forfatterne. Og disse forfatterne kan vi også tenke oss får minst mulig betalt for dette – for da blir e-boka billigst. Forlags- og bokhandelsansatte får finne seg annet å gjøre.
Og har vi bruk for en hushjelp, noen som kan male huset vårt eller fikse litt på rør, elektrisitet eller annet fagarbeid som vi ikke sjøl er i stand til eller liker å utføre, skaffer vi kanskje litt arbeidskraft fra Asia, Afrika eller Øst-Europa. Og lønn etter privat avtale. For dette er billigst.
Er det noen som sjekker om klær, fotballer, sko eller andre produkter som er laget i Asia, Øst-Europa eller andre lavkostland stammer fra arbeidskraft i voksen alder eller ansatte i ordnede arbeidsforhold og med anstendige lønninger?
Vi kjenner jo til barnearbeid, men vi håper som regel at det er noe som snart går over. Inntil det skjer, lukker vi øynene eller tar på solbriller.
Men om vi legger bort moral og etikk et lite øyeblikk, så har sjølsagt dette også en objektiv side.
Skal bedrifter «overleve» som det så vakkert, besjelende og poetisk heter, så må de produktene de lager være så billige at folk kjøper dem. For mange europeiske bedrifter, inkludert norske, betyr dette at det beste (for bedriftseierne) er å lage produktene i Asia, Afrika og Øst-Europa. Og kan de bruke barn, som antagelig er den billigste arbeidskraften som fins, så blir det enda billigere.
Ovennevnte skjer ikke nødvendigvis og bare fordi det fins grådige bedriftseiere – det skjer fordi kapitalismen virker sånn. Og den økonomiske globaliseringen som er en helt «nødvendig» forlengelse av denne kapitalismen, en globalisering som vi tidligere kalte imperialisme, tvinger fram en type markedsliberalisme som gjør oss alle til konkurrenter og denne typen konsumenter.
Er det ingen ting vi kan gjøre med denne utviklingen? Kan fagbevegelsen gjøre noe? Sjølsagt kan noe gjøres. Alt menneskeskapt kan endres.
Spørsmålet er vel heller mer om vi vil gjøre noe. Eller om vi vil fortsette med bind for øynene, jakte på flest mulige varer til billigst mulig pris – og akseptere lønn etter privat avtale.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie