Høyre nøler om datalagring
Vil ha intern høring i partiet om EUs datalagringsdirektiv.
einar.fjellvik@lomedia.no
– Det gjør vi fordi saken er så viktig at den fortjener å bli belyst godt før det konkluderes, sa generalsekretær Lars Arne Ryssdal tikl NRK Dagsnytt i dag morges.
Dermed blir ikke partiets standpunkt avgjort på landsmøtet i mai – hvis partiledelsen får det som den vil. Den interne høringsrunden vil pågå fram til sommeren.
Direktivet er omstridt innad i Høyre. Fylkespartiene i både Oslo, Oppland og Telemark har sagt nei til direktivet, mens flere andre fylkeslag valgt å utsette behandlingen av saken under sine årsmøter i mars.
Ap trenger Høyre
I Stortinget er Arbeiderpartiet helt avhengige av støtte fra Høyre om det skal bli flertall for å implementere direktivet i norsk lov. Både de to andre regjeringspartiene, SV og Senterpartiet, og alle de øvrige opposisjonspartiene har allerede vendt tommelen ned for direktivet.
Snur Frp?
I Fremskrittspartiet har riktignok partiets nei-standpunktet utløst motreaksjoner.
– Det er et paradoks at Frp, som tradisjonelt ønsker å gi politiet alt nødvendig verktøy for å bekjempe kriminalitet, nå stiller seg på sidelinjen fordi vi har tatt standpunkt for tidlig. Jeg vil jobbe for at Frp snur. Mitt inntrykk er at mange i Frps stortingsgruppe tenker som meg, sa Hans Frode Asmyhr, som representerer partiet i justiskomiteen, til Avisenes Nyhetsbyrå i midten av mars.
Om Asmyhr får gjennomslag for sitt ønske om en snuoperasjon, vil trolig helgas landsmøte i Fremskrittspartiet gi svar på.
Mange kritiske
Også en rekke andre tunge samfunnsaktører har advart mot å gjøre direktivet til norsk mens saken har vært ute på offentlig høring.
– At staten setter i verk etterforskningstiltak som retter seg mot hele samfunnet, uten at det foreligger mistanke mot noen, og før det en gang er identifisert et mulig lovbrudd, kan ses som et uttrykk for at hele folket settes under mistanke. Dette er et paradigmeskifte i norsk strafferettstradisjon, påpekte Datatilsynet i sin høringsuttalelse.
Da LO-sekretariatet mandag vedtok sin høringsuttalelse var også konklusjonen at man advarer mot å gjøre direktivet til norsk lo:
«Vi finner høringsnotatet til dels mangelfullt i forhold til å sannsynliggjøre og dokumentere at direktivets virkemiddel vil kunne gi den ønskede effekten for den kriminalbekjempelse», heter det i uttalelsen fra LO.
DELTA I DEBATTEN: Les hva alle som har uttalt seg mener og si din mening på regjeringens datalagringsblogg.
Regjeringen har varslet at den vil legge saken fram for Stortinget til høsten.
Vedtatt av EU 15. mars 2006 og trådte formelt i kraft 15. september 2007. Medlemslandene i EU hadde frist til 15. september 2009 med å implementere direktivet i sine nasjonale lovverk.
Direktivet pålegger innsamling og lagring av opplysninger om hvilke personer som til enhver tid kommuniserer med hverandre med elektroniske hjelpemidler, tidspunktet for kommunikasjonen og hvor den enkelte befinner seg. Innholdet i kommunikasjonen skal ikke registreres eller lagres.
Dataene skal lagres i minst seks måneder. Maksimal lagrinstid er to år.
Hensikten er å gi politi og påtalemyndighet et bedre verktøy for å avdekke, etterforske og rettsforfølge alvorlig kriminalitet.
Mange er bekymret for at direktivet griper for sterkt inn i personvernet. Både Hellas, Irland og Sverige er dømt for ikke å ha gjennomført direktivet innen fristen.
I Norge har regjeringen sendt spørsmålet om direktivet skal innlemmes i EØS-avtalen – og dermed bli en del av norsk lov – ut på høring. Høringsrunden er nå avsluttet, og saken vil komme opp i Stortinget til høsten.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie