JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nær alvorlig ulykke

Mangelfull planlegging, risikovurdering og kompetanse kunne ført til en alvorlig ulykke på Gullfaks.

Det viser Statoils egen granskingsrapport som tar for seg utblåsingen på oljeplattformen i mai i år.

Det såkalte brønnsparket med påfølgende utblåsing skjedde under boring ved Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen 19. mai i år. På grunn av et hull i et fôringsrør mistet Statoil alle sikkerhetsbarrierer og naturgass strømmet ukontrollert opp mot overflaten, skriver DN.no.

– Det var en alvorlig hendelse med et stort risikopotensial. Vi har gjennomført en intern gransking med formål å lære av hendelsen, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon i Statoil.

Endrer rutiner

Den interne granskingsrapporten som Statoil sendte til Petroleumstilsynet fredag, kommer med sterk kritikk av hvordan selskapet taklet situasjonen.

Rapporten påpeker mangelfull planlegging av boring, mangelfulle risikovurderinger før og under boringen og at personene som utførte boringen, manglet kompetanse på den typen boring som ble gjennomført.

Statoil vil nå endre rutinene for boreoperasjoner på Gullfaks.

– Granskingsgruppens konklusjoner og anbefalinger vil bli fulgt opp. Vi vil gjøre vårt ytterste for å formidle læring og dele erfaringer fra denne hendelsen. Dermed kan vi bidra til å redusere risikoen ved våre boreoperasjoner ytterligere, sier Michelsen.

Produksjonen på plattformen ble stengt ned i nesten to måneder etter hendelsen og medførte et samlet produksjonstap på 1.084 millioner kroner.

– Nok en bekreftelse

I flere artikler den siste tiden har DN.no satt søkelyset på forholdene på norsk sokkel. En rekke offshorearbeidere roper varsku og påpeker at mange føler seg utrygge på jobb.

Det er særlig YS-organisasjonen SAFE som har gått hardt ut mot Statoil-sjefen og beskyldt ham for en lederstil som går på sikkerheten løs.

– Rapporten bekrefter nok en gang det vi har påstått lenge, at Helge Lund er beredt til å ta en høyere risiko for å opprettholde produktiviteten. Det viser seg imidlertid at det motsatte skjer - for få mannskaper fører til vedlikeholdsstans og store tap, sier lederen i SAFE, Terje Nustad, til NTB.

– Bjurstrøm må rydde opp

Tidligere denne uken møtte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) både arbeidstakerorganisasjonene, Petroleumstilsynet og Statoil. Hennes konklusjon er at sikkerheten er forsvarlig.

– Rapporten burde være en oppvekker for alle. Jeg synes Bjurstrøm tar vel lett på det. Statsråden går langt i å fristille Statoil, mens hun burde kreve tiltak for å gjøre noe med etterslepet med tanke på vedlikehold og sikkerhet, sier Nustad.

Også Bellona reagerer på rapporten.

– Her virker det som Statoil har satt sikkerhet og miljø til side over en lengre periode. Rapporten bekrefter at Statoil har oversett mange varsler som burde ha ført til at operasjonen ble avsluttet, men valgte likevel å fortsette arbeidet, sier Bellona-lederen Frederic Hauge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse