JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bernanders late ungdommer

I fem år har jeg deltatt på LOs sommerpatrulje og enda ikke truffet en lat arbeidstaker, påpeker <b>Ulf-Terje Eliassen</b>.

Jeg klarer ikke helt å skjønne hvor NHOs John G. Bernander vil med å gå så hardt ut å kreve bedre arbeidsmoral og ståpåvilje. Om det er ment som et generelt tips er jeg veldig enig, men om utsagnene utspiller seg i en oppfatning han har av unge arbeidstakere, tror jeg vi er ganske uenige. I år er femte året jeg deltar på LOs sommerpatrulje, og har enda til gode å treffe på en ”lat” arbeidstaker. De aller fleste jeg har pratet med er veldig glad for å ha sommerjobb og har sjelden noe negativt å si om sin arbeidsgiver. I tillegg er arbeidsviljen stor og vi får gjerne beskjed fra arbeidstakeren selv, om vi kan vente til de har betjent kundene før vi snakker med dem.

Når det er snakk om at ytelse skal komme før man høster, da kan vi også være enige om at dette skal gå begge veier. Arbeidstaker skal yte og gjøre de plikter i den jobben den er satt og arbeidsgiver plikter å ha alt i orden før en tar inn ansatte. Vi oppdager dessverre alt for mange brudd på blant annet arbeidsmiljøloven hvert år fra arbeidsgivere som ikke har satt seg inn i lovens bestemmelser. Forhåpentligvis er det mangel på kunnskap som gjør dette og ikke bevisst utnyttelse av ung arbeidskraft.

Når Bernander sier en skal yte før man høster, håper jeg ikke det er ment som at arbeidsgiver skal bestemme når en arbeidstaker har ytt nok før en får det som er lovregulert. Loven gjelder like mye for alle arbeidstakere uavhengig om hva arbeidsgiver måtte mene om den ansatte. Om en ikke er fornøyd får en heller gjøre et godt grunnarbeid før en ansetter eller følger opp den ansatte slik at ytelsen blir i trå med bedriftens ønske.

Så før en roper høyt om late ungdom og arbeidsmoral kan en kanskje feie litt for egen dør å sørge for at arbeidsgivere har den nødvendige kunnskap om lover og avtaler før en skal ansette arbeidstakere.

Warning
Annonse
Annonse