PAROLER: De hører med i et Folkets Hus. Jorun Tyholt (t.v) og Anita Hernes Mæhre.
Folkets Hus
Arbeiderkvinner foren eder
Norges siste arbeiderkvinnelag holder til i kjelleren på Folkets Hus i Stjørdal.
– Her er det jeg som regjerer, sier Jorun Tyholt med et smil når arbeiderkvinnene inviterer til kaffe og kaker i kjellerlokalet i Kjøpmannsgata.
Tyholt har ledet Stjørdal Arbeiderkvinnelag i over 30 år. Det siste tiåret har hun også være leder i Arbeidernes Økonomiske Forening i Stjørdal, som eier Folkets Hus Stjørdal.
SAMORG: Fanen til Stjørdal faglige Samorganisasjon henger på veggen i 3.etg.
Stjørdal Arbeiderkvinnelag ble stiftet i 1907, som det tredje kvinnelaget i landet. Mens andre kvinnelag er tatt opp i de ordinære arbeiderlagene, så har Stjørdal Arbeiderparti vært tro mot den opprinnelige modellen.
Arbeiderkvinnelaget har rundt 30 medlemmer. Damene møtes jevnlig til møter og til aktiviteter. De engasjerer seg i politiske saker og i sosialt arbeid.
Damene har ingen planer om umiddelbar nedleggelse.
Still going strong
– Vi er jo fortsatt unge, gjennomsnittsalderen på medlemmene er bare litt over 70 år, så vi har ingen planer om å gi oss. Så lenge vi er friske og raske, så holder vi på, sier Tyholt med nok et smil. Hun syns det er synd at det er vanskelig å rekruttere yngre damer til laget.
– Vi mener vi har noe å bidra med. Vi kan gi unge kvinner noe av vår erfaring og kan støtte dem som vil opp og frem i politikken, sier Tyholt.
Tyholt frykter at kvinnelaget blir historie når hun og dagens medlemmer ikke orker mer.
– Jeg har tidligere sagt at den dagen jeg ikke orker mer, så er laget nedlagt. Jeg håper ikke at det skjer. Men altså, foreløpig føler vi oss unge og friske, sier hun.
Det er snart ti år siden at arbeiderbevegelsen flyttet til forretningsbygget i Kjøpmannsgata i sentrum. Det var etter at Arbeiderkvinnelaget hadde sett seg nødt til å selge det gamle Folkets Hus i Skolegata.
SØSTRENE: Jorun Tyholt (t.h) og Inger Nilsen er søstre, og har begge vært aktive og sittet i styret i Arbeiderkvinnelaget i en årrekke.
Sparsommelige damer
– I huset i Skolegata var vi enerådende. Jeg tror mannfolkene var litt misunnelige over at vi kvinnfolk klarte å drive et hus på den måten som vi gjorde, sier Tyholt.
De holdt til i Skolegata i 35 år. Da arbeiderbevegelsens aktiviteter ble færre og bruken av huset mindre, så ble det for dyrt for laget å ha huset. Vedlikeholdsoppgavene ble for mange og for kostbare. Arbeiderkvinnelaget solgte og laget ble millionærer. De fikk rundt fem millioner kroner for eiendommen.
UTSTYRT: Egen kopp og skål.
KJELLERSALEN: I kjelleren holder Arbeiderkvinnelaget til. Med rød dekor som seg hør og bør.
FYLKESÅRSMØTE: Bildet er fra et fylkesårsmøte i Arbeiderkvinnelaget i 1946 eller -47, utenfor det første Folkets Hus i Stjørdal. Menn var også til stede.
Stjørdal Arbeiderkvinnelag sløser ikke med penger, så millionformuen fikk stå urørt selv da laget måtte finne et nytt sted å være.
Etter to år på søken og med mye jobb, så endte de opp i et forretningsbygg i Kjøpmannsgata, som de deler med andre enn arbeiderbevegelsen. Folkets Hus er i 3. etasje og kjelleren. I 3. etasje har forbund fra LO, men også andre hovedorganisasjoner, kontorer. I kjelleren regjerer som sagt arbeiderkvinnene.
– Vi trives veldig godt her. Vi føler oss hjemme, sier Tyholt. Laget bruker lokalene mye og det samme gjør Arbeiderpartiets grupper og styrer. Lokalene leies også av andre lag og foreninger og av privatpersoner som for eksempel skal ha barnedåp eller konfirmasjon.
Folkets Hus Stjørdal
TREDJE ETASJE: Folkets Hus Stjørdal.
Kjøpmannsgata 21
Tatt i bruk i 2012
Eier er Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) Stjørdal
Husbruk: Utleie
Besøkt: 24. september 2020