FORHANDLINGENS HUS: I sene nattetimer har Arbeidernes Hus i Egersund vært stedet for politiske forhandlinger. Denne kvelden er det "kun" styre- og medlemsmøte i partiet.
Folkets Hus
Bli med inn i Arbeidernes Hus i Egersund
Arbeidernes Hus i Egersund har vært arnested for mange politiske spill. Kanskje blir det det også neste høst? Her i huset står politikk alltid på menyen.
line.scheistroen@lomedia.no
sissel.rasmussen@lomedia.no
For selv om det denne førjulsettermiddagen serveres julegrøt og grøtpinne, for uinnvidde kan vi fortelle at det sistnevnte er spekemat, så er det ikke maten som står i fokus, men politikken:
– Det kommer et valg og det skal vi selvfølgelig vinne!
Ordfører Odd Stangeland sier det med et smil, vel vitende om at det langt ifra er noen selvfølge at Arbeiderpartiet også etter kommunevalget neste høst skal sitte med makta og at Stangeland skal bære ordførerkjedet. I dag styrer Arbeiderpartiet Eigersund kommune sammen med Høyre, noe de har gjort de to siste periodene.
Historie i veggene
En ting kan visstnok Stangeland være bra sikker på og det er at han og partiet ikke får rent flertall ved det kommende valget. Noen må partiet samarbeidet med og trolig blir det igjen med Høyre, men man vet jo aldri, i hvert fall ikke i Egersund, for i denne relativt lille kystbyen i vest har det foregått mange politiske spill opp igjennom historien.
(Saken fortsetter under bildet.)
«VAKTMESTEREN»: Inghild Vanglo har vært leder i Eigersund Arbeiderparti i noen tiår. Hun gikk av i januar 2018. Nå er hun "vaktmester" for huset.
Det kan med andre ord nok en gang bli forhandlinger om makt og posisjoner på valgnatta i Arbeidernes Hus i september 2019.
I så fall vil det ikke bli første gangen så skjer. For å skrive det sånn: Det er en del lokalpolitikere som syns det er helt greit at veggene i dette huset ikke kan snakke, for her har det foregått mange politiske samtaler som ikke nødvendigvis har vært ment for offentlighetens ører.
Ap-huset
Vi skal komme tilbake til politikken, men først må vi nesten fortelle litt om historien til både Egersund, Folkets Hus og huset vi er i; Arbeidernes Hus. Historien ville det nemlig slik at Folkets Hus og Arbeidernes Hus ikke er ett og samme hus.
Arbeiderenes Hus har alltid vært i partiets eie, uten innblanding fra fagforeninger eller LO.
(Saken fortsetter under bildet.)
SYMBOLER: Røde roser og røde gjenstander går igjen i huset.
Eigersund Arbeiderparti ble stiftet i 1909. Det gikk bare noen få år før de skaffet seg eget hus. 8. mars 1914 ble det første møtet holdt i det første Folkets Hus i Egersund. Huset ved Damsgårdsbroen ble partiets faste tilholdssted fram til 1919.
Folkets Hus ble det store samlingsstedet. Her ble satt i gang ungdomsarbeid, åpnet bibliotek med lesesal, det ble arrangert basarer og inntektsgivende arrangementer.
Det tok heller ikke lang tid før partiet fikk behov for et nytt og større hus. De kjøpte en tomt i Sandakergaten 1919 og det nye Folkets Hus ble innviet i 21. nov 1920. Møtesalen var den beste i byen.
Delte ikke huset
Men så kom de politiske splittelsene. Også i Egersund ble det opprinnelige Arbeiderpartiet delt i tre: Egersunds Socialdemokratiske Arbeiderparti, Kommunistpartiet og Arbeiderpartiet. Kommunistene beholdt Folkets Hus. Arbeiderpartiet levde som «nomader» i det neste tiåret. De holdt medlemsmøter på kafeer, i «Totalen», «Rettslokalet» og blant annet i «Godtemplar-lokalet».
Det var en lite tilfredsstillende løsning, så søken etter eget hus sto høyt på dagsordenen.
(Saken fortsetter under bildet.)
I 1932 kjøpte de Samfundets gamle skolehus i Aarstadgaten.
Allerede det første året ble huset brukt under 1. mai-markeringen og til noen medlemsmøter på våren, før sommeren og deler av høsten gikk med på å sette huset i presentabel stand.
I dag kunne den samme hvite trehusbygningen på gatehjørnet trenge noen strøk måling. Etter planen skal det gjøres til våren. Når dugnadsgjengen rykker inn så blir det gjort i en fart, blir vi fortalt.
I desembermørket lyser det fra vinduene i Arbeidernes Hus denne ettermiddagen. Det er styremøte i Eigersund Arbeiderparti i forkant av det nevnte medlemsmøte litt senere på kvelden.
Siden 1932 har Arbeiderpartiet holdt til her i Arbeidernes Hus. Huset er mye brukt av partiets folk, til alt fra styremøter, valgkampsentral, 1. mai.-markeringer, AUF-møter, noen festligheter, og til altså medlemsmøte før jul med julegrøt.
– Men så snart vi er inne i det nye året, så er det ikke her inne det skal skje. Vi skal være der ute. Hos velgerne!
Ordfører Odd Stangeland peker mot vinduet. Han vil ha partifellene ut i gatene, på torget og på stands. For det er sånn Arbeiderpartiet skal vinne valget.
Pizza og pepperkaker
Men først må de ha et program å selge og det er det som er kveldens øvelse. Stangeland skal presentere utkastet til partiets program til medlemmene. Det skal helst skje på under 90 minutter, inkludert julegrøtspising, kaffe og pauser.
Så det er kanskje ikke så rart at Stangeland i første omgang står over grøten og istedenfor bruker tiden på presentasjonen. Han ber om innspill og åpner for diskusjoner. I overkant av 20 nye og gamle medlemmer har møtt og de er aktive deltakere.
(Saken fortsetter under bildet.)
DISKUSJON: Når medlemmene møtes er det også tid for pauser med diskusjon og debatt.
I salen sitter også Sanna, datteren til ordføreren. Hun er AUF-er og forteller at hun skal på huset også dagen etterpå. Da er det julemøte i AUF-laget med pizza og pepperkaker på menyen. Det er i dag en bra gjeng ungdommer som driver politikk i Egersund. Utfordringen er å holde medlemstallet passe stabilt, sier Sanna. For når «00-erne» – altså 2000-kullet som nå utgjør kjernen i AUF-laget - flytter hjemmefra for å gå på skole eller for å jobbe, så er det viktig at yngre medlemmer er klare til å overta.
(Saken fortsetter under bildet.)
MINNES: Rafal Mohamad Jamil kom til Egersund fra Irak i 2010. Hun ble med i AUF og på AUF-leir. Jamil ble drept på Utøya i 2011.
Nye koster
Spørsmålet om hvem som skal overta – styre kommunen – har vært gjenstand for forhandlinger flere ganger her i denne salen, forteller Inghild Vanglo. Med glimt i øyet, latter og stort engasjement deler hun gjerne historier om hvordan det har vart i politikken, både med Arbeiderpartiet i posisjon og i opposisjon.
Og som tidligere nevnt: Ikke alle historiene er til for offentligheten.
(Saken fortsetter under bildet.)
MED: Inghild Vanglo fant klokke-gaven!
Inghild Vanglo har siden 1976 hatt politiske verv i Egersund.
– Jeg elsker valgkamp! Både fordi jeg liker å bli utfordret av velgerne og fordi jeg liker å utfordre dem. Jeg husker mange av valgkampene godt, men kanskje spesielt den da vi hadde sittet med makta i 14 år og folk var fornøyde, men likevel ville ha forandring. Vi sto på torget og vi kunne vise til mange gode resultater innenfor eldreomsorg, skole og i barnehager. Folk sa de var fornøyde. De hadde ikke noe å klage på, men tror du ikke at de ønsket et skifte! Hvorfor? Jo, ikke fordi de var misfornøyde med oss, men fordi: «Det er fint med forandring». Så de valgte noe annet. Høyre. Vi fikk «nye koster», sier hun og legger til:
– Jeg tror det er noe med tidsånden vi er inne i. Vi er aldri helt fornøyd. Vi må ha noe nytt hele tiden, legger hun til.
Du selger ikke «hjemmet» ditt
I januar i år gikk Vanglo av som leder av Eigersund Arbeiderparti etter å ha ledet partiet i tre tiår. Men hun har fortsatt mange politiske jern i ilden. Hun er inne i sin sjette periode som medlem av Fylkestinget og har også vært nestleder i Rogaland Arbeiderparti.
GAMMEL PYNT: Sigmund Birkeland er lokalhistoriker. Sammen med Inghild Vanglo guider han rundt i huset og partiets historie.
Og så har hun beholdt ansvaret for Arbeidernes Hus.
– Vi er veldig glade i huset. For mange har det vært deres andre hjem.
En gang på 80-tallet var det snakke om å selge huset og veksle det inn i lokaler i en ny næringshage. «Alle» skulle flytte til næringshagen og det ble liksom et «must» å være der. Men i Arbeiderpartiet satte flertallet seg imot salg og huset ble beholdt.
– Heldigvis ble det ikke solgt. Huset fungerer godt til vårt bruk og vi er veldig glade i det, sier Vanglo.
Samtidig ble diskusjonen om salg eller ikke salg den gangen en vekker for huseieren.
– Vi så oss litt rundt i huset og skjønte at vi måtte gjøre noen grep. Vi måtte pusse opp, så vi fant fram maling og malingskoster. Nå møtes «Tordenskiolds soldater» minst en gang i året til dugnad, forteller Vanglo.
KLAR MELDING: Når det skrevne ord er viktigere enn papiret det er skrevet på.
Symboltungt
Da Eigersund Arbeiderparti fylte 100 år ble historien samlet mellom to permer. I hilsenen fra Jens Stoltenberg, partilederen den gangen, er huset nevnt.
«…ikke minst sliterne som har drevet valgkamp, kokt kaffe og holdt Arbeidernes Hus i Egersund i god stand, fortjener minst en rose hver…», het det fra Stoltenberg. Flere av partilederne har gjestet parti-huset mange ganger.
-Du tuller ikke med røde roser, sier «vaktmester» Vanglo. Du kan faktisk kjenne duften av friske røde roser, selv om lukta denne kvelden blir litt «kvalt» av grøtlukta. Men mens jula knapt varer til over nyttår, så står de røde rosene her hele året.
(Saken fortsetter under bildet.)
LYTTER: Nye og gamle medlemmer lytter, men tar også ordet når partiets handlingsprogram diskuteres.
Røde roser er viktige symboler for Arbeiderpartiet, på samme måte som sangen. Arbeidersangene har alltid vært en levende del av kulturen. Da huset ble innviet, ble det skrevet en egen sang til huset. Her er noen av linjene:
Med sang for vårt innvidde hus i dag
vi heiser vårt glammende merke:
Arbeidernes rødmende merkesflagg
Vi løfter med viljene sterke.
Den viljen skal føre oss samlet frem
I kampen for likhetens samfundshjem.
Tradisjonen tro
Ordfører Odd Stangeland har snakket om frihet, likhet og fellesskap, og mye, mye mer, men han er også ved dokumentets slutt.
– Vi skal være ferdig klokka 21, har Stangeland lovet, og faktisk: Noen minutter før klokka er slagen så skrur han av PC’en og takker møtedeltakerne for gode diskusjoner og ønsker god jul.
Men før lysene slukkes og døra låses, så er det en ting medlemmene må gjøre først, ifølge Vanglo:
– Vi synger alltid på møtene våre!
Så selv om klokka egentlig har passert møteslutt denne kvelden, så reiser medlemmene seg og stemmer i «Ta hverandre i hånda og hold».
Vi har gått under faner og flagg
på en lang vei fra natt imot dag.
Hån og spott har vi tålt,
men vår styrke ble målt
var vi sterkest – vi kjemper i lag.
Kilder:
Eigersund Arbeiderparti 100 år, Abram Kjell Sørdal
Mellom Varberg og Kontrari. Politikk, arbeid og fritid i Egersund 1890 - 1940,
Sigmund Birkeland og Abram Kjell Sørdal.
«MERKEVARE»: Røde roser er viktig i et hus eiet av Arbeiderpartiet.
Arbeidernes Hus
Ligger i Aarstadsgaten 22, Eigersund kommune
Innvielse lørdag 24. september 1932
Eier: Egersund Arbeiderparti
Husbruk 2018: Møtested for Arbeiderpartiet, AUF og Natur og Ungdom.
Besøkt: 4. desember 2018
Hvordan gikk det med Folkets Hus?
Når de i Egersund snakker om Folkets Hus, så er det et annet hus enn Arbeidernes Hus. Det var NKPs gamle Folkets Hus, som ble revet for et par år siden.
I etterkrigstiden gikk kommunistpartiets hovedorganisasjon mer eller mindre i oppløsning, men i Egersund klarte partiet å opprettholde representasjon i bystyret fram til 1963, dog kun med en representant de siste tolv årene. En etter hvert beskjeden medlemsmasse slet med å ha det økonomiske ansvaret for drift og vedlikehold av huset. I 1950-, 1960- og tidlig 1970-åra var Folkets hus, eller «Folkets» som det ble kalt, kjent for sine dansefester, men heller ikke inntektene herfra var nok til å sikre økonomien. I 1988 ble huset solgt til private interessenter, og deretter brukt til næringsvirksomhet. Etter å ha stått tomt noen år ble det revet i mai 2016 for å gi plass til et leilighetsbygg.