Folkets Hus
Det røde huset i vest
«Den røde klut i snobbens høyborg» var kanskje en gang en riktig karakteristikk av arbeiderbevegelsen på Oslos vestkant. Fortsatt står et vakkert, rødt hus midt i et blått politisk landskap.
line@lomedia.no
sissel@lomedia.no
Det er kalt «Den røde klut i snobbens høyborg», Lilleaker Folkets Hus. Å jo da, det storslåtte huset er fortsatt rødt, men eierne av huset, Lilleaker Samvirkende Arbeiderforeninger, fremstår ikke som en veldig radikal gjeng og de som bor på Ullern, bydelen som ligger vest for Oslo sentrum, er ikke alltid like glade for karakteristikken «snobb».
DEN RØDE KLUT: Styreleder Bjørn Jaaberg Hansen viser rundt. Huset er fra 1905. Skiltet er noe nyere.
Sissel M. Rasmussen
Vi lar det ligge og tar deg som leser heller med tilbake til før 1900 da området rundt Lysakerelva var et industrisamfunn. Her lå Mustad & Sön’s Stöperi, «Margarinen», Frydenlunds Bryggerier og Granfos papirfabrikk. Arbeiderne strømmet til, arbeiderboliger ble bygget – det var hva vi vil karakterisere som et skikkelig arbeiderstrøk.
Årene 1898 til 1901 var det som dannet grunnlaget for den faglige og politiske bevegelsen blant Lysaker-befolkningen. Arbeiderne etablerte fagforeninger. De organiserte seg i Kjemisk, Jern & Metall og NNN.
GAMLE DAGER: Slik så huset ut i hine hårde dager.
Sissel M. Rasmussen
Måtte ha hus
Noen fant seg hjemme i politikken.
Vestre Akers Arbeiderparti ble stiftet 21. juli 1901. Allerede på stiftelsesmøte ble det bestemt at det måtte bygges et forsamlingshus. Utfordringen var å få tak i den perfekte tomta og å skaffe tilveie nok penger.
Mens det ble sett på og forhandlet om ulike tomtealternativer, ble det samlet inn penger. Bidragene kom fra lag, foreninger, frivillige bidragsytere og så ble det arrangert en stor basar der inntektene gikk til husbygging. Listen over bidragsytere fra desember 1902 forteller blant annet at Skomaker Hansen ga et par damesko, Hans Gislesen en kremskje og bestyrer Olsen ga to halve kasser sigarer.
Kanskje ikke overraskende; det manglet fortsatt penger til bygging. Arbeiderforeningene søkte direktør Langård på Frydenlunds bryggerier om lån, men han avviste dem i døra. Da visste arbeiderne råd, - de tok i bruk streikevåpenet.
KONTOR: Bjørn Jaaberg Hansen forteller entusiastisk, i andre etasjen der det lokale Arbeiderpariet har sitt kontor.
Sissel M. Rasmussen
Historien
Sånn omtrent går historien om øl-streiken:
Arbeiderne på de harde og varme arbeidsplassene langs nedre del av Lysakerelven gikk for å være øltørste. Direktør Langård hos Frydenlunds bryggerier var innforstått med dette og sørget for at bryggeriets ølhester var faste innslag på Lilleaker. Ikke minst på lønningsdager.
Men så var det også slik at arbeiderne var organiserte og deres høyeste ønske var et forsamlingslokale til samling av den faglige og politiske arbeiderbevegelsen på stedet. De henvendte seg til Frydenlunds direktør og ba om et lån til bygging av Folkets Hus. Direktøren svarte nei tre ganger.
Men arbeiderne kunne organisasjon og de bestemte at da skal det heller ikke komme ei flaske øl til Lilleaker. Så ble alle veier til Lilleaker bevoktet av arbeiderne og vognene kom ikke igjennom. Etter et par dager hadde Langård fått nok og lånte arbeiderne penger til bygging av huset.
OPPVASKROSER: Det skal ikke stå på rosene. Mon tro de er malt for inspirasjonens skyld?
Sissel M. Rasmussen
Lilleaker Folkets Hus ble innviet og tatt i bruk 16. september 1905. Godt over 100 år senere så står huset der nesten identisk med da det ble bygd. Og slik blir det stående, for Byantikvaren i Oslo har huset på den gule lista, oversikten over verneverdige bygninger.
Fanelufting
Bjørn Jaaberg Hansen låser opp og viser rundt i det romslige huset. Han er leder i Lilleaker Samvirkende Arbeiderforeninger og har i et par-tre tiår vært med i gjengen som tar seg av huset.
Han tar trappen opp i 2. etasje. På veggen i en liten gang henger den røde fanen. Jaaberg Hansen viser den stolt frem.
{b} DEN STOLTE FANE: Lilleaker samlede arbeiderforeninger har egen flott fane.
Sissel M. Rasmussen
– Vi lufter den hver 1. mai, sier Jaaberg Hansen. I mange år gikk de i 1. mai-tog i området, men etter hvert ble oppslutningen om toget sånn passe og de eldre musikerne i Lilleaker Janitjar fikk problemer med å gå og spille samtidig, så for en tiårs tid siden ble toget droppet, men fortsatt er det 1. mai-frokost, appeller og det som hører til markeringen av arbeiderenes dag på huset.
OPP ELLER NED: Her kan man stå i fare for å gå feil... men om du finner rett vei, kommer du hit.
Sissel M. Rasmussen
Det har blitt færre «arbeidere» på Ullern. Det er flere tiår siden Arbeiderpartiet hadde over 50 prosent oppslutning ved valgene. I dag tilhører majoriteten de borgerlige partiene. Ullern Arbeiderlag og Lilleaker Arbeiderpartilag sliter med å rekruttere yngre. De setter sin lit til Vestre Aker Ullern AUF. Håpet er at noen av disse også kan finne gleden av å drifte huset videre.
Litt museum
Lagene er faste brukere av lokalene i 2. etasjen. Mens det snakkes om dagens politiske situasjon, så forteller bilder og plakater på veggene historien, gjenstander og bøker likeså. Framme ligger fortsatt brosjyrer med tittelen: «Erfaringer med Willochs regjering» og i vinduskarmen ligger boka «Tillitsmanden» av Einar Gerhardsen.
På veggen henger også bilde av Haldis Havrøy, stortingsrepresentant og æresmedlem i Arbeiderpartiet. Sammen med mannen Magnus, var ekteparet i mange år drivkraften i å holde liv i og utvikle huset. I dag er sønnen Terje med i husets styre. Terje er for mange en kjent pådriver for kulturlivet i dagens arbeiderbevegelse.
FRIDA I KOLLEKTIVET: Frida Ånnevik er en av musikerne i musikkollektivet på Lilleaker Folkets hus.
Sissel M. Rasmussen
Musikk og dans
Og det er nettopp det lokale kulturlivet som i stor grad leier huset i dag. Det er fast utleid til dansegrupper og musikere, i tillegg til at det er utleie til barnebursdager og festligheter i helgene.
– Alt ligger egentlig til rette for å lage et flott kulturhus, sier Harald Nesset, ildsjelen bak Lilleaker Musikkollektiv som har holdt til i kjelleren på Folkets Hus i de siste årene. Kollektivet leier hele kjelleren. Med Nesset i spissen ble det som en gang var lillesalen gjort om til øvingslokaler og opptaksstudio.
PIANO OG TROMMER: Musikkollektivet har hatt innspillinger i eget lydstudio og konserter storsalen i Folkets Hus.
Sissel M. Rasmussen
Ikke gitt opp
Flere kjente musikere hører hjemme i kollektivet. Plater er spilt inn, musikkvideoer er tatt opp i storsalen, det øves til oppsetninger her og det inviteres til konserter.
– Ideen min var å gjøre Folkets Hus om til et kulturhus for bydelen. Jeg syns fortsatt det er en veldig god tanke, men jeg får ikke helt gjennomslag for ideen hos eierne. Det kan virke på meg at de henger litt for mye igjen i gamle tradisjoner og ikke tenker alt for mye nytt med tanke på hva huset kan brukes til. Men, jeg har ikke gitt opp. Håpet om et kulturhus er fortsatt tilstede, ifølge Nesset.
Lilleaker Folkets Hus ble besøkt 31. januar 2017.
Lilleaker Folkets Hus
Ligger i ørakerveien 30, Ullern, Oslo.
Innviet 16.september 1905.
Eier er Lilleaker Samvirkende Arbeiderforeninger.
husbruk 2017: Utleie til kulturaktiviteter, fester og møter.
Besøkt: 31. januar 2017