GUTTEROMMET. Litt kaos må tåles når noen titalls gutter sover på madrass på gulvet i en uke.
Folkets Hus
Fullbooket hele vinteren
Når vinteren tar tak i Trysil, inntar svenskene flatsengene på Tørberget samfunnshus.
line.scheistroen@lomedia.no
sissel.rasmussen@lomedia.no
– Her trives vi, sier Simon Holst. Svensken er på vei inn i Tørberget samfunnshus med sønnen Elton. Utenfor står barnevogna, slalåmski og snøbrett.
Det er tidlig ettermiddag, himmelen er blå, og sola er fortsatt oppe. Den sterke vinden fra gårsdagen har avtatt, og gradestokken viser noen få plussgrader. Det er en perfekt vinterdag i skisenteret i Trysil, noen mil unna Tørberget.
Sånn sett er det akkurat nå litt stille før stormen inne i huset. De fleste i gruppen på 73 personer fra Pinsemenigheten i Skovde i Sverige er i alpinanlegget. Noen har imidlertid droppet alpint denne dagen til fordel for inne-aktiviteter i huset.
I STORSALEN. På en hviledag fra bakken spiller Simon Holst med "bistand" fra sønnen Elton (på armen) bordtennis med Chris Mupenzi.
– Jeg kjørte på snøbrett for første gang i går. Det gikk bra, forteller Chris Mupenzi. I dag har han hviledag fra bakken. Han spiller blant annet bordtennis med Alfred Svartvik og leirlederen Simon Holst. Hvem som vinner, er ikke så interessant. Når man er nye venner, er det kanskje best ikke å hevde seg alt for mye i første spill.
– Vi kjente ikke hverandre fra før. Vi ble kompiser på leiren, forteller ungdommene.
Masse plass
Det er sjette år på rad at Simon Holst og et titall voksne har med seg en gjeng ungdommer på vinterferie-leir i Trysil. Pinsemenigheten i Skovde var i sin tid på utkikk etter et nytt leirsted, og valget falt på Trysil. Tørberget samfunnshus er perfekt, forteller Holst. Det ligger akkurat passe langt unna alpinanlegget, og her har de det de trenger av rom, kjøkken og bad, og en storsal hvor de kan ha aktiviteter fra morgen til kveld.
TØRSKODD HUS. Skoene må av før man går inn.
Det er egne jente- og guttesaler. Ungdommene ligger tett, side om side i soveposer og dyner på madrasser. Det blir litt kaos, for skal du på alpinferie, så krever det utstyr og klær. Når kvelden kommer, fylles både jente- og gutterommet av ikke alt for trøtte ungdommer, så klokka blir i hvert fall 23.00 før det er ro.
Tre generasjoner
– Ja, det kan faktisk bli litt senere også, men ro blir det til slutt. Det er fine ungdommer å ha med på tur, sier Inga-Maj Nordén. Etter noen timer i bakken, er hun tilbake på det store, velutstyrte kjøkkenet. Sammen med fire-fem voksne er hun i gang med dagens middag. Når sultne ungdommer er tilbake fra bakken, blir det i dag servert panert flyndre, potetmos og annet typisk svensk tilbehør. De har med seg det meste av maten over landegrensen. Å handle mat til over 70 personer for en uke i Norge er vel dyrt, synes svenskene.
Inga-Maj Nordén og ektemannen var med da Pinsemenigheten fra Skovde kom til Trysil og fant Tørberget Samfunnshus som nytt leirsted.
EN NØDVENDIGHET. Tørkerom for våte skiklær.
– Huset passer oss perfekt, sier Inga-Maj Nordén. Hun tar en kort pause fra matlagingen, pludrer litt med barnebarnet Elton og snakker med svigersønnen Simon Holst.
– Vi er tre generasjoner på samme leir. Det er ikke verst, forteller de.
ARVEN. De tar opp arven etter Hallgeir Brenden, barna i Vestre Trysil IL når de går klubbrenn en ettermiddag midt i uka.
Tok av!
Om det var Odd Aastad som først kom med ideen eller om det var noen andre, er ikke så interessant, men Aastad var i hvert fall med da samfunnshusets ivrige sjeler på leting etter inntektskilder fant ut at overnatting på flatseng måtte være tingen. For å finne de riktige kundene dro Aastad og noen andre til skisenteret i Trysil, de gikk rundt på parkeringsplassene og la reklamemateriell på buss- og bilruter.
KOKKENE: Inga-Maj Nordén og Monica Nielsen (t.h) gjør klar middagen. Når sulte ungdommer er tilbake fra skibakken er det viktig at maten er klar.
De opprettet kontakt med danske og svenske grupper. Da svenskene for alvor oppdaget Trysil, så tok utleien av. Nå er huset fullbooket omtrent hele vinteren.
På det meste har det overnattet nesten 100 personer på flatseng i huset.
– Huset er uansett opptatt når vi leier det ut, så for oss er det best at gruppene er store. Det gir mest inntekter fordi de betaler en fast pris og pr person, forteller Aastad, som er booking-ansvarlig for huset.
For huset er overnattingsgjestene gull verdt. Hvert år tar de inn 200 000 kroner på flatseng-utleie.
Dugnad på dugnad
Han deler æren for at huset er gjeldfritt med hele bygda som opp igjennom årene har lagt ned en enorm dugnadsinnsats i huset. Da huset for snart ti år siden måtte restaureres og bygges på, kom dugnadsånden til sin rett. Samlede kostnader ble til slutt 4,5 millioner kroner, inkludert 10 100 dugnadstimer til en verdi av 1,7 millioner kroner. Enkeltpersoner skal ha brukt 1750 timer på dugnad på huset.
Samfunnshuset er gjeldfritt.
– Om vi har lån? Vi i Trysil låner ikke penger, skal du vite, sier Aastad med et smil.
Hjertebarn
De fleste lag og foreninger i Tørberget er andelseiere i huset, og de bruker det flittig. Det er aktiviteter på huset omtrent hver eneste dag.
– Vi har hatt opptil seks møter på samme dag. Da setter jeg opp skilt i gangen, ala «Skytterlaget skal til venstre» og «Idrettslaget til høyre», forteller Aastad.
– Huset skal være et grendehus til glede for barn og voksne. Det er fantastisk at vi har så mange lag og foreninger som eier og bruker huset, sier Marit Nyhuus, styreleder for huset.
Arven etter…
For spesielt skiinteresserte forteller Nyhuus om Munksjørennet og Hallgeirsprinten, sistnevnte er oppkalt etter skilegenden Hallgeir Brenden og er et renn som starter i Trysil og har målgang ved samfunnshuset i Tørberget.
SKI-ARVEN. Skilegenden Hallgeir Brenden bodde rett rundt hjørnet for skiarenaen utenfor Tørberget Samfunnshus.
Og når sola går ned denne dagen og blåtimen er i anmarsj, så dukker små og litt større skiløpere opp på løkka litt bortenfor samfunnshuset. Oppmøtet er godt under ettermiddagens klubbrenn i Vestre Trysil Idrettslag. Skiløperne tar opp arven etter Hallgeir Brenden. Som barn gikk også han sine første skiturer og renn her på Tørberget, og i voksen alder drev han småbruk og skog i Tørberget. Men altså, det er ski Brenden er mest kjent for. Han vant flere OL-medaljer og NM-titler på 1950- og 60-tallet.
VEGGPYNT...og ikke veggpryd.
Vestre Trysil Idrettslag, som for øvrig fyller 100 år i år, er en av flere andelseiere av Tørberget samfunnshus.
– Vi bruker huset mye. Som regel har vi «afterski», altså serveringen etter klubbrennene inne på huset, men fordi huset er utleid i dag, så er vi ute. Pølser på utegrill er populært det også, forteller Asveig Borg Rasmussen.
Tørberget samfunnshus
Ligger i Tørberget, Trysil
Først innviet i 1916, utvidet og renovert i 1970 og i 2010. «Nyåpning» 29. juli 2011.
Andelseiere: 7 frivillige lag og foreninger, 141 privatpersoner. Lag og foreninger er: Vestre Trysil skolekorps, Vestre Trysil skytterlag, Vestre Trysil idrettslag, Tørberget Helselag, Tørberget Jakt og Fiskeforening, Tørberget kvinne og familielag, Vestre Trysil Arbeiderlag, Tørberget grendeutvalg.
Husbruk i 2019: Lag og foreninger i bygda bruker huset flittig. Utleid til diverse aktiviteter. Flatseng-utleie.
Besøkt: 13. februar 2019