FORTID OG FREMTID. Veggmaleriet forteller det meste og kan hjelpe de fleste hvis de skulle ha glemt sangteksten til Internasjonale.
Folkets Hus
Gamle helter blir som nye
Når fagbevegelsen tar i bruk LO-huset i Odda gjøres det plass til gamle, men også nye helter.
line.scheistroen@lomedia.no
sissel@lomedia.no
Se! Er det ikke Mao, unge Lenin og Karl Marx? Og Terje Kollbotn, Leif Åge Hernes og Kjetil Bjerkelien med hunden? Men hva gjør de alle sammen i 1. mai-toget i Odda?
Veggen blir til
Oppdraget var passe klart fra LO i Indre Hardanger, da maleren Kjetil Bjerkelien tok fatt på veggmaleriet i LO-huset. Tema: 1. mai i Odda. Litt historie og litt fremtid.
Bjerkelien la frem noen skisser for oppdragsgiveren som de diskuterte, før han så tok fatt på veggen. Med pensler og maling. Time etter time, uke etter uke.
– Jeg har tatt meg noen kunstneriske friheter underveis. Du kan se at mye ligger i detaljene. Hvis du ser ekstra nøye på maleriet så vil du finne meg, barnebarnet mitt og hunden min i toget. Du kan også lese en litt uvant tekst på et banner langt bak i toget, forteller Bjerkelien med en god latter.
VEGGPRYD: Nyinnrammede bilder bæres inn på kjøkkenet. Snart blir veggene dekorert med de gamle slagordene og kampen for 8-timersdagen.
Den opprinnelige industrimaleren kom til Odda for ni år siden – på besøk og ble værende.
Og når LO i Indre Hardanger vekker lokalbefolkningen med salutt tidlig 1. mai i år – som alle år – så vil du også se Bjerkelien i det ordentlige toget.
– Jeg er ikke LO-medlem, men jeg stiller på 1. mai. Det må man jo, sier Bjerkelien.
Dugnad før og nå
Da LO overtok huset i 2006 sto huset og forfalt. Nå er mye gjort i 1. etasjen. De har prioritert å ferdigstille møterom, kontorer, kjøkken, toalett, elektroinstallasjoner og internettoppkobling.
Nå står kjelleren og 2. etasjen for tur. Men det koster, i dugnad, og i kroner og øre. Det er allerede lagt ned mange dugnadstimer i huset, men mange timer gjenstår. Det er tatt opp lån til renovering. LO-huset ble i fjor høst medlem i Folkets Hus Landsforbund hvor det kan søkes om lån fra Folkets Hus Fond. Det er også søkt Norsk Kulturminnefond om tilskudd til restaurering av fasaden.
Det gamle huset
Det er et etterlengtet LO-hus som nå begynner å ta form i Odda. Men det er, nær sagt selvfølgelig, ikke det første Folkets Hus. Det første stod ferdig i 1914, samme år som Odda og Omland faglige Samorganisasjon ble stiftet. Huset var et senter for faglig, politisk, kulturell og sosial aktivitet i kommunen helt frem til 1971. Da var bygget i så dårlig stand og måtte vike for nye sentrumsbygg. En samlet arbeiderbevegelse gikk inn for å rive, uten protester. Domus overtok den gamle Folkets Hus-tomten. Som kompensasjon for rivingen forpliktet kommunen seg til å holde fagbevegelsen med lokaler.
Dikt til talerstolen
Da LO i Indre Hardanger (tidligere Odda og Omland faglige Samorganisasjon) feiret 100 år i 2014, skrev Terje Kollbotn et dikt om talerstolen, som også var 100 år.
Terje Kollbotn mener talerstolen er det viktigste kulturminne for han – og fagbevegelsen i Odda.
«Dikt om ein hundreåring – den gamle talarstolen i Folkets Hus i Odda»
Talarstolen vår er frå 1914 / Den er av den gamle og solide sorten / Då palass i Europa vart skutt i grus / arbeidarane i Odda bygde sitt Folkets hus
Frå talarstolen høyrdes folkets røyst / for sosialisme, samhald og trøyst / På denne plassen lærte mang ein arbeidsmann og -kvinne / dei rette orda og vendingane å finne
Talarstolen vart boren ut i allslags strid / for arbeidsplassar, velferd og ei ny tid / 1. mai blir han framleis nytta / for alle dei som ikkje drar på hytta
No står han her på Smelteverkstomta og er blitt hundre år / Vi treng han med oss i Odda sin nye vår / Her er det plass til gnistrande appellar, festprologar og politikk / Her er det plass til forfattarar og poetar – ja til og med lyrikk / Her er det plass til både dei som har ordet i si makt / og alle andre som har noe dei gjerne vil ha sagt
Talerstolen ble lagd på snekkerverkstedet på det tidligere Odda Smelteverk til åpningen av Folkets Hus i Odda i november 1914.
Historisk hus
Fagforeningene var i mange år i 4. etasjen på rådhuset. De savnet imidlertid et eget hus på gateplan. På 1970-80-tallet ble det gjort flere forsøk på å ta opp tanken om et nytt Folkets Hus og det ble utredet ulike alternativer. Men det var altså først i 2006 at LO i Indre Hardanger igjen fikk eget hus, som de for øvrig kjøpte av kommunen for én krone.
Det er et historisk hus LO i Indre Hardanger har overtatt. Bygg 125 på Smelteverkstomta er et teglsteinsbygg fra 1908. Det var bygd som fabrikkontor for driften ved den gang verdens største karbidfabrikk i Odda. Senere var det bedriftslegekontor og fagforeningskontor og kontor for verneombud på verket, som ble nedlagt i 2003. Bygget er i tre etasjer inkludert kjeller, samt kaldloft.
Sentralt i det nye sentrum
LO-huset ligger sentralt på fabrikkområdet og er del av «Kulturkvartalet», blant annet sammen med den nyåpnede blueskafeen Iris Scene og Sentralbadet litteraturhus. I nærheten ligger flere verna og fredede tekniske-industrielle kulturminner, blant annet cyanamidfabrikken, nitrogenfabrikken (Lindehuset), smeltehuset, råstofflageret og smia.
I dag etablere nye virksomheter seg på den gamle industritomta. Sentrum flyttes fra havna og nærmere Smelteverkstomta.
– Her skal vi sammen skape noe nytt og bærekraftig, håper Terje Kollbotn, leder i LO i Indre Hardanger.
Kraftsenter
Litt kaotiske tilstander til tross, noen har allerede flyttet inn: eieren LO i Indre Hardanger og leietakerne Fagforbundet og Rødt. Flere leietakere er på vei inn, blant annet Fellesforbundet.
– LO-huset skal bli et senter for fagbevegelsen i Odda og for arbeiderbevegelsen i distriktet, sier Terje Kollbotn, leder i LO i Indre Hardanger.
ROCKERNE UT: I andre etasje skal Fellesforbundet inn. Rocken har forlatt bygningen.
Sammen med blant andre Leif Åge Hernes har Kollbotn sittet i byggenemnda. Til sammen har de to flere tiår med erfaring fra fagforeningsarbeid. De har også opplevd det gamle Folkets Hus i Odda og årene da fagforeningene stort sett regjerte 4. etasjen på Rådhuset.
– Da vi var uten eget hus, så mistet vi noe av fellesskapet. Vi trengte et møtested, sier Hernes.
– Tenk på hvilken betydning Folkets Hus hadde i Odda i gamle dager. Det blir nok aldri sånn igjen, men vi håper at LO-huset kan bli et faglig kraftsenter i Odda og for distriktet, sier Kollbotn.
FAGFORBUNDET: Fagforbundet har flyttet inn i 1.etasje.
«Gamle-gutta» håper at huset også skal ha positiv effekt med tanke på å rekruttere unge til fagforeningsarbeid.
– Vi trenger en ny generasjon fagforeningsaktivister, mener Kollbotn.
«Hjemme»
– Det er viktig å ha et samlingssted, sier Tommy Tverdal. Han er en av disse engasjerte ungdomstillitsvalgte som «gamle-gutta» håper at skal overta når de gir seg. Tverdal har funnet seg godt til rette i huset og føler seg hjemme når han går inn døra.
– Jeg har vært med fra vi begynte å jobbe med huset, og nå er vi snart i mål. Når du har vært med hele veien så får du et spesielt godt forhold til huset. Det er kult, sier Tverdal. Han stikker stadig innom huset, for å jobbe med fagforeningsrelaterte ting eller kanskje for å slå av en prat med noen.
– Jeg får alltid hjelp hvis jeg trenger det, sier Tverdal.
– Det er godt å ha en møteplass som er vår. Jeg håper huset kan bli sentralt også i arbeidet med å rekruttere flere unge, sier Tverdal.
I VINDUSKARMEN: Skiltet er foreløpig på plass.
«Whats in it for…»
Ideen er at huset skal fylles med faglige, men også mer sosiale aktiviteter. Når kjelleren endelig blir ferdig, åpnes den for å være en slags sosial sone i huset.
– Det kommer til å bli veldig bra, tror Knut Jørgen Kvilhaugsvik, organisasjonsarbeider i Fellesforbundet avd 118 Hardanger Sunnhordaland. Kvilhaugsvik har allerede testet ut husets sosiale «gen». Avdelingen inviterte til faglig og sosialt samvær en kveld, med litt gitarspill, sang og gode historier.
– Det er viktig å ha det kjekt i lag, sier Kvilhaugsvik.
Andreas Jacobsen gleder seg til at kjelleren er klar til bruk. Som Tverdal, er Jacobsen blant de yngre i styret i LO Indre Hardanger.
– Vi er avhengig av samhold i alle kampene vi står foran her i Odda. Da må vi også ha det hyggelig sammen. I en tid da det er vanskelig å rekruttere nye medlemmer og å få folk til å påta seg frivillige verv, så tror jeg vi må bruke tid på medlemspleie. Vi må ha det litt sosialt sammen. Det er viktig uansett hva vi holder på med.
Jacobsen håper huset vil invitere unge til å engasjere seg i faglig arbeid.
– De må oppleve at det er gøy å drive med fagforeningsarbeid. Det er kanskje først når du er med på store demonstrasjoner, ala sykehuskampen her i Odda, og vinner, at du skjønner hvor morsomt det er og drive fagforeningsarbeid, sier Jacobsen.
LO-huset i Odda
N
Ligger på Smelteverkstomta
Eier: LO Indre Hardanger
Byggeår: 1908.
Husbruk 2018: Møte- og kontorlokaler for LO Indre Hardanger. Leietakere Fagforbundet og Rødt.
Besøkt: 4. april 2018