JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lukas Jersovs sparker til.

Lukas Jersovs sparker til.

Folkets Hus

Kamp, kunst & kaffe

I Askim Folkets Hus har koreansk kampsport, kunst og kaffe overtatt rommene etter at arbeiderkampen stilnet.

line@lomedia.no

sissel@lomedia.no

En, hay! To, hay! Tre …

Som barn flest i denne alderen, sliter de fire barna på matta tidvis med å konsentrere seg om arbeidsoppgavene.

– Det er mest lek når de er så unge, sier Master Sy.

Tae Kwon Do Academy har holdt til i Askim Folkets Hus i 16 år. Nesten hver ettermiddag og kveld på ukedagene inntar små og store utøvere treningslokalene i kjelleren. De mest populære treningskveldene er det fullt på mattene.

– Mange trener tae kwon do i egne sentre og i gymsaler, men vi fant Folkets Hus. Her trives vi veldig godt. Vi har god plass og alt ligger til rette for det vi holder på med. Vi har et godt samarbeid med de andre leietakerne og med eierne, sier Master Sy.

Terapi i en pensel

Mens taekwondo, den gamle koreanske kampkunsten har inntatt kjellerlokalene, så handler det om annen type kunst i Kundelureskogen Atelier i 2. etasjen.

– Jeg har fått i oppgave å male abstrakt og jeg skulle male en følelse. Men hvordan skal jeg male en følelse? Dette er dagens følelse, sier Ane Brit Sundal og peker på et fargerikt maleri, signert med nettopp hennes pensler.

– Hva det forestiller? Det er en rakett – en nyttårsrakett. Den går rett opp, så rett ned, og så er det et helvete mens det står på. Det er livet det, er det ikke?

Spør Ane Brit Sundal og får følgende svar av kunst- og uttrykksterapeut Julie Erlandsen:

– Det er livet i kortform, det.

– Riktig adresse

Erlandsen flyttet inn i huset for bare noen få måneder siden, men har allerede funnet seg godt til rette.

– Som gammel sosialist så kjennes det godt å være på riktig adresse.

Det er, nær sagt selvfølgelig, takket være arbeiderbevegelsen at Folkets Hus ble bygd i Askim tidlig på 1960-tallet. Den gangen var Askim et stort industristed, med Viking som en av hjørnesteinsbedriftene. I glansdagene var det 2500 ansatte på Viking. Arbeiderne var organisert i Askim Kjemiske og funksjonærene i FLT, og nettopp disse to forbundene er eiere av huset den dag i dag sammen med Askim Arbeiderlag.

Når arbeiderlaget og Folkets Hus inviterer til styremøter, medlemsmøter og årsmøter nå om dagen, tar de i bruk de små møterommene som også ligger i 2. etasjen. Det er flere tiår siden det lokale arbeiderpartilaget fylte kjellerstua til randen med folk på møtene.

Ingen røde tall

Bjørn R. Johannessen er imidlertid fortsatt med i politikken og han er engasjert i driften av Folkets Hus. Han har sittet i styre i 20 år og i de fleste av årene har han vært leder. Han skal gi seg snart, bedyrer han, i hvert fall om noen år.

Det nær 1000 kvadratmeter store huset er veldrevet, men er litt slitent. Alt vedlikeholdet koster. I de siste årene har økonomien gått i pluss, selv med store investeringer i brannsikringsanlegg. De gikk fra minus til pluss i regnskapene da deler av tomta ble solgt.

– Det er ingen gullgruve, men vi har ikke fem øre i lån og vi har ikke røde tall i regnskapene, sier Johannessen.

Minnes kampene

Han har brukt tusenvis av dugnadstimer på huset – og gjør det fortsatt. Johannessen er innom minst en gang i uka, om så bare for å sjekke at alt er i orden og fungerer som det skal.

– Jeg får høre av og til av kona at jeg bruker mye tid på huset. En gang sa hun til meg: Du kan vel flytte dit ned, forteller Johannessen med et lunt smil.

Stort sett hver tirsdag er han innom en av de faste leietakerne, Sigurd Forsberg. Han drifter kontoret og foreningen Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner avdeling Follo og Indre Østfold. Mellom kaffeslurker og kringle, forteller han om den gangen han som en av de første i Norge, dro på FN-oppdrag til Libanon i 1978-79.

VETERAN. Sigurd Forsberg var en av de første norske soldatene som dro på FN-oppdrag til Libanon.

VETERAN. Sigurd Forsberg var en av de første norske soldatene som dro på FN-oppdrag til Libanon.

– Det er ikke så mange som stikker innom kontoret. Vi har tilbud om kamerattreff, men det meste av det skjer på internett. Mange er innom på de såkalte pizzakveldene, men de har vi ikke her. For de fleste handler dette om kameratskap og at vi har noe felles å snakke om. På kontoret her gjør jeg mest papirarbeid, sier Forsberg. Han har vært med i foreningen siden oppstarten i 2003. Foreningen har leid kontor i Folkets Hus siden 2007.

Skal ha «Dagens»

Når klokka går mot 14-15-tida, ja så er det middagstid i hvert fall for de litt eldre generasjoner. Da har nevnte Forsberg slukket og låst kontoret, mens Stubben Kafè har holdt åpent noen timer.

– Jeg skal ha en «Dagens». Jeg skal ha den med meg, sier en eldre kvinne som stikker innom. Det fortelles at hun kjører flere mil for å kjøpe «Dagens» på Stubben, og hun er ikke alene om å komme innom på faste dager og til faste tider. De godt voksne middagsgjestene kommer igjen og igjen, og de kjøper alltid «Dagens», uansett hva som står på menyen.

Varm kaffe, kaldt hus

Stubben Kafè, Selskapslokaler og Catering, flyttet inn i Folkets Hus i juni 2012.

– Den gangen var det ingen ting som var lagt til rette for slik drift. Vi har bygd det opp fra grunnen. Kostnadene har eierne og vi delt. Vi har gjort jobben, sier Guri Forbord som drifter kafeen sammen med mannen Svenn Erik.

– Vi trives veldig godt. Det er enkle lokaler å holde i orden, men det er et kaldt hus så det er dyrt å være her. Vi bruker mye strøm. Bare å varme opp storsalen tar tre dager, forteller hun. De står for utleie av storsalen, Sal A, og lillesalen, Sal B, – eller var det speilsalen salen egentlig heter? Her strides eieren og leietakeren, med humor.

Mange leier lokaler før jul, men utover det går det litt opp og ned.

– Det er gjerne de litt eldre leietakerne som kommer igjen år etter år. Her føler de seg trygge. Mange som kommer hit har gode minner fra gamledagene på Folkets Hus, sier Forbord.

Hjemme best

Kafeen er enerådende på å servere husmannskost i Askim, men selv om du med utenbysøyne kan synes at huset ligger sentralt, så oppleves det tydeligvis ikke helt slik i lokalbefolkningen.

– Vi er lokalisert litt «utenfor» for det som de fleste ser på som sentrum i Askim, så det er vanskelig å få folk hit. De får liksom ikke tilfeldigvis forbi, stopper opp og tar en kopp kaffe. Men vi har mange faste middags- og kafégjester.

Det er også en del faste leietakere og arrangementer, som faste bridgekvelder, konserter og julebasar. Da fylles huset igjen.

– Vi overlever økonomisk, men det er bare så vidt, innrømmer Forbord. Hun håper å fortsette driften av den hjemmekoselige kafeen.

– Føler du deg hjemme? Så bra! Det er det som er meningen, ifølge Forbord.

Askim Folkets Hus ble besøkt i februar 2017

HJEMMEKOS. Guri Forbord pynter til hverdagsfest. Du skal føle deg hjemme på Stubben Kafè.

HJEMMEKOS. Guri Forbord pynter til hverdagsfest. Du skal føle deg hjemme på Stubben Kafè.

Askim Folkets Hus

MYE BRUKT. Askim Folkets Hus rommer mange aktiviteter.

MYE BRUKT. Askim Folkets Hus rommer mange aktiviteter.

Ligger i Tunbo 27, Askim, Østfold

Tatt i bruk i 1964/65

Eiere er FLT, Askim Kjemisk og Askim Arbeiderlag

Husbruk i 2017: Kafé, fem-seks faste leietakere, utleie til kurs, selskaper og kulturaktiviteter

Besøkt: 14. februar 2017