JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den norske kriminalomsorgsmodellen

Are Høidal and Nina Hanssen:
The Norwegian Prison System
Halden Prison and Beyond
Routledge 202301.03.2023
21:35
03.03.2023 14:40

jan.erik@lomedia.no

En gang på begynnelsen av 1990-tallet valfartet norske menn og kvinner som jobbet i, eller med, kriminalomsorgen til Canada. De hadde hørt at det i dette landet fantes kognitive programmer som kunne hjelpe innsatte, eller fanger som jeg liker å kalle dem, til å bli rehabilitert – til å slutte å begå ny kriminalitet. Disse programmene ville de gjerne studere, og helst ta med seg hjem til Norge. Noe de også gjorde.

I dag går strømmen av kriminalomsorgsarbeidere den andre veien, det vil si det er i all hovedsak amerikanske kriminalomsorgsarbeidere og andre interesserte, som for eksempel filmskaperen Michael Moore, som drar til Norge for å lære om hvordan vi gjør det. For, den norske kriminalomsorgen er så mye bedre, så mye mer human, enn den de praktiserer i USA – kanskje verdens verste fengselsland, i hvert fall i den vestlige verden.

I boka til tidligere fengselsdirektør i både Oslo og Halden Fengsel, Are Høidal og forfatter og journalist i LO Media, Nina Hanssen – med tittelen «The Norwegian Prison System» – kan du, og helst engelskspråklige, lære mer om hvordan vi har det i våre fengsler. Både som innsatt og ansatt, som mann og kvinne. Det er ei journalistisk lærebok, ikke mer avansert verken innholdsmessig eller språklig, enn at alle kan lære noe. Den gir et overordnet perspektiv på hvordan vi gjør det, og hvorfor vi gjør det, hjemme hos oss. Og det er langt mer enn et Atlanterhav unna hvordan de driver denne virksomhet i USA. I hvert fall i de verste av de nord-amerikanske fengslene. For det fins jo unntak i USA også. Alt er ikke helsvart.

Det er verdt å merke seg inngangen til denne boka. Her følger vi Hanssens møte med Christo Brand, Nelson Mandelas fangevokter. De skal besøke Halden Fengsel, Norges nest nyeste – et fengsel som ble åpnet av selveste Kong Harald i 2010, den første monark som har åpnet et fengsel i Norge. Alle de som har vært på Robben Island og sett Mandelas fengsel skjønner at her er kontrasten stor. Så er da også Brand nærmest i sjokktilstand over hva han får se, han er lamslått over at dette virkelig er et fengsel. For han ser ikke bare de seks meter høye murene og skogen rundt, men også celler med fjernsyn, bad med fliser, kjøkken hvor fangene får arbeidstrening og mye, mye mer som er norsk kriminalomsorgs forsøk på å etterleve normalitetsprinsippet – at fangene skal ha en så tilnærmet lik hverdag som oss som lever i frihet, en hverdag så normal som mulig. Dette er grunnplanken i norsk kriminalomsorg, en grunnplanke som forbløffer både sør-afrikanske og nord-amerikanske fengselsbetjenter. For sånn er det ikke der de kommer fra.

Fra Christo Brands møte med Are Høidal og Halden Fengsel fører denne viktige boka oss gjennom moderne norsk kriminalomsorg. Den går tilbake til tidligere justisminister Inger Louise Valles berømte kriminalmelding fra 1978, ei melding som ikke bare rystet Kåre Willoch og Jo Benkow, men som også politikere i hennes eget parti Arbeiderpartiet den gangen ristet på hodet av. Men Valle var langt forut for sin tid, vi måtte helt til 2005 og påtroppende justisminister Knut Storberget, som har skrevet forordet til denne boka, før noen i Arbeiderpartiet og i andre politiske partier skjønte hvor klarsynt Valle var. Hun ville, for å si det med Odd Børretzen, noe mer enn bare å bure folk inne bak lås og slå, Valle skjønte at alle kan endre seg om de bare får en reell mulighet til å vise det.

Høidal og Hanssen drar oss gjennom denne historien. Vi får høre om dynamisk sikkerhet, om tilbakefallsprosenter og kontaktbetjentordningen. Om den viktige fengselsutdanningen for ansatte, kanskje den aller beste i verden og nøkkelen til forståelse av hvorfor den norske kriminalomsorgen virker mer og mer attraktiv på resten av verden. Vi får høre mye om Halden Fengsel, og i et sluttkapittel om Agder Fengsel i Mandal, det siste nybygde fengslet i Norge og kanskje det mest moderne vi har. Og vi kan lese om den norske modellen, samarbeidet mellom de to partene i arbeidslivet og myndighetene, som også er et viktig bidrag til at norsk kriminalomsorg er en utmerket eksportartikkel – både til USA og resten av verden. Boka har dessuten et eget kapittel som er viet det viktige arbeidet Stian Estenstad, lederen av det Røde Kors-baserte Nettverk etter soning, gjør i den vanskelige jobben det er å gi løslatte fanger respekt og verdighet når de skal gjenreise sine liv i frihet. Det som enkelte kaller den virkelige straffen – løslatelsen og de vanskelighetene som da oppstår etter år i fengsel.

Men boka er ikke utelukkende en solskinnshistorie. Det fins skjær i sjøen i den norske kriminalomsorgen også, alt er ikke bare fryd og gammen. Kvinners soningsforhold er langt dårligere enn menns, vi er dårlige til å behandle de psykisk syke, som det er altfor mange av i norske fengsler, mange fanger blir sittende altfor lenge isolert og varetektsoningstida er for flere altfor lang. Noen av fengslene er dessuten altfor gamle – ja, noen ble bygd på 1860-tallet og er i full drift!

Forfatterne av boka slipper også til tidligere fanger som Trond Henriksen, han som spilte hovedrollen i filmen om Stifinnern «Store gutter gråter ikke», og Arne Treholt, den spiondømte som nylig døde. Verken Henriksen eller Treholt hadde bare positive ting å si om sine fengselsopphold. Forfatterne har heller ikke glemt å nevne en så viktig institusjon som KROM – også en unik stemme i norsk kriminalomsorg som resten av verden ikke har maken til. Vi ville aldri hatt den humane kriminalomsorgen vi har i Norge uten Nils Christie og Thomas Mathisen, to av bautaene i KROM-systemet. De to akademikerne som helt siden slutten av 1960-tallet har vært konsekvente kritiske stemmer – ja, hele kriminalomsorgens dårlige samvittighet.

Dette har blitt en svært sentral og nødvendig bok. Den viser hvor viktig det er både for samfunnet som helhet og for mange enkeltpersoner at vi holder oss med en human kriminalomsorg. Den er først og fremst myntet på et amerikansk marked, den har til og med et kapittel om et fengsel i Chester, Philadelphia, som forsøker å kopiere den norske kriminalomsorgsmodellen. Skjønt, boka tåler også å bli lest av norske lesere med interesse for samfunnets utvikling. Ikke minst vil politikere på justisfeltet ha ett og annet å lære her.

Bokas forfatter, Nina Hanssen, er ansatt i LO Media. Artikkelen er skrevet av journalist Jan-Erik Østlie i LO Media. Han har tidligere vært redaktør for NFF-magasinet, og har også skrevet jubileumsboka i anledning av at Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) rundet 100 år. 

01.03.2023
21:35
03.03.2023 14:40Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

Brian Cliff Olguin

I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn

Roy Ervin Solstad

Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Colourbox

Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Kommentar

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Fellesforbundet avd. 23

500 streika mot høye strømpriser på Raufoss

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik


Flere saker