JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skammens bedrift

Julia Lindblom:
Amazon
Bak fasaden
Oversatt av Gøril Eldøen og Magne Tørring
Manifest Forlag 2023

Manifest Forlag

jan.erik@lomedia.no

Julia Lindblom er en svensk journalist i avisa Arbetaren. Dette er hennes første bok. Og det har blitt en tekst som tar pulsen på et tidsriktig fenomen, den ekstremt økende kommersialiseringen av samfunnet via et eskalerende varesalg over internett, koblet med smarte algoritmer, ispedd litt kunstig intelligens – og kanskje verst av alt en utbytting av arbeidskraft som det er lenge siden vi har sett maken til i den vestlige, rike, vareproduserende og industrialiserte verden. For det er nemlig hos oss, i vesten, Amazon opererer. Skjønt, det startet i USA – der mye av dagens teknologiske nyvinninger har sin opprinnelse. Der har de pengene, der fins de teknologiske miljøene – der har de kanskje også de mest fagforeningsfiendtlige arbeidsgiverne. Og dermed en svak fagbevegelse. Kapitalismens Mekka.

Denne boka handler altså om Amazon, verdens største nettbutikk, grunnlagt av texaneren Jeff Bezos – i dag en av verdens rikeste menn. Lindbloms bok avslører hvorfor han har blitt så rik, hun går som boktittelen sier bak fasaden.

Boka følger to spor. For det første skildrer den historien til flere av de ansatte hos Amazon, på ulike lagre både i Europa og USA. For det andre gir den oss et riss av hvordan ledelsen bak Amazon tenker. Lojale mot et forretningskonsept der hele tankegangen er å beherske verden. At Amazon i lang tid også har eksistert i Sverige gjør sjølsagt boka relevant for svenske lesere, men Amazon er jo heller ikke noe ukjent fenomen her til lands heller. For det er som kjent på nettet du kommer i kontakt med firmaet, hvor lagrene ligger har ingen betydning for kundene. Lagrene har bare betydning for de som jobber der, og de jobber nesten livet av seg under ekstremt harde arbeidsvilkår, stressende tempo, overvåking, midlertidighet og de er i en evig frykt for å miste jobben om du ikke er rask nok, lojal nok – kort sagt følger opp forretningsstrategien som er å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Ikke for seg sjøl, men for eierne – for Jeff Bezos himself.

Forfatter Lindblom forsøker å få flest mulig i tale i denne sakprosaboka. Både ledelsen og arbeiderne på golvet. Noen uttaler seg, men det ligger alltid en frykt for at sier du for mye, ting som skader Amazon, kan du bli arbeidsledig dagen etter. Ofte er det ansatte her som ikke nødvendigvis er hos Amazon av egen fri vilje, men arbeidsmarkedet er tøft – jobber vokser ikke på trær over alt. Å miste jobben hos Amazon kan for mange være en økonomisk katastrofe. Og snakker du om å fagorganisere deg, kan du risikere å miste lagerjobben over natta.

Denne boka føyer seg inn i rekken av bøker som avslører hvordan kapitalismen fungerer i våre dager, på teknologien og internettets premisser. At internettet ikke nødvendigvis er noen velsignelse for alt og alle, er dessverre et faktum. Dette er ikke den eneste boka som dokumenterer det – sjøl om boka gjør dette tydelig og godt. Ja, den kler av ikke bare Amazon, men hele postordrevirksomheten på nett – og mellom linjene stiller den også spørsmålet: Hvorfor skal vi handle hele tida – har vi ikke nok forbruksvarer allerede? Trenger vi egentlig noe mer?

Det er ikke god kutyme i en anmeldelse å kritisere ei bok for hva den ikke inneholder. Men er det ikke likevel snart på tide å gå et lite skritt lenger? At denne it-teknologien, enten den kaller seg KI, AI, algoritmer med overvåkende evner og annen drit, kanskje bør få litt mer motstand enn bare å skildre hvordan den fungerer? Hvordan den fratar alminnelige mennesker deres frihet, og hvordan den skaper et nytt klasseskille - ja, kanskje et generasjonsskille – dem og oss. For noen behersker denne ideologien, men blir likevel behersket av den, mens andre ikke en gang skjønner bæret. Og blir parkert allerede i utgangspunktet. Bør ikke noen snart skrive bøker om hvordan vi forhindrer dette uvesenet i å få utvikle seg videre? For snart er vi jo slaver av denne moderne it-teknologien alle sammen.

Hvordan dette eventuelle opprøret skal arte seg, hvordan det skal organiseres – om det er fagorganisasjonene som skal starte det – sier denne boka ingenting om. Uten at det er noen dårlig bok av den grunn. Jeg skulle bare ønske at noen fortalte meg hvordan Amazons dirty tricks kunne stanses, antagelig til det beste både for deg og meg. For som det står å lese på bokas vaskeseddel, skrevet av Julia Nilsson i den svenske Journalisten: Det er faktisk skammelig at dette får pågå i moderne tid. Jeg kunne ikke vært mer enig.

Warning
Annonse
Annonse