Kommentar:
«Det på sin plass å børste støv av valgplakaten som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 1933», skriver Kjell Werner
Hele folket i arbeide: Det norske Arbeiderpartis valgplakat foran Stortingsvalget i 1933.
Aps valgplaket 1933
Det ble en spesiell 1. mai.
kjell.werner@anb.no
Verden er preget av korona-pandemien. Det ble verken tog i gatene eller torgmøter. Det ble digital markering i stedet. Mange bedrifter er stengt ned, andre lider av store omsetningsfall. Ikke siden depresjonen på 1930-tallet har det vært så høy arbeidsledighet her til lands. Over 400.000 står uten arbeid. De fleste er heldigvis «bare» permittert, så det er et håp om jobb når pandemien er over. «Trygghet for helse og arbeid» var hovedparolen 1. mai. Det var et treffende budskap som understreket alle smittetiltakene og arbeidsledigheten som har fulgt i kjølvannet av pandemien.
Med dette som bakteppe er det på sin plass å børste støv av valgplakaten som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 1933. «Hele folket i arbeide» sto det på denne. Ap fikk 40 prosent av stemmene, og i 1935 ble Johan Nygaardsvold statsminister på basis av kriseforliket mellom Ap og det daværende Bondepartiet. Det hører med til historien at hovedavtalen mellom LO og Norsk Arbeidsgiverforening så dagens lys samme året.
I lys av dette er det verdt å registrere at Ap-leder Jonas Gahr Støre har startet arbeidet med en ny gjenreisningsplan for Norge. Planen skal styrke den norske samfunnsmodellen og bidra til rettferdig fordeling av byrdene fra krisen vi nå står i.
Like interessant er det å merke seg at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen hadde to konkrete krav til regjeringen og de folkevalgte i sitt budskap. Permitteringsordningen må utvides til å gjelde i 52 uker, ikke bare 26. Dette er kjente toner fra LO som bør lyttes til. Det andre kravet er både spenstig og en god ide. LO-lederen foreslår en ordning med lønnstilskudd. En slik ordning vil gjøre at flere permitterte kan komme raskere tilbake i jobb – og med full lønn.
Å permittere ansatte er en passiv ordning som gir mulighet til at de aktuelle arbeidstakerne kan tas inn igjen i jobb når konjunkturene snur. De ansatte har kort og godt en jobb å gå tilbake til. Alternativet er oppsigelser, og da er veien tilbake til arbeidslivet tyngre. For å avhjelpe bedrifter som er rammet av korona-krisen har politikerne vedtatt en ordning med såkalt kontantstøtte. Her kan bedriftene få dekket store deler av faste uunngåelige utgifter for å komme seg over kneika.
Denne ordningen bør etter LOs mening kombineres med et lønnstilskudd. Da kan bedrifter med fortsatt stort omsetningsfall settes i stand til å ta inn ansatte raskere. Det vil være en aktiv ordning som vil hjelpe ansatte og bedrifter – og lønne seg for samfunnet. Finansminister Jan Tore Sanner bør gripe denne muligheten. Hvis ikke, bør flertallet på Stortinget gjøre det.