Verken Høyre eller Erna Solberg kan leve videre med dette. Men heller ikke landet kan det, skriver Lars West Johnsen.
Hans Kristian Thorbjørnsen/Flickr cc
Kommentar
Høyre må vinke farvel til Erna Solberg
Det har vært noen brutale dager for de som mener tvilen må komme ekteparet Finnes/Solberg til gode. Høyre kan umulig forbli lojale mot sin leder.
«Conflicts of interest rattle Norway’s political class», skriver britiske Financial Times om det politiske dramaet som nå hjemsøker Norge.
Interessant hvordan ett enkelt blikk utenfra setter Erna Solberg-saken i sitt rette lys. Ja, denne saken ryster en politisk klasse i Norge.
Vår egen nærhet, og ønske om tillit og fjellstø tro på Norge som annerledeslandet der korrupsjon ikke finnes, gjør at vi kanskje ikke helt evner å se de reelle dimensjonene. Solberg-saken er ei bombe under tilliten til norske politikere.
Og det er i denne sammenhengen at det er helt avgjørende å minne om hva som har vært Donald Trumps aller viktigste våpen – å hamre løs på, undergrave og ødelegge tilliten til politikere og det politiske systemet.
Dette er Trumps metode. Og dette verktøyet er nå fritt tilgjengelig for de kreftene som måtte ønske å bruke det i Norge til å drive politisk populisme med etablissementet som skyteskive. Eller verre, utenlandske krefter som ønsker å destabilisere Norge.
Eksstatsminister Erna Solbergs pressekonferanse fredag sjokkerte nasjonen. Ektemannens aksjespekulasjoner var av et omfang som knapt var til å fatte. Solberg innrømmet at hun hadde vært inhabil, men bedyret at hun ikke visste noe. Alvoret ble vasket bort av tårer over å ha blitt sveket, lurt og løyet til av sin ektemann gjennom tiår. Det gjorde inntrykk på mange å se Jern-Erna gråte
Hun har fått sympati. Partiet hennes sluttet rekkene og ektemannen ble kastet foran bussen, mens kritikerne pekte på den åpenbart suspekte timingen for innrømmelsene som kom umiddelbart etter valget.
Nå kommer det avsløringer fra pressa raskere enn Peggy Hessen Følsvik klarer å si LO. Hennes kritikk av medienes påståtte sendrektighet i saken, var en tabbe. Journalistiske fulltreffere har de siste dagene sendt Erna Solberg i gulvet.
Hennes politiske framtid er i åpenbar fare. Igjen kan det være håndteringen av en krise og evnen til å si sannheten umiddelbart som er avgjørende. La hun alle kortene på bordet med én gang?
Søndag kveld avslørte VG at Erna Solberg umulig kan ha snakket sant da hun uttalte seg til E24 noen dager før valget. Høyre-lederen bedyret overfor journalistene igjen, som hun hadde gjort gjennom hele valgkampen, at hun visste hvilke aksjer ektemannen hadde investert i og at hun aldri var i tvil om sin habilitet.
Men hun hadde ikke kontroll på den forelagte lista med 22 transaksjoner gjort av ektemannen på tampen av Solbergs regjeringstid. Til E24 sa hun likevel via sin pressesjef at hun «til enhver tid hadde tilstrekkelig informasjon om hvilke selskaper og bransjer Sindre Finnes hadde aksjer i, til å kunne vurdere egen habilitet».
Erna Solberg forsøkte å bagatellisere ektemannens aksjespekulasjon før valget. Hvis hun bevisst har unnlatt å fortelle sannheten til pressen, har Solberg også løyet til det norske folk.
Dette er ikke det eneste som har gjort saken betydelig verre siden fredag. Solbergs forsvar om at det var så tidkrevende å få oversikt, er skutt ned. Et svært mistenkelig mønster har også begynt å avtegne seg i Finnes’ transaksjoner:
Det er nå klart at Sindre Finnes i 2013 kjøpte aksjer i gruveselskapet Nordic Mining rett før kona og statsminister Erna Solberg skulle offentliggjøre sin første regjeringserklæring der det ble åpnet for sjødeponi. Et politisk signal som åpenbart var avgjørende for selskapet. Han har også handlet oljeaksjer mens regjeringen under koronaen forberedte den gedigne, børssensitive oljepakka. I 2020 handlet han tusenvis av Hydro-aksjer dager før regjeringen kom med en stor nyhet som sendte Hydro-aksjen mot himmelen.
Mandag morgen kunne VG fortelle at Finnes mellom 3. og 9. september i 2020 kjøpte en type børssertifikater som i praksis betyr at han veddet på at børsen skulle falle i verdi. 10. september varslet Solberg-regjeringen en rekke nye mulige inngrep for å bremse smitten i samfunnet. En melding som helt åpenbart var egnet til å sende Oslo-børsen ned, som Finnes altså hadde veddet på. Det ser stygt ut, for å si det pent.
I pressemeldingen den dagen ble statsminister Erna Solberg sitert på at «kommunene som sliter med store utbrudd gjør nå en kjempejobb for oss alle med å få smitten under kontroll. Vi kan alle bidra til å stoppe disse utbruddene». Ektemannens bidrag var å utnytte en mulighet til å berike seg selv i landets tunge tid.
For en lekmann kan det se ut til at Sindre Finnes har gjort mer enn å ta sjanser på aksjemarkedets luner, men handlet på konkret informasjon. Hvis han har gjort det, altså drevet innsidehandel, har det en strafferamme på seks år. Økokrim må etterforske Sindre Finnes. Og Erna Solberg, selv om en domfellelse for uaktsomhet er lite sannsynlig.
Mens vi venter på neste presseavsløring, må Norges største parti ta stilling til hva Høyre nå bør og må gjøre for å ta ansvar for at tilliten kan gjenreises til norske politikere. Ja, det er en parallell historie i regjeringen med Ola Borten Moe (Sp), som gikk på dagen, og Anniken Huitfeldt (Ap), hvis sak er henlagt av Økokrim. Men Solberg har vært og er landets mektigste politiker. En bauta i norsk politisk historie.
Hun var statsminister i åtte år, har vært leder for landets nå største parti i snart 20. Aksjehandlene har også vært langt mer omfattende enn i Huitfeldts tilfelle. Innsidemistanken sterkere, og det kan se ut til at sannheten ikke er fortalt.
Solberg-saken står i en nasjonal særstilling. Som må gjøre det umulig for Høyre å stå ved sin leder. Verken Høyre eller Erna Solberg kan leve videre med dette. Men heller ikke landet kan det.
Det må ryddes opp. For vi tåler ikke at det fester seg et inntrykk av at vi styres av en politisk klasse som gjør som den vil.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Så langt har det ikke gått Aps vei
Jonas Gahr Støre innrømmer at Arbeiderpartiets oppslutning blant LOs medlemmer er for lav.
Jan-Erik Østlie