Arbeidstilsynets direktør, Trude Vollheim, er ikke fornøyd med kommunenes innsats for å løse arbeidsmiljøproblemene.
Eirik Dahl Viggen
Arbeidslivskriminaliteten har blitt mindre alvorlig, ifølge Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet fastslår at arbeidslivskriminaliteten har blitt mindre alvorlig enn før, men vil ikke avlyse kampen mot kriminalitet i arbeidslivet. Tilsynet vil også skerpe kravene til kommunene
torgny@lomedia.no
Når Arbeidstilsynet oppsummerer fjoråret i årsmeldingen som nå er offentlig, er en av konklusjonene at «arbeidslivskriminalitet viser en lavere alvorlighetsgrad enn tidligere».
– Betyr det at kampen mot arbeidslivskriminalitet er vunnet?
– Nei, det vil vi ikke si, svarer direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, på FriFagbevegelses spørsmål.
– Vi registrerer at vi har hatt en viss nedgang, men vi må følge dette over lenger tid for å se om dette er en langvarig trend, eller om det bare har skjedd i 2018. Vi må følge med på aktørene som er der ute, og hvilke bransjer de opererer i. Det er altfor tidlig å si at vi har vunnet den kampen.
p
Positiv tendens og utvikling
I årsmeldingen skriver tilsynet at «Arbeidstilsynet i møte med virksomhetene og arbeidstakerne registrerer færre brudd på regelverket enn tidligere år. Det er spesielt interessant og positivt at de tilgjengelige kildene viser samme positive tendens og utvikling».
I årsrapporten fra a-krimsenterne som kom samtidig med Arbeidstilsynets, oppsummerer Skatteetaten en utvikling i samme retning. En undersøkelser denne etaten har gjennomført, viser at andelen virksomheter som svarer at arbeidslivskriminalitet er vanlig i byggebransjen, har sunket fra 37 prosent i 2015 til 27 prosent i 2018.
A-krimsenterne er et samarbeidsorgan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Arbeidstilsynet og Skatteetaten deltar sammen med andre kontrolletater.
Færre tilsyn
Årsrapporten fra Arbeidstilsynet viser at antall tilsyn har gått ned fra 18.000 tilsyn i 2015 til 13.400 i fjor.
– Hvorfor har dere redusert antall tilsyn?
– Det er fordi vi nå arbeider mer med risikobaserte tilsyn. Vi gjennomfører tilsyn der vi mener det er størst risiko for å finne brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet jobber derfor nå med mer krevende saker som tar lengre tid, og a-krimarbeidet gjør at vi oftere må gå flere i samme tilsyn. I tillegg til tilsynene veileder vi bedriftene mer i arbeidsmiljøspørsmål.
I dag er det sju a-krim-sentere i Norge. Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland og Østfold er blant de fylkene hvor det ikke er etablert sentere.
– Er det behov for flere slike sentere?
– Nei, de sju senterne vi har må få tid til å etablere seg skikkelig, og det er ikke sånn at det ikke er a-krimsamarbeid i de fylkene hvor det ikke er etablert sentere.
p
Omorganisering
I årsmeldingen varsler også Vollheim at Arbeidstilsynet kommer til å bli omorganisert i løpet av 2019. Da tilsynet ble flyttet til Trondheim i 2003 fikk tilsynet sin nåværende organisasjonsform med direktoratet liggende i Trondheim, og sju regionskontorer.
Vollheim understreker at det ikke er fattet noen avgjørelse ennå, men en mulighet er det at regionene kan bli borte, at organisasjonen blir bygd opp rundt funksjonene den skal utføre, ikke geografi.
– Vi har ennå ikke startet en diskusjon om hvor vi skal være lokalisert. Det kommer i neste omgang, sier Vollheim.
Svakt i kommunene
Kommunesektoren er et område der direktøren mener at Arbeidstilsynet helt klarer å oppnå de resultatene tilsynet ønsker.
– Vi har hatt flere aksjoner innen kommunesektoren som brann, helse og sosial og vold og trusler i skolen. De funnene vi har gjort, er at det rett og slett ikke jobbes godt nok i kommunenorge med arbeidsmiljøet.
Arbeidstilsynet har for eksempel hatt mye oppmerksomhet rundt hvilke helseskader brannrøyk kan føre til. Det er ikke bare helseskadelig å puste inn røyken. En kan få overført skadelige stoffer gjennom huden via klær.
– Det er viktig å kunne dusje på jobben, og ikke ta med klærne hjem for å vaske slik at flere blir eksponert for farlige stoffer, sier Vollheim. Tilsynet har kommet over mange brannstasjoner der forholdene ikke er slik de bør være.
Vold og trusler
Vold og trusler er viktige arbeidsmiljøproblemer både innenfor helse- og sosialsektoren og skoleverket.
– I mange kommuner er det ikke gode nok rutiner for å ta vare på arbeidstakere som blir utsatt for vold og trusler i arbeidet.
I skoleverket hadde Arbeidstilsynet en storaksjon Østfold og Akershus. Der fant de brudd på arbeidsmiljøloven i ni av ti skoler.
– Vi tror dette er bildet over hele landet. Når vi har vært på tilfeldige tilsyn i andre deler av landet, ser vi akkurat det samme bildet.
p
Private bedre enn kommunene
– I rapporten viser du til at private aktører klarer å løse problemer som det offentlige ikke gjør. Hva vil dere gjøre med det?
– Vi har sett på arbeidsmiljøutfordringer i det private kontra offentlig virksomhet. Vi ser en bedring hos privat aktører når vi agerer. Vi ser ikke den samme reaksjonen hos offentlige virksomheter. I privat sektor har det ofte vært gitt overtredelsesgebyrer, og det har hjulpet, mens vi i kommunale virksomhet har brukt mer veiledning. Det ser vi ikke virker like bra, sier Vollheim som understreker at Arbeidstilsynet ikke har funnet de rette metodene for å nå fram, og det prøver de nå å gjøre noe med.
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning