Fellesforbundets leder Jørn Eggum varsler friske krav i årets lønnsoppgjør
Eggum: – I år skal du få bedre råd
Arbeidstakere skal få mer i lommeboka og en bedre AFP. Det blir to av de viktigste kravene i årets lønnsoppgjør, sier tariffgeneral Jørn Eggum.
TARIFFGENERAL: Blir det forbundsvist tariffoppgjør er det Fellesforbundets Jørn Eggum som skal lede forhandlingene.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Etter noen magre år er det igjen på tide med økt kjøpekraft for arbeidstakere. Mens det de siste oppgjørene har handlet om å holde tritt med prisstigningen, vil det komme spenstigere krav når forhandlingene starter seinere i år.
I fjor endte det med lønnsnedgang for mange arbeidstakere, da prisstigningen ble høyere enn den gjennomsnittlige lønnsøkningen. I år er målet det stikk motsatte – lønningene skal øke mer enn prisnivået ellers i samfunnet. Altså økt kjøpekraft.
• Les mer: Folk flest har fått dårligere råd
– Vi går inn i oppgjøret med større ambisjoner. Det må gis større generelle tillegg for at arbeidernes andel av verdiskapningen skal økes, sier Eggum.
Bedre tider i mange bedrifter
Formelt bestemmer Fellesforbundet sine krav i slutten av januar. Da bestemmer de også om de vil gå for et forbundsvist oppgjør der Fellesforbundet forhandler først som frontfag, eller et samordnet oppgjør der LO forhandler samlet med NHO. Men i Fellesforbundet, som er det største forbundet i privat sektor, har de ulike bransjene gjort sine prioriteringer. Mønsteret er klart.
– Det er bedre tider i mange bedrifter. Derfor er det enighet om at lønningene må opp, sier Eggum.
Minstelønn og lavtlønte
For byggebransjen vil en heving av minstelønna være prioritert, samt å få tettere regulering av innleie inn i tariffavtalen.
Fellesforbundet kommer også til å prioritere lavtlønte, altså de som ligger under industrigjennomsnittet, lover Eggum. Han peker på tekstilindustri og hotell og restaurant som aktuelle områder.
AFP
Den andre store saken i år blir AFP, avtalefestet pensjon. Der kom det rett før jul en evaluering, som bekrefter at ordningen har store hull og skjevheter.
• Dette mente LO om evalueringa av AFP som kom i desember
– Pensjon blir veldig viktig i årets oppgjør. Altfor mange faller uforskyldt ut av ordningen, og dette er mangler vi må rette opp i. Det er også skjevheter i AFP som må rettes opp, rett og slett ved en omfordeling innenfor AFP, sier Eggum.
Han peker også på at det samlede pensjonsnivået hvis du må gå av ved 62 års alder, er altfor lavt til at det er akseptabelt.
• Les mer: Har AFP blitt til noe helt annet enn den var ment? Ja, mener Stein Aamdal
Frontfag eller samordna?
Det er i forbindelse med pensjonsspørsmålet at debatten om forbundsvist eller samordnet oppgjør er mest aktuell.
– Vi kan forhandle om dette både på egen kjøl og i samordnet oppgjør. Dette tar vi stilling til om noen uker. Men det er en diskusjon om vi kan få til det vi ønsker i et samordnet oppgjør, sier Eggum.
Dersom det blir forbundsvist oppgjør er det han som kommer til å lede forhandlingsdelegasjonen for frontfaget, som så legger malen for de følgende forhandlingene i privat sektor.
Langvarig strid
En siste vanskelig sak håper Jørn Eggum å få ryddet av veien før oppgjøret starter, nemlig den årelange striden om reise, kost og losji i industrien – etterdønningene av den såkalte verftssaken. Spørsmålet er om det er lovlig å allmenngjøre (gjøre tariffavtalen gjeldende for alle) regler om reise, kost og losji, eller om dette strider med EØS-avtalens regler for fri flyt av arbeidskraft. Saken har vært kjørt gjennom rettssystemet, men ble til slutt klaget inn av NHO for kontrollorganet ESA, som overvåker at EØS-avtalen etterleves.
Her har regjeringen overlatt det til partene, Fellesforbundet og Norsk Industri, å komme til en enighet som ESA kan godta.
– Det er fortsatt to møter igjen i utvalget som ble satt ned etter tariffoppgjøret for to år siden. Så vi håper å komme i mål før tariffoppgjøret. Hvis ikke blir det et jækla tøft oppgjør, sier Eggum.
• Syv økonomer: Så mye mer får du i lønn i år
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.