JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I FJØSET: Øyvind Nytrøen har vært avløser i 30 år.

I FJØSET: Øyvind Nytrøen har vært avløser i 30 år.

Erlend Angelo

Hva gjør en avløser?

Hva gjør bonden når han skal ha ferie? Jo, da er det avløsere som Øyvind som stiller opp

Å være avløser i landbruket er det beste av to verdener, mener Øyvind Nytrøen: En allsidig jobb, tett på dyr og natur, og uten bekymringene det medfører å ha egen gård.

harald@lomedia.no

RENDALEN: For å ta det første først: En avløser er noe annet enn en landsbruksvikar. Der vikaren er som vikarer andre steder, og stepper inn ved sykdom og andre uforutsigbare frafall, har avløseren gjerne faste kunder. Øyvind Nytrøen, for eksempel har de siste 15 årene stort sett jobbet på fem faste gårder, når eierne skal ha ferie eller fri av andre grunner.

Men vikarene og avløserne har gjerne samme arbeidsgiver, som i Landbrukstjenester Nord Østerdal, der 49 år gamle Nytrøen nettopp er blitt tildelt Medaljen for lang og tro tjeneste. Det betyr 30 år i samme jobb.

Men det var aldri planlagt.

p

Fra gård til gård

– Jeg begynte egentlig på slakteriet her oppe, men så ble det nedskjæringer der, forteller Nytrøen.

Dermed ble det, nærmest ved en tilfeldighet, jobb i avløserlaget i stedet. Noe han egentlig hadde den perfekte bakgrunnen for.

– Jeg er vokst opp på gård, og begynte å hjelpe til der allerede som gutt. Senere gikk jeg på landsbruksskolen i Alvdal og ble agronom, forteller han.

Farsgården drives fortsatt av Nytrøens eldste bror, mens han selv altså er gårdbruker uten gård – eller med mange gårder, om man velger å se det sånn. Det kan være ideellt.

– Jeg slipper jo både bekymringene, og ikke minst alt kontorarbeidet bonden har, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Erlend Angelo

Praktisk

I vinterhalvåret er det stort sett fjøsarbeid som skal gjøres gårdene. Kyrene må stelles, fores og melkes to ganger daglig. Men ellers trekker Nytrøen fram allsidigheten som det viktigste trekkplasteret ved avløseryrket.

– I løpet av et år driver man både med traktorkjøring, maling, snekring, mekking av maskiner, flytting av gjerder og dyr på beite, onn, tømmerhogging … Det er veldig allsidig.

– Dessverre sliter vi med rekrutteringen. Det er færre ungdommer som vokser opp på gård i dag, og som viser interesse for landbruk, forteller Nytrøen.

p

Den tradisjonelle veien til avløseryrket er gårdsoppvekst og/eller agronomutdanning. Men Nytrøen ønsker alle velkommen.

– Hvis man er lærevillig, så er dette en yrke alle kan begynne med, sier han.

– Og hvis man liker å drive med praktiske ting, og i tillegg er interessert i dyr, så er dette en veldig fin jobb.

Øyvnd trives på jobben.

Øyvnd trives på jobben.

Erlend Angelo

Avløser

• Tar over stellet på en gård når bonden er borte.

• Utfører alle oppgaver som gjøres på en gård, som stell av dyr, vedlikehold av maskiner og bygg, skogsarbeid og onn.

• Tittelen er ikke beskyttet, men det relevante fagbrevet er agronom.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss