Helseminister Bent Høie (H).
Erlend Angelo (arkivfoto)
Regjeringa vil fjerne offentleg støtte til tannregulering
Helseminister Bent Høie (H) meiner foreldre vil spare pengar på at staten kuttar 100 millionar i offentleg støtte til tannregulering. Merkeleg argument, meiner venstresida.
tormod@lomedia.no
Helseministeren seier til Stavanger Aftenblad at han skal ta ei endeleg avgjerd før statsbudsjettet blir lagt fram 8. oktober.
– Eit viktig omsyn er at dagens system faktisk legg press på foreldre, mange av dei med dårleg råd, til å betale for kostbar tannregulering for barnet sitt. Ifølge Helsedirektoratet er svært mykje av denne behandlinga ikkje nødvendig av medisinske grunnar, berre av kosmetiske, seier Høie til avisa.
Han viser dessutan til at Sverige og Danmark ikkje gir støtte til tannregulering.
• – Fortsatt et hav mellom oss, konkluderer LO-lederen etter møte med Siv Jensen
Kutt for dei med «klart behov»
Det er snakk om å kutte støtta til den såkalla gruppe c. Dette er dei som har «klart behov» for tannregulering, til forskjell frå gruppe b og gruppe a som har «stort behov» og «svært stort behov».
– Med unntak av ei undergruppe, nemleg dei som har stor plassmangel til fortennene, har direktoratet råda oss til å fjerne refusjonen som gjeld i dag, seier Høie til Stavanger Aftenblad.
Personane i gruppe c får 40 prosent av utgiftene dekka og 60 prosent med søskenmoderasjon. Ifølge helseministeren var det omtrent 10.000 personar som fekk denne støtta i fjor, på omtrent 100 millionar kroner til saman.
• Moxnes mener Mæland virker forvirret
Ap: Merkeleg argument
Arbeidarpartiets Tellef Inge Mørland seier overfor FriFagbevegelse.no at det er merkeleg å argumentere med at foreldre vil spare pengar på kutt i offentleg støtte.
– Dei som har god økonomi vil framleis ha moglegheit til å betale for tannregulering. Det vil forsterke dei sosiale forskjellane innanfor tannhelse. Tannregulering er allereie dyrt, påpeikar Mørland, som er medlem i helse- og omsorgskomiteen.
– Mange føler seg sosialt stigmatisert fordi dei ikkje klarer å ta vare på tannhelsa si. Vi snakkar om unge personar som er avhengig av foreldra sin økonomi, utdjupar han.
(Artikkelen held fram under bildet)
Tellef Inge Mørland, stortingsrepresentant for Arbeidarpartiet og medlem i helse- og omsorgskomiteen.
Arbeiderpartiet (pressefoto)
Ein skal ikkje kunne sjå på smilet til folk om dei er fattige eller ikkje, istemmer helsepolitisk talsperson Sheida Sangtarash i SV. Dette er klassisk høgrepolitikk for dei rikaste, meiner ho.
– Ordninga må ryddast opp i og forenklast, men vi løyser ikkje behovet for forenkling ved å fjerne den. Det er som å sage av arma fordi ein har vondt i handleddet, seier Sangtarash i ein e-post til FriFagbevegelse.no.
• Vil ha tannhelse inn i egenandelsordningen: – Du kan se på tanngarden om noen er fattig eller ikke
Galopperande prisar
Tellef Inge Mørland meiner det må gjerast noko med prisnivået på tannregulering, men at å kutte i støtta til inntil 10.000 personar er feil medisin.
– Om ein får støtte til unødvendig tannbehandling, er det betre å gi støtta til dei som har behov. Ein kan godt sjå på ordninga, men å kutte for dei som har eit klart behov er feil tilnærming, seier Ap-politikaren.
– Ei av utfordringane har vore prisveksten innanfor tannregulering. Vi må heller sjå på tiltak som held prisane i sjakk. Høie bør sette seg ned med tannlegeforeininga for å finne ut kva mekanismar som må på plass sånn at prisane ikkje galopperer, seier Mørland.
SVs Sheida Sangtarash seier seg enig og peikar på to problem: at refusjonane blir etne opp av private tannlegar som tek høge gebyr og store forskjellar mellom kostnadar i ulike delar av landet.
– Om Høie vil løyse dette problemet kan han innføre statlege satsar. Det er ei rimelegare og meir naturleg løysing. Han må også ta inn over seg at tennene er ein del av kroppen og begynne å jobbe for å fullfinansiere tannhelse.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Benjamin A. Ward