JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om folk

– Synd at det blir lokale forhandlinger

Lærer og SL-plasstillitsvalgt Birgitte Larsen i Kongsberg er ganske fornøyd med resultatet av lønnsoppgjøret. Men hun er ikke glad for at det blir lokale forhandlinger.
– Lokale forhandlinger gir gjerne litt skeiv fordeling av lønn som kan være uheldig, sier lærer og plasstillitsvalgt Birgitte Larsen. Derfor er hun ikke glad for at det ble avsatt penger til lokal pott i årets lønnsoppgjør.

– Lokale forhandlinger gir gjerne litt skeiv fordeling av lønn som kan være uheldig, sier lærer og plasstillitsvalgt Birgitte Larsen. Derfor er hun ikke glad for at det ble avsatt penger til lokal pott i årets lønnsoppgjør.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

Birgitte Larsen (34) er lærer og SL-plasstillitsvalgt på Vestsiden ungdomsskole i Kongsberg. Skolen hadde ved skolestart dette skoleåret 390 elever og 56 ansatte på 8.–10. trinn, ifølge skolens egen nettside.

Lønnsoppgjøret i KS-sektoren er i havn med en ramme på 5,2 prosent, som er på nivå med frontfaget. Det gir alle medlemmer i sektoren reallønnsvekst og et sted mellom 22.000 kroner og 37.000 kroner i lønnsøkning. 1,1 prosent av ramma er avsatt til lokale forhandlinger. Det store flertallet av medlemmene i SL har stemt ja til resultatet i uravstemningen.

– Er du fornøyd med resultatet?

– Ramma er ok, men vi kunne godt ha sluppet lokal pott. Lokale forhandlinger gir gjerne litt skeiv fordeling av lønn som kan være uheldig.

Slunken kommunekasse rammer skolene

– Hva er du som tillitsvalgt mest opptatt av på skolen din nå?

– Vi jobber for tida mye med den lokale arbeidstidsavtalen som skal revideres hvert år. Vi må passe på at vi ikke jobber for mye og at vi ikke jobber gratis. Vi lærere kan være veldig gode på dugnadsarbeid, sier Birgitte Larsen.

At kommunen har dårlig økonomi, bekymrer henne og kollegene. Budsjettet til skolesektoren er lavere enn før, ifølge Birgitte Larsen. Hun viser til at det pågår en politisk diskusjon om å legge ned tre barneskoler i kommunen. Per dags dato er det ikke besluttet om det kommer til å skje.

– Det påvirker oss hvis skoler legges ned. Det blir mange overtallige skoleansatte som må flyttes rundt. På vår skole er det ingen ledige stillinger. Vi får fylt opp stillinger som blir ledige når noen for eksempel går av med pensjon. Vi har for få lærere etter lærernormen, men skolen har ikke midler til å ansette flere lærere, sier hun.

Birgitte Larsen er studieleder i fylkesstyret til SL Buskerud, vara til landsstyret og delegat fra Buskerud til landsmøtet i SL i april 2025.

– Det blir spennende og kjempegøy å oppleve landsmøtet. Jeg har heller ikke vært i Kirkenes før, og gleder meg til å komme dit, sier hun.

Dagen etter at vi snakker sammen, skal hun til Utøya. Fylkesstyret har invitert alle medlemmer til medlemsdag på Utøya.

– Jeg har ikke vært på Utøya før. Neste høst skal jeg ha med meg elever på 10. trinn dit. Jeg tror det blir en sterk opplevelse og at det vil være bra at jeg har vært der før.

Birgitte Larsen er født og oppvokst i Kongsberg. Hun er utdannet kunsthåndverker innenfor tradisjonelt tekstilt håndverk med en bachelor i folkekunst fra det som før het Høgskolen i Telemark.

Fra museumsformidler til lærerjobb

– Jeg jobbet en stund som formidler på Lågdalsmuseet som er en del av Buskerudmuseet. Det kom krav om at jeg måtte ha pedagogisk utdanning for å fortsette. Da jeg var i praksis på en skole innså jeg at det var gøy å være håndverkslærer, forteller hun om sin vei inn i læreryrket.

Hun har tatt PPU (Praktisk-pedagogisk utdanning) og annen videreutdanning og var ferdig utdannet lærer i 2017.

– Dette er den første våren uten studier ved siden av lærerjobben, sier Birgitte Larsen som i år underviser på 9. trinn i kunst og håndverk, KRLE, og matte.

– Hva er det som gjør at du liker lærerjobben?

– Da jeg sjøl gikk på ungdomsskolen syntes jeg det var veldig kjipe og hormonelle år. Da jeg var i praksis, tenkte jeg at jeg kan være med og gjøre en forskjell og være den trygge voksenpersonen som jeg sjøl savnet i overgangen til voksenlivet. I tillegg til at det er fint med relasjonene til elevene, er det spennende at det skjer så mye i løpet av de tre årene elevene går på ungdomsskolen. De kommer inn som barn og går ut som voksne mennesker.

– Hvorfor valgte du å bli medlem av SL?

– Jeg har alltid vært medlem av LO. Da jeg begynte som lærer, var jeg først medlem av Utdanningsforbundet fordi jeg ikke visste at det fantes noen alternativer for meg. Men så fikk jeg vite om en på arbeidsplassen min som var medlem av SL og da bytta jeg forbund tvert. Den iboende LO-kulturen jeg har i meg trengte den tilhørigheten.

Birgitte Larsen har en datter som snart er ti år gammel. De spiller begge i korps. Birgitte spiller trompet og datteren spiller kornett.

– Hva er dine sommerplaner?

– Da blir det Nord-Norge-ferie og en tur til Danmark!

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse