Industrien vil ha danskepakke
For å unngå at industrien blir kvalt av lånetørke bør regjeringen lage en finanspakke på minst 100 milliarder kroner.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri håper på en pakke for finanssektoren av dansk fasong når Kristin Halvorsen legger fram sine tiltak for å få fart på kredittstrømmen til næringslivet mandag 9. februar.
– Det betyr at staten må stille opp med kapital i en størrelsesorden som er tilstrekkelig til at bankene våger å låne ut penger igjen. Jeg tror vi må opp i en pakke som er omtrent på størrelse med den regjeringen i Danmark har lagt fram. Den er som kjent på 100 milliarder danske kroner, sier Lier-Hansen til Avisenes Nyhetsbyrå ANB).
Krav til bankene
Ifølge Stein Lier-Hansen, som er den fremste talsmannen for 2.000 norske industribedrifter med til sammen rundt 110.000 ansatte, er det ikke snakk om noen gavepakke eller subsidiering av bankene.
– Derfor bør staten sørge for å stille krav om solid avkastning på den kapitalen som stilles til bankenes disposisjon. Det bør etter min mening skje ved at finansministeren velger en løsning med såkalt hybridkapital, ikke ved å kjøpe seg opp på eiersiden i bankene, understreker Stein Lier-Hansen.
Poenget er at bankene trenger å styrke sin egenkapital for å fungere normalt på et utlånsmarked, som de av naturlige grunner oppfatter som mer risikofylt nå enn før. Denne kapitaldekningen er det bare staten som kan sørge for. Men når situasjonen normaliserer seg, bør staten trekke seg ut med god avkastning, mener industriens talsmann og viser igjen til den danske modellen. Den gir staten en avkastning på 9 til 12 prosent. Dessuten bør staten ha fortrinnrett foran utbytte til aksjonærer og andre fordringshavere, mener han.
Akutt lånetørke
Mange av Norsk Industris medlemsbedrifter sliter nå tungt for å skaffe seg helt nødvendig finansiering på normale vilkår. Det gjelder for eksempel lån til viktige investeringer, refinansiering av kreditter som forfaller til betaling og penger til den løpende driften i påvente av oppgjør for oppdrag som er utført.
Situasjonen er spesielt alvorlig for en del av de litt større bedriftene, blant dem noen av de store industrilokomotivene. De er i mange tilfelle også avhengige av å kunne refinansiere lån i et ganske knusktørt internasjonalt obligasjonsmarked.
– For mange mindre bedrifter er nok situasjonen tross alt noe lysere. De betjenes ofte av små lokale banker, som fremdeles fungerer noenlunde normalt og er i stand til å yte finansiering, sier Lier- Hansen, som tror det dessverre er et stykke igjen til bunnen er nådd.
Blodpumpa
Leder Arve Bakke i Fellesforbundet, det største av LO-forbundene for industriansatte, mener det ville være meningsløst og dobbelt tragisk hvis folk mister jobben på grunn av mangel på utlånskapital i et land som Norge.
– At også vår industri står foran en nedtur på grunn av mangel på oppdrag og får problemer med å beholde alle sine ansatte, må vi bare se i øynene. Det må vi bøte på med alle midler vi har, som for eksempel bedre og mer fleksible permitteringsregler, bedriftsintern opplæring og kompetanseheving, sier Bakke og føyer til:
– Men i de tilfellene bedriftene faktisk har arbeidsoppdrag, men mangler lånefinansiering for å kunne gjennomføre dem, må staten selvfølgelig sørge for at bankene blir i stand til å utføre sitt samfunnsoppdrag. Bankene må være blodpumpa i det finansielle systemet som er en forutsetning for at næringslivet kan fungere, understreker Fellesforbundets leder. (ANB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB