Juletid uten barnelatter?
Ikke alle barna i Norge gleder seg til jul. Ikke alle familier har råd til å være med på kjøpehysteriet og legge dyre gaver under juletreet.
Den heftige konsumentkulturen som man ser overalt foran jul gjør at skillet mellom barn fra fattige familier og velstående familier blir enda større og mer synlig når klokkene ringer inn.
Fattigdom blant barn er et økende problem i Norge, men nesten helt ukjent blant folk flest. I 2009 la forskningsstiftelsen Fafo, på oppdrag fra Redd Barna og Framfylkingen, LOs barne- og familieorganisasjon, frem en omfattende rapport om situasjonen rundt barnefattigdom i Norge.
Rapporten viste at 85 000 barn lever i økonomisk vanskeligstilte familier. Dette tilsvarer åtte prosent av barna i Norge. Dessverre viser tall som Framfylkingen sitter på at denne økningen fortsetter.
Faforapporten ble sendt ut til alle landets kommuner for å spørre om hvilke tiltak de hadde mot barnefattigdom. Samtidig oppfordret Framfylkingen kommunene til å lage en tiltaksplan for å redusere problemet.
Noen ordførere tok tak i utfordringene og iverksatte tiltak, mens andre rett og slett sa at de betvilte statistikken. Noen benektet at det fantes folk under fattigdomsgrensen i deres kommune selv om de ble forelagt statistikken. De fattige barnefamilien er jo ikke de som roper høyest i et lokalsamfunn.
FNs barnekomité sa i sin tilbakemelding til den norske regjering utgått av AP, SV og SP i 2010 at Norge må gjøre mer for å hjelpe fattige barn her i landet.
Framfylkingen og Redd Barna tok nok et initiativ i forbindelse med det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon 2010. De oppfordret alle kommunene til å gjøre mer i sine nærmiljø.
Nå begynner Framfylkingen å bli utålmodig. Denne utålmodigheten skjønner jeg godt. Derfor er det prisverdig at LOs barne- og ungdomsorganisasjon nå før jul sender ut et eget magasin om barnefattigdommen i Norge anno 2011 via LO-Aktuelt.
Det er sterk kost. Her kan vi lese om 16-årige Henrik som verken har råd til å delta på skoleballet eller den planlagte leirskolen. Og andre gripende historier fra en virkelighet norsk barn lever i.
Så mens mange av oss allerede har startet julehandel og pyntet til jul, er det hjerteskjærende å vite at noen barn ikke får oppleve den samme julegleden som egne barn kan forvente seg. Det er hjerterått i rike Norge.
LO bør lytte mer til sin barneorganisasjon og ikke akseptere den stadige økningen av barnefattigdom. For det er jo ikke barna som er fattige, men deres foreldre. Alt henger sammen. Hvis partene i arbeidslivet kunne bidra til å få flere foreldre i arbeid, sikre heltidsansettelse og fast inntekt vil vi også høre mer barnelatter i de tusen hjem.
Arbeidsledigheten er nemlig verst for barna. Foreldre som mister jobb og kanskje også selvtilliten har lite å gi de unge lovende.
Da er det fint å se at Framfylkingen arrangerer juleverksted og andre aktiviteter der familier kan komme sammen og lage årets julegaver uten at det koster noe. Deltakelse i det lokale Framlaget kan oppleves som et fristed hvor fattige barn kan delta på lik linje med de andre.
Det å sikre gode oppvekstvilkår for alle barn og ungdommer og å bekjempe fattigdom er et politisk ansvar. Selvsagt vil dette koste, men en rødgrønn regjering bør vite at dette er en god investering for framtidas Norge.
I Soria-Moria-erklæringen for seks år sto det at målet var å fjerne fattigdommen. Så langt har det blitt med ordene.
Så Framfylkingen gjør en formidabel innsats for å sette dette på dagsorden selv om det er en liten organisasjon med rundt 2000 medlemmer. De trenger både flere barne- og voksenstemmer for å bli hørt i denne saken.
I Hommelvik der jeg vokste opp, var det en selvfølge at folk i arbeiderbevegelsen meldte inn barna sine i Framfylkingen.
I dag koster et medlemskap en femtilapp. Det er et beløp de fleste LO-medlemmer har råd til.
Så er du opptatt av å bekjempe barnefattigdom og skulle gjerne ønske at Framfylkingen ble hørt i denne saken, så er en god start å rekruttere flere medlemmer til Framfylkingen.
En passende julegave til noen du kjenner kanskje?
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Colourbox
Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse