JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen: – Velgerne tar ikke feil. Vi får det resultatet vi fortjener

Peggy Hessen Følsvik mener det brenner under medlemmenes føtter, men tar også selvkritikk. For få av LOs medlemmer stemte Ap ved høstens lokalvalg.
Det er en direkte sammenheng mellom renta og Aps oppslutning, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Her på Kartellkonferansen sammen med LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad (midten).

Det er en direkte sammenheng mellom renta og Aps oppslutning, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Her på Kartellkonferansen sammen med LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad (midten).

Eirik Dahl Viggen

helge@lomedia.no

Førstkommende helg holder Arbeiderpartiet sin andre strategikonferanse for å evaluere høstens katastrofevalg. Det er tid for å meisle ut kursen mot valgene i 2025 og 2027. 

LO-ledelsen var ikke til stede på den første storsamlingen – da var de på en avtalt studietur hvor de gjestet fagbevegelsen i USA.

Men Peggy Hessen Følsvik er for fullt i gang med i selve prosessen. For prosess trengs, mener hun. Ved neste kommune- og fylkestingsvalg håper partiet å vinne tilbake et stort antall kommuner som har skiftet fra rødt til blått etter høstens valg. Inkludert alle storbyene, med unntak av Tromsø.

Historisk nederlag

Ikke bare var høstens lokalvalg et nederlag. Det var et historisk sådan, mener Følsvik.

Etter ordet historisk kan hun legge til både høy prisstigning, aggressiv rentepolitikk og dårlig valgoppslutning generelt. 

Og altså historisk få LO-medlemmer som stemte på Arbeiderpartiet.

– Valgresultatet er et tydelig politisk nederlag for oss, innrømmer hun.

LO-lederen mener det er en sammenheng mellom renteøkningene og oppslutningen om Arbeiderpartiet.

– Har Arbeiderpartiets ledelse vært for lite selvkritiske og ikke tatt valgresultatet alvorlig nok?

– Det er ikke noe jeg vil kommentere nå. Det er en grunn til at det skal arrangeres en strategikonferanse til helga. Det vil jeg eventuelt kommentere der. Men jeg opplever at dette tas på største alvor, svarer Peggy Hessen Følsvik.

Tar selvkritikk

LO-lederen tar også litt selvkritikk. Hun mener LO klarte å mobilisere mange, men altså ikke mange nok.

Strategidokumentet som skal behandles kommende helg, slår fast at Arbeiderpartiet «gjorde det for svakt blant LOs medlemmer, spesielt i de store forbundene». 

LOs egne, uoffisielle tall sier at omtrent tre av 10 LO-medlemmer (30 prosent) stemte på Arbeiderpartiet ved lokalvalget. Ved forrige kommunevalg, i 2019, stemte 33 prosent av medlemmene på Ap.

At man endte opp på rundt 30-prosent, skyldes blant annet en mobilisering i sluttspurten av valgkampen, sier Hessen Følsvik. Hun nevner som et eksempel LO-bussen, som reiste land og strand rundt for å møte medlemmer.

Største parti i høstens valg var imidlertid hjemmesitterne. Det mener LO-lederen er dypt alvorlig.

Statistikken Følsvik sitter på, sier også at valgdeltakelsen var høyere i tradisjonelt blå bastioner. Mens de som tradisjonelt har stemt på Arbeiderpartiet, i større grad har latt være å stemme.

Samtidig er Følsvik selv klar på at det ikke er noe poeng å bortforklare valgresultatet. 

– Velgerne tar ikke feil. Vi får det resultatet vi fortjener, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

At det har oppstått en diskusjon rundt hvorfor det gikk slik, og at det er delte meninger om hvorvidt velgerne har forlatt Arbeiderpartiet eller om Arbeiderpartiet har forlatt velgerne, føler hun ikke noen grunn til å kommentere.

Må ta lærdom

På en forsinket togtur til kartellkonferansen på Gol, fikk hun god tid til å finpusse talen hun skal holde for LO Stats årlige konferanse onsdag.

Og til å prate med FriFagbevegelse.

Hun er klar på at det er all grunn til at partiet må ta lærdom av det hun altså kaller det historisk dårlige valget.

– Tilliten til et parti er noe du må gjøre deg fortjent til. Det må svare på vanlige folks utfordringer, sier Peggy Hessen Følsvik.

LO-lederen har likevel tro på framtida. Og lover at LO skal gjøre sitt for å endre blått tilbake til rødt i store deler av landet.

Hun minner også om at Arbeiderpartiet alltid har vært for vanlige arbeidsfolk. De som lever av sitt arbeid og bidrar gjennom sitt arbeid. På butikk, fabrikk, et kontor eller sykesenga. 

Eller om bord i et tog, på vei til Gol.

Men det krever også sitt av partiet, påpeker hun. Arbeiderpartiet er også i en så heldig posisjon, mener Hessen Følsvik, at det er mulig å gjøre noe med dette – altså tilliten hos folket. 

Men det må brannslukking til. 

– Dyrtiden løses ikke gjennom innstramminger. Nå brenner det under føttene til LOs medlemmer.

Rentehevinger

Noe av skylden legger hun på Norges Bank. LO har ved gjentatte anledninger reagert på de mange renteøkningene.

Ifølge LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, er det de svakeste i samfunnet som må bære byrdene av det han kaller den aggressive rentepolitikken, som også gjør at arbeidsledigheten stiger.

– Høye renter gjør at folk føler utrygghet for hus og hjem og for at økonomien ikke strekker til. Det må regjeringen gjøre noe med, mener Følsvik.

– Regjeringen må være tøffere mot kapitalens grådighet, komme med tiltak mot fattigdom og fikse strømmarkedet, er punkter hun trekker fram.

– Ledigheten må aldri brukes som et politisk verktøy i den økonomiske politikken. Det legger også press på legitimeringen av frontfaget. Dyrtiden virker innstrammende i seg selv. Da trenger vi ikke en rente som strammer inn enda mer. Lønnsdannelsen har vi jo kontroll på gjennom frontfagsmodellen, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

Spørsmålet om Arbeiderpartiet må nærme seg venstresiden, eller gå nærmere høyresiden, vil hun ikke kommentere.

I stedet henviser hun til tidligere Ap-leder Reiulf Steen, som nærmest hele landet følger med på i TV-serien «Makta». På hans tid var det en intens debatt om Arbeiderpartiets plassering i norsk politikk.

– Deler av den debatten artet seg som en trafikkdebatt. Skal vi gå til venstre, skal vi gå til høyre eller bevege oss i sentrum? Når debatten føres på et slikt grunnlag, blir den lite interessant, sa Reiulf Steen etter det dårlige valget i 1973, sier Peggy Hessen Følsvik.

Det mener hun er treffende også for dagens situasjon.

Annonse
Annonse