Historisk bilde: Ulykken med oljeboringsplattformen «Alexander Kielland», her benet på plattformen som brakk og forårsaket at plattformen tippet rundt og forliste.
Erik Thorberg / NTB
Bokanmeldelse
Forfatteren nøler ikke med å kalle hele Kielland-katastrofen en historie om maktmisbruk og fortielse
Siviløkonom og historiker Frode Fanebust har skrevet både om hvordan vi ble det oljelandet vi har blitt, men også historien om nordsjødykkerne som har ofret liv og lemmer for at hele oljeeventyret skulle bli til virkelighet.
jan.erik@lomedia.no
I fjor ga Fanebust ut boka om Alexander L. Kielland-ulykka, en hendelse som flere andre også har skrevet både sakprosabøker og romaner om. For eksempel Atle Berge som vant LOs første arbeiderlitteraturpris med romanen «Puslingar».
Fanebusts far var skipskoordinator på Ekofiskfeltet og styrte redningsbåtene i de dramatiske timene etter Kielland-ulykka, så han har også en viss nærhet til det hele. I starten av boka skriver Fanebust om farens opplevelser og traumer etter at boligplattformen der ute på havet tippet rundt 27. mars 1980, der 123 mennesker mistet livet – 30 av dem ble aldri funnet.
Hvilke lidelser de 89 som overlevde gikk gjennom presenterer boka en nærgående skildring av. Det er sterk lesning.
Denne ulykka er norgeshistoriens verste arbeidsulykke. Fanebust nøler ikke med å kalle hele Kielland-katastrofen en historie om maktmisbruk og fortielse. Det ble en heftig diskusjon den gangen om årsakene til at denne boligplattformen tippet rundt og hvem som hadde skylda.
Fanebust bruker ikke altfor mye plass på akkurat denne siden av historien, men det skinner jo tydelig gjennom at heller ikke han setter lit til alt som ble skrevet og lagt fram av rapporter den gangen for over 40 år siden. Diskusjonen om plattformen skulle snus var også en vond og vanskelig historie.
Den aller sterkeste delen av boka er der forfatteren gjenforteller store deler av de små og mange historiene som de overlevende har bidratt med. Det er først og fremst forsker Marie Smith-Solbakken som skal ha æren for at disse historiene ser dagens lys, og Fanebust gir henne da også kreditt for det.
For det er tross alt forfatterens effektive bruk av disse historiene som skaper en troverdig gjenfortelling av hele hendelsesforløpet. Det er ikke vanskelig å leve seg inn i de redselsfulle scenene som utspant seg på plattformen denne dagen. Det er stor skrivekunst å få til det.
Fanebust bruker også historiene til en del av dykkerne som ble sendt ned i havet for å finne så mange overlevende som mulig. Det de forteller om sine opplevelser og det de møtte på havets bunn, er rystende. I det hele tatt skaper de mange enkelthistoriene fra overlevende og redningsmannskap noen bilder i en lesers sinn som er vanskelig å få bort lenge etter at boka er ferdiglest.
Det er vondt, men dyktig gjort av Fanebust å sette disse små, men helt essensielle puslespillbrikkene, sammen. Ikke bare skaper dette en realistisk fortelling, men det kaster også et mer inngående lys på skyldspørsmål og hvordan denne ulykken egentlig kunne skje. Det var jo med Kielland som med Titanic – en ulykke skulle ikke være mulig.
Siste delen av boka handler om hvordan involverte på næringslivssiden jobbet energisk for å slette alle spor, for å motbevise sin eventuelle skyld i katastrofen. Det var nærmest en kamp mellom Frankrike og Norge, skjønt ingen vakker idrettsgren, men nøringslivsinteresser på det mest vulgære.
Katastrofe og korrupsjon. Det skjulte spillet etter Alexander L. Kielland-ulykken.
Res Publica
Siden det gikk med 123 menneskeliv, og flere av de pårørendes liv ble merket og ødelagt for alltid, så er sånne spørsmål både nødvendige, men også vanskelige. Så når Fanebust spør om det norske demokratiet viste seg oppgaven verdig da katastrofen inntraff, så er det i hvert fall et legitimt spørsmål å stille. Men samtidig et uhyre vanskelig spørsmål å besvare.
Om boka:
Forfatter: Frode Fanebust
Tittel: Katastrofe og korrupsjon
Forlag: Res Publica
Utgivelsesår: 2022
Hør podkastepisoden om Kielland-ulykken fra 2020:
Kielland pod
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie