JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlingkrise i Sverige

Svenske elektroelever får ikke læreplass. Kun 202 elektrolærlinger har fått læreplass i år, mot 1323 i august i fjor.

anette@lo-media.no

Finanskrisen rammet nå dem som skulle ha blitt elektrolærlinger i Sverige. I Stockholm har kun 25 lærlinger fått læreplass. Det er lite når 430 gikk ut i lære i fjor, og dessverre ser situasjonen ut til å være lik i hele landet.

– Vi kommer kanskje ikke over 250 for hele landet, mens det vanligvis er godt over tusen, sier forbundsleder Jonas Wallin i det svenske elektrikerforbundet, til LO-tidningen.

Lavkonjunktur

Finanskrisen har rammet byggebransjen i Sverige hardt. Mange har vært nødt til å si opp ansatte, og da er bedriftene lite villige til å inngå lærekontrakter. Men det vil få konsekvenser for fremtiden.

– Når konjunkturene snur, vil det ikke finnes tilstrekkelig med folk. Jeg synes arbeidsgiverne burde ta et større ansvar, til tross for at det er dårlige tider, sier Wallin, og får støtte fra Ulf Petterson i elektrobedriftenes arbeidsgiverorganisasjon EIO.

– Det kommer til å bli mangel på elektrikere, og bedriftene burde tenke på fremtiden. Men vi har ikke den kulturen i Sverige, sier han.

Merkes i Norge

Også i Norge er det vanskeligere å få læreplass i år enn tidligere. I slutten av august sto fremdeles 70 av totalt 162 elektrofagelever uten læreplass i Oslo og Akershus. Selv om det ventes at flere vil få læreplass, er Lars Juterud ved i utdanningsetaten i Oslo kommune bekymret.

– Mange står uten tilbud, og det gir grunn til bekymring, sier Juterud til Nettverk.

Han tror det også er finanskrisen som gjør seg gjeldende her til lands.

– Vi kan nok ikke utelukke det, og da spesielt i elektrikerfaget. Enhver bedrift som tar inn en lærling har et solid ansvar for lærlingen og lærlingkontrakten. Vår erfaring er at samtlige bedrifter følger sine forpliktelser grundig. På den andre siden, står bedrifter fritt til å bestemme om de skal ta inn lærlinger eller ikke. Det kan godt være at flere bedrifter nå ser at de har en omsetnings- eller oppdragssvikt, og dermed bestemmer seg for at de tar en pause fra lærlingene i år, sier Juterud.

Annonse
Annonse