– Lønnsfest? Hvilken lønnsfest?
Ansatte i bank og forsikring økte med 6,3 prosent fra i september i fjor til september i år. Bjørg Jorde merker lite til festen, for direktørene stikker av med den største økningen. Sjefene økte lønna med over 10 prosent.
FAST LØNN, TAKK: Bjørg Jorde vil ha fast lønn framfor bonuser. – Det er ikke bonusen man lever av, poengerer hun.
Kristian Brustad
morten.hansen@lomedia.no
Gjennomsnittlig månedslønn for ansatte i full stilling i bank og forsikring, utgjorde 54 300 kroner i september 2013, viser en lønnsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er en økning på 6,3 prosent fra samme tid i fjor.
Bjørg Jorde er påtroppende tillitsvalgt i Sparebank1 Hallingdal Valdres på Gol. Hun er overrasket over tallene.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i de tallene. Jeg synes det var høye gjennomsnittslønninger – i alle fall forhold til hva vi har i vår bank. Kanskje er det større forskjell på lønningene i by og bygd, sier Jorde.
Bonusmoro.
Det er bonusene som er med på å dra opp gjennomsnittet for de ansatte i næringen. Økningen i månedslønnen var på 3 200 kroner, hvorav nesten halvparten kom i form av utbetalte bonuser.
Avtalt månedslønn – lønn uten tillegg og bonuser – var i gjennomsnitt 48 300 kroner. Dette er en økning på 3,6 prosent fra i fjor, og omtrent den samme lønnsveksten som andre lønnstakere har hatt.
Bank- og forsikringsfunksjonærer, kundebehandlere og konsulenter, hadde en månedslønn på 47 100 kroner, eller 5,6 prosent, mer enn året før. Her økte den avtalte månedslønnen med 3,2 prosent.
At bonuser har mye å si på lønnsveksten, kjenner Jorde seg igjen i. Også på Gol kommer mye av lønnsveksten i form av bonuser.
– Hos oss er bonusen vurdert i forhold til hele avdelingen, ikke på person. Vi har flere mål som skal oppnås hvert kvartal. Klarer avdelingen målene får alle bonus. Klarer vi for eksempel to av fire mål, får vi to firedeler av maksimal bonus. Tidligere var det enten eller. Enten fikk man full bonus, eller så fikk man ingenting, sier Jorde.
Hun hadde foretrukket at mer av lønna hadde vært fast. Bonusordningen skaper en usikker inntekt.
– Det er ikke bonusen man lever av. Man er ikke garantert bonus. Er man syk, er man ikke med på bonusen i avdelingen. I tillegg er den ikke med i pensjonsgrunnlaget. Slår alt feil et år, så risikerer man å få reallønnsnedgang, istedenfor å gå opp i lønn, konstaterer Jorde.
Direktørene forsyner seg.
Månedslønna til administrerende direktører økte med 10,1 prosent, fra i snitt 125 400 kroner i 2012 til 138 100 kroner i 2013. Størsteparten av økningen skyldes at gjennomsnittlige bonusutbetalinger per måned har økt fra 9 000 kroner i 2012 til 17 800 kroner i 2013. Før bonusutbetalingene, hadde toppsjefen den samme lønnsøkningen som de fleste andre – i underkant av 4 prosent.
I banklokalene i på Gol opereres det ikke med slike lederbonuser.
– Sjefenes bonuser er ikke på dette nivået. I alle fall ikke som jeg kjenner til. Hos oss får sjefene bonuser som er på gjennomsnittet av det vi får. Det er mer rimelig. En økning på 10,1 prosent er mye. Det burde vært fordelt på flere enn noen få. Det skjer heldigvis ikke hos oss, sier Jorde.
Hun er skeptisk til at bonussystemet blir så viktig for lønnsnivået, og stiller spørsmål om det er riktig.
– Bonusene gjør at det hele tiden er en kamp om å selge. Jeg vet ikke om det er bare det som forteller om hvilken jobb du gjør. Jeg vet ikke om det er riktig overfor kundene heller, sier Jorde.
Mest til de med mest.
– Dette er ikke noe vi applauderer i det hele tatt, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.
Han påpeker at det er en liten elite i næringen, som tar ut de største lønnsøkningene gjennom bonuser. Og understreker urimeligheten i at de med de høyeste lønningene, også får mest prosentmessig.
– Det systemet som Finansforbundet og næringen legger opp til, går på tvers av det vi og LO vil ha. Bonuselementet er like stort som det ordinære lønnstillegget. Det er et system vi tar fullstendig avstand fra, sier Øverland.
Negative følger.
Knut Bekkevold, leder av LO Finans HK, konstaterer for lite av pengene blir fordelt under de årlige lønnsoppgjørene.
– Det blir slik med den lønnsstyringen vi har i vår næring. For lite kommer i lønnsoppgjøret i mai, for mye kommer i form av bonuser. Vi vil ha det motsatt, sier Bekkevold.
2012 var et godt år for bank- og finansnæringen. Det resulterte i gode bonuser som ble utbetalt i første halvdel av 2013.
– Noen av våre folk får også bonuser. Men det negative med bonusene, er at de ikke teller i utregningen av pensjon. I tillegg er det uforutsigbart. Man får for eksempel ikke bonus når man er sykemeldt. Den er til de friske. Slik vil vi ikke ha det, fastslår Bekkevold.
Slår alt feil et år, så risikerer man å få reallønnsnedgang
Bjørg Jorde, Hallingdal Valdres