Martin Guttormsen Slørdal
Arbeidstid
– Det jeg sitter igjen med av lønn etter at alt er trukket i fra, blir man ikke rik av
Sanger Ingrid Vetlesen vet ikke hvor hun opptrer om et halvt år. Likevel kan hun ikke tenke seg et annet yrke.
Saken oppsummert
Sopran Ingrid Vetlesen er i Tønsberg domkirke sammen med fire andre musikere for å fremføre hymnen «Stabat Mater» av den italienske komponisten Giovanni Battista Pergolesi.
Hun er utdannet sanger, sangpedagog og operasanger ved konservatoriene i Tromsø og Stavanger, og Det Kongelige Danske Operaakademi i København.
Tonene fra Vetlesen og musikerne fyller kirkerommet under øvelsen før morgendagens konsert.
– Folk rundt meg har stilt spørsmålstegn ved veivalget mitt med tanke på usikkerheten og belastningene et slikt yrkesliv fører med seg, men jeg har ikke noe valg. Det er kanskje en klisjé, men det er slik at veien valgte meg, sier sangeren.
Mye helg og kveld
Vetlesens arbeidsliv som selvstendig næringsdrivende og frilanser er mangfoldig og til en viss grad uforutsigbart. Hun skaper egne prosjekter, har solooppdrag, synger med andre musikere, hun holder korseminarer og gir undervisning.
Mye av arbeidstiden er på kveldstid og i helger, forteller hun. Sopranen har også en 20 prosent fast stilling ved kulturskolen i Grimstad kommune.
Hun kunne ikke tenkt seg en fast, hundre prosent stilling der, selv om dette hadde gitt henne større forutsigbarhet med lønn og arbeidstid.
– Det ville selvfølgelig gitt mer trygghet med en fast, ordna stilling, men dette valget handler ikke om trygghet. Det handler om et slags kall, eller et kunstnerisk behov som jeg har hatt hele livet mitt, sier Vetlesen.
Sopran Ingrid Vetlesen (t.v) og mezzosopran Siv Oda Hagrupsen øver i Tønsberg domkirke. Vetlesen vet når de neste oppdragene kommer, men ikke hvor hun synger om et halvt år.
Martin Guttormsen Slørdal
Gode til å planlegge
Da Vetlesen var ung student tenkte hun ikke på at et arbeidsliv som utøvende kunstner kunne by på utfordringer hvis hun en dag i framtida stiftet familie.
I dag har hun og samboeren to barn, en femåring og en sjuåring. Samboeren hennes jobber fulltid som lærer i Lillesand kommune, og han må ta mange av oppgavene på hjemmebane når Vetlesen er ute på jobb.
– Jeg planlegger jobboppdrag for et halvt år av gangen og vet ikke alltid hva jeg skal jobbe med i januar neste år. Det er mye familielogistikk og kalenderplanlegging hjemme. Det hadde vært vanskelig å få dette til å gå opp hvis begge to jobbet slik, sier hun, og legger til at det er sjelden hun er borte hjemmefra over flere dager i strekk.
«Heldig som jobber med hobbyen»
Ingrid Vetlesen kan ved jevne mellomrom få høre at hun er «heldig som kan jobbe med hobbyen sin». Innimellom opplever hun at folk blir overrasket over hva det faktisk koster å hyre inn en profesjonell sanger til for eksempel et privat selskap.
– Å være utøvende kunstner er ikke en hobby, det er en jobb. Det jeg sitter igjen med av lønn etter at alt er trukket i fra, blir man ikke rik av. Det skal dekke mine utgifter. Jeg har jo også en strømregning som skal betales. Å kommunisere dette, kan være vanskelig, sier hun.
Ingrid Vetlesen sitter i styret i Creo Agder. I et yrke hvor det ikke finnes noe kveldstillegg eller helgetillegg, er det viktig å dele erfaringer med andre musikere i samme situasjon. Vetlesen sier at Creos frilansesatser gir henne og andre utøvende musikere en god rettesnor på prissetting av oppdrag.
– Vi lager vår egen arbeidsplass, og det er det mange av oss som er flinke til. For å få til det er vi avhengige av et godt kontaktnett. Det er veldig viktig i dette yrket, sier hun.
Ingrid Vetlesen og Siv Oda Hagrupsen på vokal, Espen Melbø på orgel og Sunniva Sofie Christensen på fiolin, øver til morgendagens konsert i Tønsberg.
Martin Guttormsen Slørdal
Stor konsertopplevelse
Ingrid Vetlesen arrangerer også operapub på Sørlandet. Hun synes dette er en fin arena for å komme tett på publikum. Her får hun formidlet operamusikk til mennesker som kanskje ikke har forhold til sjangeren fra før av.
Det er en god følelse når publikum hyller deg på scenen, men det er ikke grunnen til at hun driver med musikk, forteller Vetlesen. For henne handler det om opplevelsen som publikum får og som hun er med på å gi.
Det å se at mennesker bli berørt, synes hun er et stort privilegium og et stort ansvar, forteller sangeren.
I april hadde hun en av karrierens største opplevelser på scenen. Vetlesen og Kilden Vokalensemble opptrådde sammen med det ukrainske strykeensemblet Kyiv Soloists i Kilden teater og konserthus i Kristiansand. Orkesteret er strandet i Europa på grunn av krigens herjinger i Ukraina. Orkesteret har spilt flere konserter i Norge og i resten av Europa til støtte for hjemlandet deres.
– Det ble en stor konsertopplevelse hvor alt klaffet på mange plan. Det var veldig sterkt å være en del av det. Da tenkte jeg ikke så mye på arbeidstid, sier hun og smiler.
Må skru av hjernen
Vetlesen øver, opptrer, underviser og skaper sin egen arbeidshverdag uten noen fast arbeidstid. Det at hun ikke vet hvilke oppdrag som venter om et halvt år, er også spennende, sier hun.
Men et menneske som lever og ånder for musikk, må også kunne koble av.
– Jeg trenger å skru hjernen helt av i lengre tid, for det gjør jeg ikke ellers. Sommeren har jeg fredet helt, og da tar jeg fri, avslutter hun.
Ingrid Vetlesen
ALDER: 40 år.
BOSTED: Lillesand.
YRKE: Utøvende sanger.
SIVILSTAND: samboer, og to barn.
FORBUND: Creo.
Arbeidstid:
Fast 20 prosent stilling i kulturskolen i Grimstad kommune.
Ingen faste arbeidstider.
Arbeider både som selvstendig næringsdrivende og frilans.
Frilans: Du mottar lønn for enkeltstående oppdrag uten å være fast
eller midlertidig ansatt.
Selvstendig næringsdrivende: «enhver som for egen regning og risiko driver en
vedvarende virksomhet som er egnet til å gi nettoinntekt» etter folketrygdloven.
Altså: Fakturerer du oppdragsgiver for honoraret er du selvstendig næringsdrivende, får du honoraret utbetalt som lønn, men du ikke er ansatt, er du frilanser.
Kilde: Creo, Nav