JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORNØYD: Fagforbundets leder, Mette Nord, mener LO-kongressen har vært et godt politisk verksted.

FORNØYD: Fagforbundets leder, Mette Nord, mener LO-kongressen har vært et godt politisk verksted.

Per Flakstad

Slik oppsummerer forbundsleder Mette Nord LO-kongressen:

– LO-kongressen ble det samlende verkstedet jeg håpet på

Fagforbundets leder Mette Nord mener Fagforbundet fikk gjennomslag for mange av sine hjertesaker på LO-kongressen.12.05.2017
17:23
15.05.2017 08:43

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet fikk gjennomslag for at LO skal lage en plan for kortere arbeidstid. LO har fått en ny og offensiv oppvekst- og utdanningspolitikk etter at blant annet Fagforbundet foreslo og fikk vedtatt et nytt kapittel i handlingsprogrammet, og vedtaket om oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja ble et kompromiss omtrent som på Arbeiderpartiets landsmøte. I tillegg fikk kongressens Palestina-ambassadører med seg et flertall på å arbeide for en internasjonal boikott av Israel.

I løpet av den ukelange kongressen har motsetninger og steile fronter blitt slipt ned til formuleringer som et samlet LO kan stille seg bak.

Alt i alt er Fagforbundet leder godt fornøyd med den politiske verkstedjobben som er gjort, og mener at den nye LO-ledelsen har fått et meget godt program å jobbe videre med.

Marsjordre for rødgrønn valgkamp

Kongressen ga LOs tillitsvalgte en tydelig marsjorde til å starte valgkampen foran stortingsvalget 11. september. Nå skal det mobiliseres for en rødgrønn valgseier.

– Det er ingen tvil om at Norge trenger en ny regjering, og det må alle i arbeiderbevegelsen bidra til i valgkampen, sier Mette Nord.

– EØS i tråd med landsmøtevedtak

På kongressen gikk hun på talerstolen og forsvarte EØS-avtalen og mente problemet med sosial dumping og rettigheter som blir fjernet eller redusert, først og fremst skyldes norske politikere. Ikke EØS.

Mette Nord: – Det er dagens regjering og ikke EØS som svekker rettighetene våre

– Du er blitt beskyldt for å snakke mot Fagforbundets landsmøtevedtak fra 2013 som ville ha EØS ut av norsk arbeidsliv?

– Jeg argumenterte sterkt for at norske myndigheter skal reservere seg når EU-direktiver innskrenker våre norske virkemidler. Jeg mener at kollektive forhandlingssystemer og vår rett til nasjonale tariffavtaler og ILO-konvensjoner må få foran EU-regler. Det er i tråd med landsmøtevedtaket, som ikke gikk inn for å avvikle EØS-avtalen, hvis det er det kritikerne mener.

LO-kongressen kom ikke EØS-motstanderne i møte, og gikk heller ikke denne gangen inn for å si opp EØS-avtalen.

Enighet om EØS-formulering

– Det er sikkert mange arbeidsgiver glade for. Men nå må de også kjenne sin besøkelsestid. De må respektere avtaler som er inngått, og de må respektere avgjørelser i arbeidsretten. Hvis de fortsetter å ta omkamper i Efta-domstolen for å frata norske arbeidstakere opparbeidete rettigheter, er jeg overbevist om at det ikke blir så lett å stoppe EØS-motstanderne på neste LO-kongress, sier Mette Nord.

– Nå begynner jobben med arbeidstid

Fagforbundet fikk gjennomslag for nesten hele forslaget sitt om å lage en plan for redusert arbeidstid. Det satt langt inne å bruke begrepet 6-timersdag, noe Fagforbundets nye nestleder i LO-ledelsen Roger Haga Heimli antydet i forkant av kongressen, men også det kom med i handlingsprogrammet.

– Hva blir neste steg i en slik arbeidstidsreform?

Fagforbundet fikk gjennomslag for å planlegge en reform for kortere arbeidstid

– Det er nå jobben starter. I motsetning til tidligere har vi nå vedtatt at det skal lages en plan, men nøyaktig hva en slik plan skal inneholde er det umulig å si noe konkret om nå. Det viktigste er at LO-kongressen har samlet seg om synspunktet om at vi trengter en arbeidstidsreform, og at målsettingen må være å inkludere flere i arbeidslivet, at folk kan stå lenger i fulle stillinger og å redusere deltid, sier Mette Nord.

Er det slik at begrepet 6-timersdag er en rød klut, får vi kalle det noe annet

Større forståelse offentlig/privat

Hun er fornøyd med at kongressen også klarte å samle seg om et vedtak i den omstridte oljedebatten og vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

LO samlet seg om Arbeiderpartiets oljevedtak

– Med utgangspunkt i de motsetningene som vi startet kongressen med, synes jeg vi klarte å lande et godt kompromissforslag som både tar hensyn til næringsutvikling, naturressurser og arbeidsplasser, sier hun.

– Omstillinga fra olje blir lettere med dette kompromisset

Et annet tema som har vært en kime til strid på flere LO-kongresser, er forholdet mellom offentlig og privat sektor. Også her mener Mette Nord at det politiske verkstedet som en slik kongress er, har bidratt til å bygge ned motsetninger mellom sektorene.

– Jeg synes vi i løpet av disse dagene har fått en større forståelse for at offentlig sektor handler om mer enn skole og pleie av eldre mennesker. Offentlig sektor handler også om infrastruktur og forvaltning som er viktig for det næringslivet. Offentlige tjenester bidrar og legger til rette for den verdiskapingen som privat sektor står for. Vi har felles interesser i dette, og forståelsen for det synes jeg er økende, noe jeg mener vi har opplevd på denne kongressen, sier hun.

Nytt oppvekst- og utdanningskapittel

Hun er strålende fornøyd med at kongressen vedtok å ta inn et helt nytt kapittel «Å lære» i handlingsprogrammet. Forslaget kom fra Fagforbunder, Fellesorganisasjonen, Musikernes Fellesorganisasjon og Skolenes Landsforbund.

Fagforbundet vil ha inn nytt kapittel om utdanning i LOs handlingsprogram

LO-ledelsen hadde i utgangspunktet avvist forslaget, men i løpet av kongressen fikk det støtte fra flere andre forbund, blant annet Norsk Tjenestemannslag.

Da redaksjonskomiteene la fram sine innstillinger fredag morgen, var det lagt inn i handlingsprogrammet, og det ble enstemmig vedtatt.

– Utdanning og kunnskap er grunnmuren i et velferdssamfunn. Derfor er det viktig at LO har en offensiv politikk på dette. Jeg er veldig glad for at vi fikk gjennomslag for dette, sier Mette Nord.

Palestina-boikott

At et flertall på kongressen overkjørte LO-ledelsen og fikk vedtatt å arbeide for en internasjonal boikott av Israel, overrasket henne ikke:

Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama: LO skal jobbe for full boikott av Israel

– Jeg har selv vært i Gaza, og det setter dype spor å se ved selvsyn hva slag forhold folk lever under. Det er som å være i et fengsel. Den israelske blokaden gjør blant annet at kostholdet blir veldig ensidig, og nå begynner detå vise seg på folkehelsen i området. Slik kan det ikke fortsette.

– Men er det riktig med en internasjonal boikott?

– Vi har forsøkt å påvirke israelske myndigheter til å endre okkupasjonspolitikken sin i mange år uten å bruke et så sterkt virkemiddel som boikott. Vi har forsøkt alle de verktøyene vi har i verktøykassa uten at det har påvirket den israelske politikken. Den humanitære situasjonen i Gaza ogt på Vestbredden har snarere blitt verre.

– Da blir det et spørsmål om hva du har igjen å bruke når du mener at alle andre verktøy er forsøkt, sier Mette Nord.

Følg oss på Facebook

12.05.2017
17:23
15.05.2017 08:43Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen


Flere saker