JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MODERNE: Eugenia og Nikita Bobrikova har pusset opp leiligheten som Eugenias familie fikk under sovjettiden. Lera (7) og Maria (1) fristes av eplekaken.

MODERNE: Eugenia og Nikita Bobrikova har pusset opp leiligheten som Eugenias familie fikk under sovjettiden. Lera (7) og Maria (1) fristes av eplekaken.

Martin Guttormsen Slørdal

Likestilling i Murmansk:

Eugenia mener ektemannen er unik: – De fleste russiske menn legger seg på sofaen og venter på å få maten servert

Mens russiske menn forlanger service i hjemmet, prøver Eugenia og Nikita Bobrikov å gjøre det annerledes.

anne.siri@lomedia.no

Boligblokken reiser seg som en kloss i typisk sovjetisk stil. Nikita Bobrikov (31) tar oss med inn i en slitt trappeoppgang, og noen etasjer opp trer vi inn i leiligheten som står i dyp kontrast til blokkens fasade: en lys og moderne treroms i duse farger.

Ungdomssekretær og internasjonalt ansvarlig i FNPR Murmansk, Russlands svar på LO, har invitert oss med hjem til seg og familien. Kona Eugenia Bobrikova (33) sier hun liker den «skandinaviske» stilen.

– En unik mann

Det unge paret har pusset opp leiligheten som familien hennes fikk tildelt av den sovjetiske staten. De nærmest unnskylder størrelsen på kjøkkenet.

– Sovjetmennesket skulle ikke bruke mye tid på å lage mat, forteller de.

Fersk eplekake og en kanne nytrukket te står på spisebordet. Barnetv-serien Peppa Gris ruller over tv-skjermen.

Lera (7) har kommet hjem fra skolen, Maria (1) er hjemme med mamma. Eugenia Bobrikova er sivilt ansatt anestesisykepleier ved et militærsykehus i Murmansk og har fortsatt mammapermisjon.

Selv om hun tar ut foreldrepermisjonen alene, beskriver hun ektemannen Nikita som en unik mann. Ektemannen lager mat og har alltid med gaver når han kommer fra jobbreiser. Når Eugenia drar på volleyballtrening i kveld, er det selvsagt Nikita som blir hjemme med de små.

Saken fortsetter under bildet.

LEK: For Nikita Bobrikov er det naturlig å være sammen med barna mens kona er på trening. Her med datteren Lera.

LEK: For Nikita Bobrikov er det naturlig å være sammen med barna mens kona er på trening. Her med datteren Lera.

Martin Guttormsen Slørdal

Barn eller ikke?

Foreldrepermisjonen på 18 måneder med full lønn kan deles mellom mor og far. Kvinner føder færre barn enn før, og innbyggertallet i regionen går ned, men paret forteller at de kjenner flere som ønsker seg tre barn. Både med barn nummer to og tre følger flere privilegier. Barn fra fattige familier får for eksempel gratis skolemat.

Månedlig minstelønn i Murmansk er på drøye 3000 norske kroner, mens gjennomsnittslønnen er på drøye 7000 norske kroner. De forteller om store forskjeller mellom sektorer.

En sykepleier tjener mellom fem og seks tusen norsker kroner i måneden.

Saken fortsetter under bildet.

NÆRE BÅND: Norsk flagg i stua til Eugenia og Nikita Bobrikova.

NÆRE BÅND: Norsk flagg i stua til Eugenia og Nikita Bobrikova.

Martin Guttormsen Slørdal

Kulturforståelse

Likestilling var tema for samarbeidsprosjektet som LO i Finnmark nylig oppsummerte og avsluttet med søsterorganisasjonen FNPR Murmansk.

I tre år har tillitsvalgte fra russisk gruvesektor, kulturfelt, skogbruk og elektrobransje jevnlig møtt norske fagforeningsfolk. Flere av dem gikk fra å mene at de har likestilling på egen arbeidsplass, til etter hvert å kunne peke på konkrete feil og mangler.

– Likestilling er et vanskelig tema fordi vi er så forskjellige. Men vi lærer av hverandre, og vi får en dypere kulturforståelse som vi trenger om vi skal samarbeide med organisasjoner i andre land. Likestilling er selvsagt et viktig tema for fagbevegelsen, for vi er langt fra i mål verken i Norge eller Russland, sier Trine Amundsen.

Som ungdomssekretær i LO Troms og Finnmark er hun Nikita Bobrikovs norske «kollega». Hun kjører ofte over grensa for å treffe russisk fagbevegelse. På det meste har hun koordinert tre samarbeidsprosjekter, inkludert et ungdomsprosjekt.

Saken fortsetter under bildet.

GRENSELIV: LOs ungdomssekretær i Troms og Finnmark er dypt fascinert over nabolandet. Trine Amundsen kjører hyppig over grensen både for jobb, for å spise på restaurant, for å trene og handle.

GRENSELIV: LOs ungdomssekretær i Troms og Finnmark er dypt fascinert over nabolandet. Trine Amundsen kjører hyppig over grensen både for jobb, for å spise på restaurant, for å trene og handle.

Martin Guttormsen Slørdal

Jobber mindre

Russiske kvinner jobber 36 timer i uka, mens menn jobber 40 timer med samme lønn. Trine Amundsen synes det er merkelig hvis dette statlige vedtaket er ment å skulle fremme likestilling. Ulikheten fører sannsynligvis ikke til at arbeidsbyrden i hjemmet blir mindre for kvinnene.

En del menn mener ordningen er urettferdig ettersom de jobber mer for lavere lønn. Dette var et av poengene som kom frem i spørreundersøkelsen som de russiske tillitsvalgte delte ut på arbeidsplassene i forbindelse med prosjektet.

Når det er sagt, tjener da også russiske kvinner i snitt 28 prosent mindre enn sine mannlige kolleger.

Vold i hjemmet

Mannens dominerende rolle i familien er dypt forankret i historien, fortalte Alena Popova nylig til Bergens Tidende. Hun er russisk jurist, journalist og menneskerettsaktivist.

Mens offisiell statistikk viser at 16 millioner kvinner hvert år mishandles i hjemmet, omtrent hver femte kvinne, dømmes bare 51.000 personer årlig for denne typen vold.

Ifølge Popova ligger problemet i det russiske rettssystemet: For drøyt to år siden ble straffeloven endret slik at en mann ikke lenger kan straffes for første tilfelle av vold mot ektefellen. Vold i hjemmet har så å si blitt avkriminalisert.

I Sovjetunionen var menn og kvinner likestilte, i alle fall på papiret. Etter unionens fall har det gått nedover med likestillingen, påpeker Popova.

Må gønne på

Ungdomssekretær Trine Amundsen er født og oppvokst i grensekommunen Sør-Varanger. Med sitt multivisum bidrar hun sterkt til statistikken som viser 250.000 grensepasseringer årlig mellom Norge og Russland. Hun både jobber, fyller bensin, trener, spiser sushi og handler godteri og hvitevarer på andre siden av grensen.

Amundsen sier hun har til gode å møte en negativ russer.

– Skal vi få til noe, så må vi bare gønne på. Jeg opplever russere som løsningsorienterte, noe jeg også har sett i dette prosjektet, sier Amundsen.

Saken fortsetter under bildet.

NIPS: Fra LO-kontoret i Kirkenes. Denne hylla sier det meste om fagbevegelsens samarbeid over landegrenser.

NIPS: Fra LO-kontoret i Kirkenes. Denne hylla sier det meste om fagbevegelsens samarbeid over landegrenser.

Martin Guttormsen Slørdal

Likestilling er essensielt

Vel vitende om at norsk arbeidsliv ikke er feilfritt, her er det heller ikke full likestilling, håper hun at erfaringer fra Norge kan inspirere naboene.

Amundsen beskriver likestillingsprosjektet som en suksess. Bevisstheten rundt et viktig tema har økt, og båndene på tvers mellom fagforeninger har blitt sterkere.

LO sentralt skal søke Utenriksdepartementet om midler til nytt likestillingsprosjekt. Med ett avbrekk har LO har drevet likestillingsprosjekt i Russland siden tidlig 1990-tall.

– For å oppnå et rettferdig samfunn er likestilling nødvendig. Teamet er sentralt i alt internasjonalt arbeid som LO gjør, sier nestleder Kathrine Fauske i LOs internasjonale avdeling.

Ligger på sofaen

Tilbake i leiligheten hos Eugenia og Nikita Bobrikov i Murmansk, går praten løst om kvinners og menns plass i samfunnet. Hun synes det er helt greit at ektemannen bærer møbler opp trappa og at «menn får være menn». Men hun liker ikke at menn er kommanderende og forlanger oppvartning.

– De fleste russiske menn legger seg på sofaen når de kommer hjem fra jobb og venter på å få maten servert, sier Eugenia Bobrikov.

Sånn er det altså ikke her i huset.

Motia (29) skammet seg over å arbeide som renholder: – Med tiden har jeg skjønt at dette er en veldig viktig jobb

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss