FRYKTELIGE LEVEKÅR: På japanseide Furukawa i Ecuador bor familiene på plantasjene i lange murhus delt inn i boenheter. Selskapet tar seg betalt for alt familiene trenger.
Torunn Åsland/Norsk Folkehjelp
LATIN-AMERIKA:
Folk blir drept fordi de er organisert. Det er viktig å være tilstede. Norsk Folkehjelp er der for å hjelpe.
– Latin-Amerika har enorme utfordringer. Det er farlig å være organisert. Blant samarbeidspartnerne har mange av våre folk blitt drept, sier Norsk Folkehjelps Beate Thoresen.
Ulikheten i Latin-Amerika er et historisk problem. og kampen om ressursene er hard. I alle landene foregår det kamper om kontroll over naturressurser. Lokalsamfunn står opp mot selskaper som har fått konsesjoner på å drive gruvedrift eller vannkraft, uten at lokalsamfunnene verken har blitt hørt, blir kompensert eller drar nytte av utbyggingen. Miljøkonsekvensene, som forurensing av vann, rammer lokalsamfunnene.
– Mange av miljøforsvarene lever dermed i fare, og mange har blitt drept, forteller Beate Thoresen, programansvarlig for Latin-Amerika i Norsk Folkehjelp.
Ekstrem utbytting
Japanske Furukawa dyrker abacá-palmer på 32 ulike plantasjer i Ecuador. Rundt 1.200 arbeidere jobber på disse plantasjene og lever under slavelignende forhold.
FURUKAWA-PLANTASJEN: En av arbeiderne er 55 år gamle Ségundo Arquimedes Ordoñes (t.h). Han viser fram 21 år gamle Melissas hus. På kjøkkenet er det hverken vann eller strøm, og veggene er helt sorte av sot etter diesellampene. (Ecuador)
Torunn Åsland/Norsk Folkehjelp
I 2021 gikk 123 arbeidere til sak og de vant i retten. 2021 gikk 123 arbeidere til sak og de vant i retten.
Furukawa ble dømt for å ha brutt arbeidernes menneskerettigheter, inkludert retten til et verdig liv, helse, personlig frihet og fravær av diskriminering. Arbeiderne ble tilkjent erstatning i form av en økonomisk kompensasjon, fem hektar land til hver og en offentlig unnskyldning. Saken ble anket, og denne gangen tapte arbeiderne.
– Det viser hvor vanskelig det er, sier Thoresen.
Verstingene
De verste landene er Guatemala, Honduras og Colombia. Når kapitalinteressen kommer, sitter lokalsamfunnet igjen med at de mister jord, tilgang til drikkevann og forurensing.
BOLIVIA: Lokalsamfunnet Pongo, regionen Cochabamba i Andesfjellene ligger 4000 meter over havet: Opplæring for lokalbefolkningen i temaer som urfolkshistorie, kolonialhistorie, tradisjoner, politikk og organisering. (2017)
Torunn Aaslund/Norsk Folkehjelp
– Vi støtter deres organisering fordi de er viktige for å få til en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser i landene.
– Vi bidrar til at de kan drive skolering for medlemmene om politikk, samfunnskunnskap og rettigheter, ifølge Thoresen, som tilføyer at det har blitt verre det siste 10-året. Nå håper de på en bedring i Colombia.
– Norsk Folkehjelp har en bred innsats i Latin-Amerika der vi samarbeider med folkelige bevegelser og organisasjoner i sju land (Ecuador, Colombia, Bolivia, Cuba, Honduras, El Salvador og Guatemala). Partnerne våre organiserer og representerer blant annet urfolk, afrocolombianere, kvinner, småbønder og landarbeidere og ungdom, forteller Beate Thoresen.
2008: Folket mobiliserer i Bolivia. Bønder, urfolk og arbeidere organiserer seg og demonstrerer. Kvinnene er med i demonstrasjonstoget.
Juan Sanjines CEFREG/Norsk Folkehjelp
sissel@lomedia.no