SYNLIGE FORBILDER: Guro Pettersen synes det er kjempeviktig at unge jenter som spiller fotball, kan ha kvinnelige forbilder.
Sissel M. Rasmussen
Fotballproff Guro Pettersen må ha fire deltidsjobber for å få økonomien til å gå rundt
Guro Pettersen har et klart mål med engasjementet sitt: At kvinnefotballen skal bli møtt med den respekten den fortjener.
line.scheistroen@lomedia.no
– Fortsatt er det altså slik at mange kvinnelige fotballspillere må bruke barnesko fordi man ikke finner toppmodeller i så små størrelser at de passer, forteller Guro Pettersen.
Dette er hennes egne ord, som fortalt til journalist Line Scheistrøen:
Jeg skulle gjerne levd av å spille fotball, men det er umulig i dag. Det er veldig få i Toppserien som lever av å spille fotball.
Jeg er halvprofesjonell, men jeg kan ikke leve av den lønna. Så i tillegg til å være keeper i Vålerenga, har jeg fire deltidsjobber. Jeg er keepertrener og jobber i markedsavdelingen i Vålerenga, jeg er også gymlærer på Valle videregående skole og så jobber jeg i kommunikasjonsavdelingen for Obos.
Som hovedsponsor for Toppserien så etablerte Obos et trainee-program og jeg var en av fire som var så heldige og fikk jobb. I Obos kan jeg jobbe når jeg vil og hvor mye jeg vil. Det kolliderer ikke med fotball-satsingen. For mange er det vanskelig å få en jobb som lar seg kombinere med fotball i Toppserien. Resultatet er ofte at de gir seg som fotballspillere.
Les også: Julia (29) fyrer seg opp for likelønn: – Skal man vente på tariffoppgjørene, venter man forgjeves
Det har skjedd mye positivt for kvinnefotballen i de siste årene, men vi har fortsatt en vei å gå før vi bør si oss fornøyd. Fortsatt er det mye som gjenstår. Fortsatt har vi en lang vei å gå før fotballkvinner får samme respekt som gutta.
Aldri tidligere har flere jenter spilt fotball i Norge enn i dag. Landslaget gjør det bra og vi har verdens beste fotballspillere. Likevel er vi ikke i nærheten av å ha den samme respekten som gutta. Sammenlignet med dem, er vi tilnærmet usynlig i medier og markedsføring av for eksempel utstyr.
For en tid tilbake gikk jeg igjennom nettsider som solgte fotballutstyr og vet du hva: Jeg fant ikke et eneste bilde av en jente. Det var kun bilder av menn eller små gutter som spilte fotball.
Jeg ble såpass forbanna at jeg lagde en film om det på Instagram og jeg skrev et innlegg som fikk oppmerksomhet. Vi hadde også temaet opp på møter mellom NISO og leverandører.
(Saken fortsetter under bildet.)
MÅLBEVISST: VIF-keeper Guro Pettersen stiller krav på banen og utenfor banen.
Sissel M. Rasmussen
Fotball er verdens største kvinneidrett. Vi skal også ha klær og utstyr, men fortsatt er det altså slik at mange spillere må bruke barnesko fordi man ikke finner voksensko eller toppmodeller i så små størrelser at de passer.
Jeg synes det er kjempeviktig at unge jenter også kan ha forbilder og drømmer, på lik linje med alle gutter som også har lyst til å bli fotballspiller. Og mens guttene henger opp plakater med Messi og Ronaldo, så må jenter ha mulighet til å henge opp plakater med sin kvinnelig yndlingsfotballspiller.
Heldigvis så skjer det noe også på dette området.
Jeg ble tidlig medlem i NISO. Selv om vi som fotballspillere er del av et lag, så er vi også individuelle utøvere. Det er en trygghet å vite at jeg har NISO i ryggen hvis det skjer noe.
NISO snakker vår sak. Gjennom NISO kan vi stille krav til blant annet fotballforbundet og selv om vi ikke får gjennomslag for alt akkurat nå, så kan vi i hvert fall være med å legge til rette for at den yngre generasjonen kvinnelige fotballspillere får det bedre enn vi har hatt det.
Tillitsvalgtåret
I 2019 markerer LO Tillitsvalgtåret.
Gjennom hele året vil vi intervjue tillitsvalgte om nettopp det å være tillitsvalgt.
Guro Pettersen (27)
• Målvakt i Vålerenga og tillitsvalgt i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).
• Hjertesak: Likestilling.