JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Trine Beathe Sandø Innlagen kan fortsatt svinge saksa. Her får Lene Anita Reppe en «klipp».

Trine Beathe Sandø Innlagen kan fortsatt svinge saksa. Her får Lene Anita Reppe en «klipp».

Martin Guttormsen Slørdal

Omskolering

Frisøren og vippestylisten fikk jobb i industrien. Der får de bruk for fingerferdighetene

For to år siden klippet Trine Beathe Sandø Innlagen hår, mens Lene Anita Reppe fikset bryn og vipper som stylist. Nå har de vært 20 måneder i industrien.

trond@lomedia.no

martin@lomedia.no

– Vi har kommet på rett hylle midtveis i arbeidslivet. Det krever en stødig hånd å jobbe med små komponenter som skal inn i kretskort, sier Trine Beathe Sandø Innlagen (38).

Fingerferdighetene har både hun og kollega Lene Anita Reppe (37) tatt med seg fra sine tidligere yrker.

Begge to hadde søkt på stilling som operatør uten at de visste om hverandre. Hver for seg hadde de på ulike vis funnet ut at det var på tide å gi seg som selvstendig næringsdrivende, men noen stillingsutlysning hadde det ikke vært.

De visste at elektronikkbedriften Inission trengte folk, men var likevel tvilende til om dette var det rette valget.

– Jeg elsket å være frisør, sier Innlagen.

– Og jeg digget å være vippestylist, sier Reppe og legger til:

– Mine faste kunder ga meg champagne og blomster da jeg la ned salongen. Det var rørende, sier Reppe.

Både Innlagen og Reppe sier at de er stolte over både seg selv og Inission, bedriften hvor de to jobber. Den er lokalisert i Løkken verk i Orkland kommune i Trøndelag. Bedriften har lykkes med å rekruttere sårt tiltrengt arbeidskraft de siste årene.

Fra slutten av 2021 og fram til i dag har de økt arbeidsstokken fra vel 80 til 108 medarbeidere. 

Krevende yrke

Reppe og Innlagen mente det var litt av et sprang å hoppe over til industrien, men det å være frisør og drive med vippe-styling, kan være belastende for muskler og ledd.

– Det er ikke så mange frisører som holder ut til de blir pensjonister. Jeg ønsket å bytte karriere før kroppen sa stopp. En fast jobb med forutsigbarhet for lønn og arbeidstid var det jeg ønsket meg. Jeg kan nesten ikke tro hvor heldig jeg har vært. Arbeidsmiljøet er supert, og jeg lærer noe nytt hver dag, sier Trine Beathe Sandø Innlagen.

Selv var Lene Anita Reppe i ferd med å utvikle allergi mot kjemiske stoffer, som er utbredt i kosmetikkbransjen.

– Jeg var veldig spent da jeg ble innkalt til jobbintervju hos Inission. Det ble en fulltreffer fra min side fra første dag.

Opplæringsplan, arbeidsklær og garderobe var klargjort, og hun fikk beskjed om å ta det med ro.

– Ansvarlig for opplæring poengterte at de ville være tålmodige med meg og gi meg den tiden jeg trengte for å lære, sier Reppe.

Det gjelder å være stødig på hånda. Lene Anita Reppe viser frem en ørliten del som skal monteres inn i et kretskort.

Det gjelder å være stødig på hånda. Lene Anita Reppe viser frem en ørliten del som skal monteres inn i et kretskort.

Martin Guttormsen Slørdal

Solid økonomi

Nå har de tatt over etter det tidligere styret i fagforeningen til Fellesforbundet som hovedtillitsvalgt og varamedlem.

– Lene var villig til å bli leder, og jeg ble også overtalt til å bli med i styret. Vi har fra første stund hatt god kjemi, og er i overkant nysgjerrige, sier Innlagen.

Ledelsen måtte raskt forholde seg til to nye tillitsvalgte som var ganske ivrige og målbevisste i de lokale lønnsforhandlingene. Tallenes tale var klare. Omsetningen for Inission var i overkant av 280 millioner kroner for 2022. Driftsresultatet var på akseptable 19,4 millioner kroner.

– Derfor mente vi at dyktige ansatte fortjente en del av kaka, sier Reppe.

Som produksjonselektronikere går de på verkstedoverenskomsten. De to mente det var rom for forbedringer, noe de ikke la skjul på.

– Det viste seg at vi på gulvet lå noe under gjennomsnittet for bransjen. Det førte til at vi fikk forhandlet fram et lokalt tillegg på 17,57 kroner i timen, sier Reppe.

Gjennomsnittslønnen for de ansatte er nå på 231 kroner i timen.

– Var det tøffe forhandlinger?

– Som på de fleste andre arbeidsplasser, så må du gi og ta. Men jeg vil understreke at forhandlingene skjedde i en god atmosfære, sier Trine Beathe Sandø Innlagen.

Måtte tenke nytt

For noen år siden fikk Inission ingen søknader når de lyste ut en stilling. Nå får de 20–30 søknader, forteller administrerende direktør Erik Dragset.

– Vi måtte tenke nytt. Jeg har reist rundt på skoler og bedrifter, og vi har vært aktive på yrkesmesser og i sosiale medier, sier han.

 – Flere av de ansatte har ulik bakgrunn. Men en frisør og en vippestylist?

 – Hvorfor ikke? Vi ser etter personlighet og holdninger hos dem vi ansetter. De kan lære underveis, og får samtidig mulighet til å ta fagbrev. En vellykket ansettelse er langt viktigere enn investering i en maskin.

 – Hvor går veien videre?

– Vi har nå passert over 100 ansatte, og vil bruke de nærmeste årene på konsolidering og robotisering. Det vil kreve en utvidet kompetanse blant våre ansatte. Det skal vi klare, sier Dragset.

Trine Beathe Sandø Innlagen reparerer en boks som inneholder kretskort. Kretskort sammenkobler elektroniske komponenter, som sammen danner en eller flere elektriske kretser.

Trine Beathe Sandø Innlagen reparerer en boks som inneholder kretskort. Kretskort sammenkobler elektroniske komponenter, som sammen danner en eller flere elektriske kretser.

Martin Guttormsen Slørdal

Tar fagbrevet

Reppe og Innlagen har forskjellig utdanning fra tidligere. Innlagen tok i sin tid svenneprøven, og fikk fagbrev som frisør. Reppe har blant annet tatt flere fag på Handelshøyskolen BI mens hun var i arbeid som vippestylist. Før det gikk hun på Orkdal videregående skole.

At de nå får anledning til å ta fagbrevet gjennom jobben, er de strålende fornøyd med. Teori tar de gjennom Midtnorsk Opplæringssenter, som har et samarbeid med Inission. Og praksisen får de godkjent på jobben.

– Vi kommer til å ha sommerfugler i magen den dagen vi skal gå opp til fagprøven. Vi grugleder oss, sier Reppe.

Etter hvert ville arbeidsgiveren til Reppe benytte seg av at hun hadde studert markedsføring. Hun fikk derfor ansvaret for sosiale medier i Inission og kan drive med det én dag i uka i arbeidstiden.

 – De andre på jobben er blitt vant til at jeg løper rundt og tar bilder. Det er vanvittig gøy å formidle fra arbeidsdagen vår på sosiale medier. Jeg vil vise fram de utrolig flotte menneskene i forskjellige arbeidsoperasjoner. Målet er at relasjonene, samspillet, samarbeidet, mangfoldet, tryggheten, humoren og latteren, kommer fram i tekst, bilder og video, sier Reppe.

Tidligere var de vippestylist og frisør. Nå arbeider Lene Anita Reppe (til venstre) og Trine Beathe Sandø Innlagen som produksjonselektronikere. De skal ta fagbrevet i 2025.

Tidligere var de vippestylist og frisør. Nå arbeider Lene Anita Reppe (til venstre) og Trine Beathe Sandø Innlagen som produksjonselektronikere. De skal ta fagbrevet i 2025.

Martin Guttormsen Slørdal

Inission – Løkken verk i Orkland i Trøndelag

Ansatte: 108

Produksjon: Elektroniske komponenter på kretskort til produkter som inneholder datateknologi. De har 140 kunder i sin globale portefølje og leverer blant annet til Kongsberggruppen i Norge.

Omsetning: 280 millioner. Driftsresultat. 19,4 millioner.

Kilde: Inission

Vil du ta fagbrev?

I opplæringsloven som trer i kraft 1. august 2024, er det to endringer du bør være oppmerksom på: 

Du får rett til å ta nytt fagbrev, selv om du har ett fra før, eller du har fullført med studiekompetanse. I dag har du kun rett til å ta ett fagbrev, og du har ikke rett til å begynne på yrkesfag hvis du har tatt studieforberedende.

Du får rett til å velge videregående opplæring på nytt så mange ganger du vil fram til søknadsfristen det året du fyller 19 år. I dag har du bare rett til ett omvalg.

Kilde: Kirsti Øyum-Jakobsen, fagleder ved Orkdal videregående skole

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss