JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte forteller:

Janina gråter for jernbanefolk som blir skjøvet ut i en tøff konkurranseverden

Hun er tøff - men Elektropersonalets leder Janina Hortmann må gråte en skvett når hun står ute på jernbaneperrongen og ser opp på kjøreledningene som glinser i solnedgangen.
– LO-ledelsen burde vært hardere i klypa mot den blå-blå regjeringen, mener tillitsvalgte leder Janina Hortmann i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund.

– LO-ledelsen burde vært hardere i klypa mot den blå-blå regjeringen, mener tillitsvalgte leder Janina Hortmann i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund.

Ole Palmstrøm

18.10.2019
09:20
18.10.2019 09:43

anne.siri@lomedia.no

Medlemmene «mine» har blitt behandlet med respekt i trygge bedrifter. Trygge folk blir også ganske snille, og jernbanefolk er snille. Vi tar ansvar og har sterke eieforhold til arbeidsplassene våre. Nå som vi blir skjøvet ut i en tøff konkurranseverden, er vi plutselig mye mer ubeskyttet.

Jeg vokste opp på Finse, stedet med Bergensbanens høyestliggende stasjon, der faren min var jernbanemann. Vi barna lekte i mørke kroker i lokstaller og under snøoverbygg. Siden flyttet familien min til Trøndelag, mens 22 år gamle, nyutdannede meg reiste tilbake til Finse for å starte i jobben som kontaktledningsmontør.

Tillitsvalgt-serien: Tillitsvalgte forteller

På 1980-tallet var det fortsatt et høyst levende jernbanemiljø der, med 50-60 ansatte som driftet Bergensbanen. Nå er det ingen jernbanefolk igjen på Finse, og tjenesteboligene er solgt som hytter til pene mennesker med penger.

Lars Sponheim kjøpte leiligheten vår. Jeg grøsser litt når jeg tenker på det, for han tilhører jo jernbanereformens største forsvarer, nemlig partiet Venstre.

p

Jernbanereformen er trøstesløs. Oppsplitting og privatisering av jernbane har aldri vært noen suksess. Med politisk vilje mener jeg det er mulig å reversere reformen, men vi er maktesløse så lenge reformen har flertall på Stortinget.

Det er tungt å være tillitsvalgt når vi må forvalte denne «gørra» som regjeringen kommer med. Min viktigste oppgave er å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for medlemmene som er overført til et aksjeselskap eid av Bane Nor.

For øvrig mener jeg LO-ledelsen burde vært litt hardere i klypa mot den blå-blå regjeringen.

p

Fest og fellesskap var det som først lokket meg inn i fagbevegelsen. Jeg flyttet til Oslo og ble inspirert av alle dem som turte å snakke arbeidsgivere midt imot. Her ble mine ensomme kamper omgjort til kollektive kamper, som det å være «første kvinne» i et mannsdominert miljø. På Finse var jeg eneste kvinnelige ansatte, og selv om jeg hadde greie kolleger var det likevel slitsomt alltid å bli studert i et kjønnsperspektiv.

Saken fortsetter under bildet.

NKP-ER: Uten opposisjon innad vil LO vil råtne på rot, mener Janina Hortmann.

NKP-ER: Uten opposisjon innad vil LO vil råtne på rot, mener Janina Hortmann.

Sissel M. Rasmussen

Tillitsvalgt ble jeg på slutten av 80-tallet. Siden flyttet jeg til Trondheim. Jeg elsker både byen og den smittende kampenergien i LO i Trondheim.

Lederen John-Peder Denstad fjerner seg aldri fra dem han skal representere. De er ofte et hår i suppa, men uten opposisjon innad vil LO vil råtne på rot.

Jeg har stemt forskjellig og aldri vært medlem av noe politisk parti. Da Norges Kommunistiske Parti i Trondheim ville sette meg på listen deres, sa jeg tvert ja. De stiller alltid trofast opp med faner og flagg når vi i fagbevegelsen holder markeringer. Jeg er enig med det meste i programmet deres, som for eksempel nei til profitt på velferdstjenester.

Nå som jeg har 36 år bak meg i jernbanesystemet ser jeg at maktforholdet i arbeidslivet gradvis, tidvis umerkelig, har endret seg til fordel for arbeidsgiver. Fryktkulturen er sterkere, tilknytningen til arbeidslivet løsere. Vi kan ikke lage mye til revolusjon heller fordi vi må forholde oss til fredsplikten i Hovedavtalen.

Altfor mange tillitsvalgte er enige med hverandre ute på gangen, men i møte med arbeidsgiver tør de ikke å stå på kravene. Jeg prøver å stå i kampene, selv om jeg ikke akkurat blir populær.

Men humor er viktig midt oppi all galskapen, tanken på verdens urettferdighet må også hvile. Jeg liker black metal-musikk, har lest meg opp på Napoléon Bonapartes liv og så elsker jeg teater.

Jeg var med i LO i Trondheims teatertrupp da den fantes, og vi jentene i forbundet laget flere revyer til jernbaneforbundets landsmøter. Du kan tenke deg til at det var moro!

Tillitsvalgtes år:

I 2019 markerer LO Tillitsvalgtåret.

Gjennom hele året vil vi intervjue tillitsvalgte om nettopp det å være tillitsvalgt.

Janina Hortmann (57)

• Leder i elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund.

• Utdannet kontaktledningsmontør, det som i dag heter elektromontør. De monterer, drifter og vedlikeholder kjøreledninger for sporvogn og tog.

• Bor i Trondheim, har kontor i Oslo.

Hjertesak: Kampen mot jernbanereformen. For bevaring av velferdsstaten, mot økte forskjeller i samfunnet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.10.2019
09:20
18.10.2019 09:43