Tuva Haugsgjerd Grønås (19) er lærling i kran- og løfteoperasjonsfaget og Håvard Mikal Vedøy er sveiserlærling på Aker Solutions Stord.
Sissel M. Rasmussen
Lærlingene Tuva og Håvard sikrer framtida på verftet
Aker Solutions i Stord er en av landets største lærebedrifter. – De nytenkende unge holder hodet mitt ungt, sier Leif Ottar Heimro.
sissel@lomedia.no
– Vi rekrutterer mange ungdommer gjennom lærlingordningen, gjerne med opptil 40–50 nye lærlinger i året, sier Leif Ottar Heimro. Han begynte selv som lærling her. Nå er han leder for avdelingen som har oppfølgingsansvaret for lærlingene.
Det store verftet på Vestlandet har over 1.700 fast ansatte, og over 4.000 innleide arbeidstakere i året. I september var antallet innleide 4.750 personer.
Det er strenge sikkerhetstiltak de unge må lære seg når de trør innenfor porten. Og ikke minst har de mange kvadratmeter å bevege seg på. For tiden har Aker Solutions Stord 95 lærlinger ansatt.
Mange ulike fag
Aker Solutions Stord er godkjent lærebedrift for 16 ulike fag. De tre største er sveisefaget, industrirørleggerfaget og elektrikerfaget. I år kom det to nye på lista; gjenvinningsfaget og energimontørfaget, det siste er spisset opp mot høyspent.
De fleste lærlingene har to år med seg fra videregående skole og tar to år i lære før fagprøven skal avlegges. Andre har lengre løp, mens noen får praksisplass via Nav.
– Vi har et godt samarbeid med Nav. De begynner gjerne med en periode på tre måneder, slik at vi får sjanse til å bli kjent. I 90 prosent av tilfellene ender de opp med lærekontrakt og fast ansettelse, forteller Heimro.
Leif Ottar Heimro er opplæringsansvarlig for lærlingene. Han begynte selv på verftet og tok fagbrev i sveising her i 1993.
Sissel M. Rasmussen
Fornøyde lærlinger
– Vi blir tatt godt vare på. De hjelper oss hvis vi trenger det, og vi blir ikke sett ned på, sier Tuva Haugsgjerd Grønås (19).
Hun startet akkurat på andreåret i kran- og løfteoperasjonsfaget.
Dagen før LO-Aktuelt besøkte Aker Solutions i Stord, trådte 45 nye lærlinger sine første steg på bedriften. Håvard Mikal Vedøy (20) derimot, startet på sin første arbeidsdag som fast ansatt. Han tok fagprøven som sveiser i mai i år.
– Det fine er at jeg kan jobbe på ulike avdelinger. For selv om jeg ser det samme smeltebadet hver dag, er oppgavene varierte og helt forskjellige, smiler Vedøy.
Begge ungdommene er veldig fornøyde med læretida si og hvordan de har blitt møtt. Begge vil gjerne fortsette å jobbe her. De går i skiftordning på ulike avdelinger og jobber dermed ikke med de samme menneskene hele tiden.
– Uansett hvilken gjeng du møter, så er alle kompiser.
Håvard Mikal Vedøy tok fagbrevet som sveiser i mai, og hadde sin første arbeidsdag som fast ansatt sveiser denne dagen. Han jobber mest inne på Plateverksted 3, som her hvor det slipes og sveises bak ham.
Sissel M. Rasmussen
Snart skal han inn og avtjene verneplikten sin, men han kommer tilbake. Han har lyst til å ta videre utdanning ved Aker Solutions, for det er også mulig.
Har du ansvar for lærlinger? Dette må du vite
Mannsdominert industri
Hele 80 prosent av de ansatte er menn, og det gir bare 20 prosent kvinneandel. Men det merkes ikke, synes Tuva Haugsgjerd Grønås.
– Jeg blir behandlet på samme måte som guttene. Dette er en bra bedrift både for unge og for kvinner i industrien, opplever Grønås.
Hun har vært «flagger» i fem måneder, for å lære hvordan det er å stå nede på gulvet og kommunisere med kranføreren. Grønås synes at de viktigste egenskapene hun må ha i sin jobb, er evne til presis kommunikasjon og tålmodighet.
For ting tar ofte lang tid, når det er mange sikkerhetstiltak som skal utføres, slik det må være ved kranløft.
Lærling Tuva Haugsgjerde Grønås kjører traverskran, som styres fra en egen styringsenhet (tablå). Krana går på skinner i taket.
Sissel M. Rasmussen
Rekruttering
Leif Ottar Heimro forteller at rekrutteringen av operatører skjer i hovedsak gjennom lærlingordningen. Bedriften skulle gjerne hatt flere jenter inn.
– Jeg tar alltid med både jenter og gutter som er lærlinger når vi drar ut på videregående skole for å rekruttere. Skolebesøk er svært viktig for oss. Vi har elever utplassert her hvert år, sier Heimro.
Han skryter av skoleverket som leverer så mange flotte ungdommer. Miljøet er flerkulturelt, med en miks av nasjonaliteter. Personalsaker hører til sjeldenhetene.
Fordi Aker Solutions på Stord er en stor arbeidsplass, trenger de hele tiden tilskudd av nye unge ansatte. Derfor tar de også så godt vare på lærlingene sine som de bare kan.
Respekt er viktig
Leif Ottar Heimro understreker at unge mennesker må møtes med respekt.
Han synes at enhver organisasjon har godt av å få unge medarbeidere inn. De har for eksempel ofte mer digital kompetanse som bedriften kan dra nytte av.
– Å vise ungdommene at alle har lov til å gjøre feil, uten å bli bebreidet for det, er viktig. Det er slik man lærer. Veiledning og oppfølging er vesentlig. De skal føle seg sett og hørt, og vite at de er viktige for bedriften, understreker Heimro.
Oppmøte – alfa og omega
I praksis viser det seg at slikt også skaper motivasjon blant de unge. De aller fleste lærlingene ved Aker Solutions i Stord får tilbud om jobb etter endt læretid. I 2022 og fram til nå i år, har ingen strøket på fagprøven.
– Mange får faktisk meget bra bestått. Det vi legger mest vekt på er motivasjonen til å bli god i faget, eget initiativ, og ikke minst oppmøte, slår Leif Ottar Heimro fast.