TURISTHYTTE: Sognefjellshytta er bygget med limtre fra Moelven. Turisthytta ligger på 1400 meter over havet.
Hampus Lundgren
Norsk trevareindustri:
Moelven leverer limtre til storslåtte bygg
Mjøstårnet i Brumunddal, Vikingskipet i Hamar og Finansparken i Stavanger. Alle er bygget med materialer fra Moelven limtre.
trond.elstad@lomedia.no
Hvis du tar en kjøretur på nye E6 fra Moelv til Oslo, vil du finne bruer i limtre med jevne mellomrom. De aller fleste bruene er levert av Moelven Limtre. Verdens lengste limtrebru på Flisa er 196 meter lang. En usedvanlig vakker bru finnes også på Ås, nemlig Leonardo da Vinci-brua.
Tillitsvalgtleder Martin Fauchald i Fellesforbundet konstaterer at Moelven Limtre, som så dagens lys i 1959, er fremtiden og en del av «det grønne skiftet».
– Vi kan med sikkerhet si at vi driver med klimanøytral brobygging. Det er så enkelt som at trevirke tar CO2 ut av kretsløpet, og det lagres i treet. Norsk gran fra sagbruk i Moelven-konsernet og sertifiserte nordiske leverandører blir ofte brukt i limtreprodukter. Vi ser lyst på fremtiden, sier han.
TREBRUA: Ligger på Flisa og er 196 meter lang. Foto: Moelven konsern
Foto: Moelven konsern
Åpen dialog
Moelven Limtre har den mest miljøvennlige produksjon av trykk-impregnert limtre som er kjent i verden i dag.
– Vi er stolte av at vi har funnet en metode som eliminerer giftige avfallsstoffer, sier Rune Abrahamsen.
Han er fabrikkdirektør, og sier at det er et tett samarbeid mellom fagforeningen og ledelsen.
– En åpen dialog begge veier bidrar utvilsomt til at vi alle drar i samme retning. Fagforeningen og ansatte er flinke til å komme med forslag til produktivitetsforbedringer. De informerer også om de behovene de har for kompetanseøkning, og vi prøver så langt vi kan å imøtekomme dette. Det er jo til beste for bedriften. Ellers har vi også fremragende ingeniører, sier Abrahamsen.
MILJØVENNLIG: Impregnert trevirke, levert og utviklet av et søsterselskap i Moelven konsern, uten skadelige og giftige stoffer.
Sissel M. Rasmussen
Økt kvinneandel
Bedriften ønsker seg også flere kvinnelige ansatte.
– Vi skal være mer aktive mot grunnskolen og de som ønsker å utdanne seg i yrkesfag, men også mot fagskoler og ingeniørlinjer for å rekruttere flere kvinner. Tradisjonelt har det vært et tungt yrke å være produksjonsarbeider i trevareindustrien, men stadig mer av prosessen blir automatisert. Jeg ser ingen grunn til at ikke flere kvinner kan arbeide her, men vi kan ikke sitte på baken og vente at de skal dukke opp fra intet. Vi er i vekst og trenger flere folk. Bedriften har 140 ansatte, mot 80 da jeg begynte for en mannsalder siden, sier han.
Knut Harald Høgsveen, som er sekretær i fagforeningen, sier at flest mulig av medarbeiderne i produksjonen skal ha anledning til å ta fagbrev.
– Jeg er i ferd med å ta fagbrev i CNC-operatørfaget, sier han.
VED KRUMPRESSA: Limtrebuene blir tilvirket og styres av Sami Estefanos.
Sissel M. Rasmussen
Moelven Limtre har fått betydelige midler fra Fellesordningene NHO-LO, til prosjektet «Produktivitetsspranget».
Partene på bedriften har gjennom hver sine organisasjoner aktivt bidratt til opprettelse av byggmontasjefaget. Faget er rettet mot montering av store tre, stål- og betongkonstruksjoner ute på byggeplass. Å tilby ferdig monterte konstruksjoner er en del av bedriftens konsept.
– Samhandling internt mellom ingeniørene, produksjonsledere og produksjonsarbeiderne har bidratt til å effektivisere produksjonen, sier Fauchald.
TILLITSVALGTE: Martin Fauchald (høyre), og Knut Harald Høgsveen i fagforeningen til Fellesforbundet i Moelven Limtre i Moelv.
Sissel M. Rasmussen
Kjente landemerker
Først, størst, lengst og best er den karakteristikken Moelven Limtre liker å bruke om seg selv.
– Det er i visualisering av kjente bygg vi har blitt mest kjent. Fremragende arkitekter har brukt limtre i signalbygg. Vikingskipet, skøytehallen på Hamar, som ble ferdig til OL i 1994, var et gjennombrudd for limtre i store konstruksjoner. Det var nervepirrende å gå løs på et slikt stort prosjekt, men det ble et fenomenalt flott bygg, sier Abrahamsen.
Nevnes kan også Finansparken i Stavanger, som ble kåret til Årets Bygg i Norge i 2019. Mjøstårnet i Brumunddal med blant annet hotell og Mjøsbadet, ble åpnet i 2019. Det er verdens høyeste trehus på 85,4 meter. Vennesla bibliotek er et annet signalbygg, som ble kåret til verdens fjerde flotteste bibliotek. Biblioteket i Alexandria i Egypt kom på topp. Store deler av Oslo Lufthavn Gardermoen er også bygd med limtrekonstruksjoner.
Prisvinner: Finansparken Bjergsted i Stavanger ble kåret til både «Årets bygg» og «Årets trebygg i Norge i 2019.↔ Foto: Moelven-konsernet
Foto: Moelven-konsernet
– Og, vi må ikke glemme trekirkene. Ålgård kirke er et godt eksempel. Annenhver trekant i taket vippes opp, og lyset slippes forsiktig inn i kirkerommet, sier Fauchald.
Det går sport i omtale av rekorder og hva som er mulig ved bedriften.
– Den lengste limtrekonstruksjonen vi har utviklet er på 96 meter takspenn, forteller Høgsveen.
HØYHUS I TRE: Mjøstårnet i Brumunddal er verdens høyeste trehus på 85,4 meter.
Erlend Angelo
På millimeteren
Moelven Limtre kan levere ferdig bearbeidet limtre eksakt på millimeteren.
– Med våre høyteknologiske CNC-styrte bearbeidingsmaskiner leverer vi det kundene vil ha etter eksakte mål. Nøyaktigheten blir større, det blir mindre kapp, svinn og avfall på byggeplassen. Det fører til en mer, effektiv og lønnsom og raskere byggeprosess, sier Abrahamsen.
Det er svært strenge koronatiltak ved bedriften.
– Heldigvis har vi unngått utbrudd ved bedriften, sier Martin Fauchald.
MODERNE: Det er flere og automatiserte prosesser i produksjonshallene. Det er store dimensjoner på limtre i alle konstruksjoner. Råstoff er nordisk gran, furu og impregnert trevirke.
Sissel M. Rasmussen
Moelven konsern
• Moelven Limtre ble etablert i 1959 og har i dag rundt 140 ansatte.
• Moelven Limtre er en del av Moelven-konsernet.
• Konsernet leverte et rekordresultat på 662,2 millioner kroner for 2020. Total omsetning viser 11,7 milliarder kroner.
• Moelven-konsernet har i overkant av 3000 ansatte i Norden.
Kilde: Moelven konsern