JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Folkets Hus

Møt de som jobber i LOs høyborg. Nå feirer Huset 110 år

Det var som en premiere i Nationaltheatret før teppet går opp», skrev avisen Socialdemokraten fra innvielsen av Folkets Hus i Oslo for 110 år siden. Bli med oss inn, i hver etasje, og møt menneskene som er i huset i dag.

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

Vi starter i tiende.

Det er sjelden dramatikk i øverste etasje. Men det er her LO inviterer pressen inn når viktige ting formidles.

10. etasje - Husets "ansikt" utad

I tiende: LOs møterom, Sekretariatsalen, Utsikten og Lille Utsikten.

Sekretariatsalen er Folkets Hus' ansikt utad og med det også LOs, mener Svein Erik Oxholm, tidligere hovedkasserer i LO og styreleder for Folkets Hus i mange år. Nå som den gangen da Oxholm hadde sentrale verv i fagbevegelsen, så møtes LOs forbundsledere i Sekretariatsalen hver mandag.

I SEKRETARIATET: Det er særdeles sjelden at det er stor dramatikk i sekretariatsalen. Ett av unntakene er fra 2007 da tidligere LO-leder Gerd Liv Valla foran et stort pressekorps beklaget om hun hadde opptrådt lite følsomt. Hennes avgang er historie.

I SEKRETARIATET: Det er særdeles sjelden at det er stor dramatikk i sekretariatsalen. Ett av unntakene er fra 2007 da tidligere LO-leder Gerd Liv Valla foran et stort pressekorps beklaget om hun hadde opptrådt lite følsomt. Hennes avgang er historie.

Sissel M. Rasmussen

– Nei, det er ikke så mye dramatikk i den salen, kommenterer Oxholm. Men at det som skjer der er viktig, er noe helt annet, ifølge Oxholm.

– Det er jo LO-sekretariatet som organ og det de bestemmer som gjør salen spesiell. At LOs øverste organ møtes i salen ukentlig, gir Sekretariatsalen er høytidelig preg. Sånn opplevdes det i hvert fall i de rundt 20 årene som jeg gikk i møter der, sier Oxholm.

Mange beskriver salen og disse møtene som vesentlige for at LOs forbund holder sammen. Det er her uenighet blir til enighet, helst bak lukkede dører.

Han minner om at salen kan ha vært en av møterommene i Folkets Hus som i sin tid ble avlyttet av overvåkingspolitiet. Det understreker at LO-sekretariatet og salen har spilt en sentral rolle i fagbevegelsen og norsk politikk opp igjennom årene, mener Oxholm.

LYS I SEKRETARIATSALEN: På toppen sitter makta.

LYS I SEKRETARIATSALEN: På toppen sitter makta.

Sissel M. Rasmussen

Det er her det inviteres til pressekonferanser, møter med internasjonale og viktige gjester, og her får de tillitsvalgte som har fullført kurs sine merker.

Siste mann på toppen

Med utsikt over Youngstorget og Oslo bodde vaktmestere på toppen av Folkets Hus.

Terje Olsen begynte å jobbe på huset for 31 år siden, som vaktmester. Ikke bare jobbet han på huset, men bodde her. Historisk så var det ganske vanlig at vaktmesterne på Folkets Hus hadde en leilighet i huset, så også i Oslo. Litt spesielt likevel i hovedstaden, for her ligger leiligheten på toppen. Vi snakker 10. etasje midt i Oslo sentrum!

UBEBODD: Terje Olsen var den siste vaktmesteren som bodde i leiligheten.

UBEBODD: Terje Olsen var den siste vaktmesteren som bodde i leiligheten.

Sissel M. Rasmussen

– Mer sentral beliggenhet og bedre utsikt kan du vel knapt få i Oslo, sier Olsen når han i dag viser fram leiligheten han en gang bodde i. I dag er den tom og passe nedslitt.

Olsen var den siste vaktmesteren som bodde i toppleiligheten. På et tidspunkt kom det noen nye skatteregler som gjorde det mindre attraktivt å bo i huset der han jobbet. Olsen flyttet og er for så vidt glad for det.

– Folkets Hus er på et vis livet mitt, men da jeg bodde her ble det jobb dag og natt. Hvis det skjedde noe på huset eller at noen trengte hjelp, så tok de kontakt, selv om jeg egentlig ikke var på jobb, forteller Olsen.

Men du finner fortsatt ofte Olsen på huset, mest på dagtid. Olsen er i dag eiendomssjef i Oslo Kongressenter Folkets Hus.

9. etasje - Papir, papir, papir

I niende: LO; Forhandlings- og HMS-avdelingen, Samfunnspolitisk avdeling, Internasjonal avdeling, Næringspolitisk avdeling og Organisasjonsavdelingen.

LESE ELLER TASTE? Avdelingsleder Vidar Bjørnstad på LOs internasjonale avdeling har nok å lese på.

LESE ELLER TASTE? Avdelingsleder Vidar Bjørnstad på LOs internasjonale avdeling har nok å lese på.

Sissel M. Rasmussen

– De bunkene? Det er sånn "bør absolutt leses"-bunker.

Vidar Bjørnstad, leder for LOs internasjonale avdeling, ser opp fra PC-skjermen i noen korte øyeblikk, og peker på to-tre høye bunker med papir som ligger på kontorpulten. På et annet bord på kontoret ligger enda flere bunker papirer.

– De der? Det er styrepapirer til møter i ETUC. Bør leses, det også, sier Bjørnstad. Han titter på PC-skjermen igjen og fingrene treffer raskt tastaturet.

Det var før det at kontorene til ansatte i LO-avdelingene hadde sjarm og sjel, sies det.

VERDENSHISTORIEN: Terje Kalheim på LOs internasjonale avdeling har alltid en historie å dele fra en av de mange turene han har vært på i jobben.

VERDENSHISTORIEN: Terje Kalheim på LOs internasjonale avdeling har alltid en historie å dele fra en av de mange turene han har vært på i jobben.

Sissel M. Rasmussen

Mye er kastet. Papirer og nips. Rett i søpla. Nå er kontorene pusset opp og fremstår som veldig ryddige og ordentlige. Her er ingen forhandlingsprotokoller på avveie hos LOs forhandlingsavdeling, ei heller en pose Afrika-kvitteringer i et hjørne hos LOs internasjonale avdeling.

Du kan likevel fortsatt få et lite innblikk i LOs internasjonale engasjement hvis du for eksempel stikker innom en av seniorene, Terje Kalheim, på avdelingen.

– Det er bilder fra en flyktningleir i Palestina. Det der er fra India. Og han mannen på det bilde der, han fotograferte jeg i Paris. Verdenskartet på veggen? Nei, vet du, det er lite spennende egentlig. Det er kjøpt på IKEA, innrømmer Kalheim.

8.etasje - En skal ut og en skal inn

I åttende: EL & IT Forbundet, LOs ledelse, Informasjons- og rådgivningsavdelingen

JOBBYTTE: Når en LO-leder går av og en annen kommer inn så gjør de mer enn å overlevere nøkler.  Gerd Kristiansen overlater lederkontoret til Hans-Christian Gabrielsen.

JOBBYTTE: Når en LO-leder går av og en annen kommer inn så gjør de mer enn å overlevere nøkler. Gerd Kristiansen overlater lederkontoret til Hans-Christian Gabrielsen.

Sissel M. Rasmussen

Fra sitt kontor på hjørnet, kan LOs leder skue ned på Youngstorget og Folketeateret. Dette kontoret har overlevd utallige oppussinger og har beholdt mye av sin opprinnelige kvalitet.

MAKTSENTRUM: Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet ble opprettet i 1927. Det eneste bildet tatt av samarbeidskomiteen i LO-Aktuelts tid – I 1999, under Jaglands regjeringsperiode og Hågensens LO-ledelse. De møttes på rom 816 i Folkets Hus, hver mandag kl. 09.00.  I dag er dette møterommet borte, men samarbeidet fortsetter på rom 805.

MAKTSENTRUM: Samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet ble opprettet i 1927. Det eneste bildet tatt av samarbeidskomiteen i LO-Aktuelts tid – I 1999, under Jaglands regjeringsperiode og Hågensens LO-ledelse. De møttes på rom 816 i Folkets Hus, hver mandag kl. 09.00. I dag er dette møterommet borte, men samarbeidet fortsetter på rom 805.

Minst åtte LO-ledere har brukt det samme kontoret, fra Aspengrens tid. I mai var det igjen tid for skifte. Hans-Christian Gabrielsen skal sette sitt preg på veggene, mens Gerd Kristiansen rykker ut.

Hennes Munch-kopier tar turen til andre siden av veggen, der nestleder Peggy Hessen-Følsvik holder hus.

De bytter kunst og nybakte LO-lederen får tilbake de gamle og tradisjonsrike bildene på veggen.

Han er foreløpig sånn passe fornøyd med utvalget.

• (04.05.2017:) LO-ledere gjennom tidene

Trine Hanne eller Hanne Trine

LOs informasjonsavdeling sitter vegg i vegg med ledelsen. De skal holde styr på det meste. De to informasjonssekretærene Trine Holden og Hanne Thun begynte i LO som kontorelever 19 og 20 år gamle, henholdsvis i 1987 og -88. De har nærmest blitt sett på som tvillinger, så like har de to venninnene fra ungdomstida i Fetsund vært i perioder.

STABILE: Hvem er hvem? Hanne eller Trine? Blide er de begge to. Og deres nye kollega Anne Falch ler med.

STABILE: Hvem er hvem? Hanne eller Trine? Blide er de begge to. Og deres nye kollega Anne Falch ler med.

– Det er fremdeles folk som tar feil av oss, ler Hanne.

– Men da bare svarer vi for den andre.

Trine rakk så vidt å oppleve Tor Halvorsen, før Leif Haraldseth tok over som leder av LO. Nå har de fått selskap av en ny kollega; Anne Falch ble ansatt i fjor.

7. etasje - Samleren på service

I sjuende: LOs juridiske avdeling, økonomi avdeling, personal- og utviklingsavdelingen, Folkets Hus Landsforbund, HK-klubben i LO og flere møterom.

– Det er den første modellen som ble brukt i LO, sier Audun Brede. Han har låst opp skapet og tatt fram "skatten": Den første mobiltelefonen som ble tatt i bruk i LO.

DEN FØRSTE: Audun Brede på Service har tatt vare på alle mobiltelefon-modellene som er brukt i LO.

DEN FØRSTE: Audun Brede på Service har tatt vare på alle mobiltelefon-modellene som er brukt i LO.

Siden den gangen har mobiltelefoner blitt byttet ut i stadig raskere fart. LO-ansatte har brukt 60 forskjellige modeller og Brede har et eksemplar av nesten alle i glasskapet. Han mangler et par-tre modeller, men har ikke gitt opp håpet om at han en dag skal finne dem.

– Jeg syns det er litt moro å ta vare på sånne gamle tekniske ting da, sier Brede.

Bredes entusiasme for gamle tekniske "dippedutter" er kjent blant en del på huset. Av og til stikker noen innom med f.eks en gammel PC de har funnet, - eller en ødelagt nisse?

– Ja, se på han der. Jeg må få limt sammen hode og kropp i god tid før jul. Det hender folk kommer innom og ber meg om en sånn tjeneste, skjønner du. Det er bare hyggelig, sier Brede.

IKKE RÅDLØS: Audun Brede får forskjellige oppdrag på bordet nå når det nærmer seg jul.

IKKE RÅDLØS: Audun Brede får forskjellige oppdrag på bordet nå når det nærmer seg jul.

Brede er stadig på jakt etter nye skatter. Og han vil gjerne vise fram "dippeduttene".

– Jeg drømmer om at vi kan få et lignende glass-skap som vi har mobilene i, bare at det må være minst dobbelt så stort – for i det skapet skal jeg har gamle PC’er og sånt, sier Brede.

På samme side

– Har du nøkkel, spør Eskild Jørgensen. Sekretæren i HK-klubben i LO ønsker leder Mie Opjordsmoen velkommen inn til de nokså nyinnflyttede kontorene.

Det er tirsdag og klokka har akkurat passert 10. Opjordsmoen kommer hastende inn som sistemann. Arbeidsutvalget på tre skal ha sitt ukentlige møte. De stiller uten papirer, men har nok å prate om.

KLUBBEN: Arbeidsutvalget i HK-klubben møtes hver tirsdag; Eskild Jørgensen, Mie Opgjorsmoen og Marisol Izarravlde.

KLUBBEN: Arbeidsutvalget i HK-klubben møtes hver tirsdag; Eskild Jørgensen, Mie Opgjorsmoen og Marisol Izarravlde.

– Som tillitsvalgt får jeg veldig mye informasjon, så det er viktig å involvere flere i klubben i det som skjer. Men det er ikke alt som egner seg "på trykk", så derfor stiller vi ofte uten papirer, sier Opjordsmoen.

Klubbkontoret ligger akkurat passe bortgjemt borti en gang i etasjen.

– Det var et ønske å være lengst mulig unna Personal. Vi vil at medlemmer skal kunne komme og gå til kontoret vårt uten at Personal ser dem, sier Opjordsmoen.

Så lukker de døra, også for pressen. De skal snakke om lønnsforhandlinger.

– Hvem vet, kanskje vi må streike også denne gangen, sier Jørgensen idet døra går igjen.

(Men det ble det ikke).

FURTEROMMET: Kollegaer karakteriserer Claus Peter Lindstad som «verdens blideste mann», men som likevel har eget furterom.

FURTEROMMET: Kollegaer karakteriserer Claus Peter Lindstad som «verdens blideste mann», men som likevel har eget furterom.

Blid økonom

Kollegaer karakteriserer Claus Peter Lindstad som «verdens blideste mann», men som likevel har eget furterom. Det er nok de samme kollegaene som har gitt rommet navn og når sant skal sies så bruker Lindstad det mest til garderobe og lagring av papirer.

–Vi har egentlig en åpen-dør-politikk her på økonomi, men når vi har ekstra mye å gjøre, som nå – alltid? – så kan det gå ei kule varmt. Da hender det at jeg lukker døra til kontoret. Det er sjelden at jeg blir så sur at jeg trenger å bruke furterommet, altså, sier Lindstad. Ja, rommet står sånn sett ubrukt selv når favorittlaget Man U taper.

6. etasje - Håper på mer samarbeid

I sjette: Handel og Kontor i Norge, Framfylkingen, Fagforbundet og flere møterom.

Generalsekretær Tonje Tovik i Framfylkingen er kommet hjem.

– Det er ikke bare organisasjonen som er kommet hjem til mor og far, men det er også jeg som har kommet til et bygg hvor jeg føler meg hjemme, sier Tovik og legger til:

– Jeg er såpass ny at jeg fortsatt syns det er kult å jobbe i bygget som for meg er "fagbevegelsens vugge".

Hun er ikke alene om det. Kollega Birgitte Kalvik har vært her i en god del flere år, men syns fortsatt det er stor stas.

– Jeg er stolt av å kunne fortelle at jeg jobber i Folkets Hus, sier informasjonskonsulent Birgitte Kalvik.

Hun er relativt fersk i jobben som generalsekretær i LOs barne- og familieorganisasjon, men hun er altså langt fra ukjent med Framfylkingen.

FRAMFYLKINGEN: Generalsekretær Tonje Tovik er ny leder (midten) av Framfylkingen. På jobb har hun selskap av Kurt Frantzen (tidligere leder) og informasjonskonsulent Birgitte Kalvik.

FRAMFYLKINGEN: Generalsekretær Tonje Tovik er ny leder (midten) av Framfylkingen. På jobb har hun selskap av Kurt Frantzen (tidligere leder) og informasjonskonsulent Birgitte Kalvik.

Sissel M. Rasmussen

– Jeg har vært med siden jeg var lita, sier Tovik.

Framfylkingen var på flyttefot i mange år. Organisasjonen holdt blant annet hus i Folketeaterbygningen på Youngstorget, men har også flyttet flere ganger internt i LO-bygget. De er vant til mye mindre plass enn hva de har i dag, så også sånn sett er de veldig fornøyde.

– Ja, jeg kaller det LO-bygget, jeg. For oss er det helt naturlig å holde hus her. Ja, det er en styrke for Framfylkingen og være hjemme hos mor og far. Det er som om de holder en trygg hånd over oss, sier Tovik.

– Det er hyggelig å ta imot besøk her, men jeg skulle gjerne sett at flere oppdaget oss, sier kollega Kurt Frantzen. Han hadde Toviks jobb før. I dag er Frantzen seniorrådgiver.

– Av og til får jeg en følelse av at det ikke er en "kjeft" som vet at vi eksisterer, sier han.

– Men det hjelper på å være her, i bygget sammen med LO og forbundene. Vi tar det også som et tegn på at vi representerer en organisasjon som LO er stolt av. Vi håper å få bli her så lenge vi selv ønsker – og det er lenge. Å være i samme bygg som de andre, er nøkkelen til å bli synlig. Vi håper det sporer til flere samarbeidstiltak med forbundene, sier Tovik.

Selv om de ikke er flere enn fire ansatte, så vitner praten rundt bordet om mange kreative ideer og planer om å få det meste gjennomført.

– Vi er små, men det vi planlegger å gjøre, om det så ikke er så mye, så skal det i hvert fall gjøres bra, sier Tovik.

5. etasje - Arkiv og ikke virvarr

I femte: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, AOF, MFO Oslo/Akershus/Østfold, NTL Sentralforvaltningen, Norsk russisk kultursenter, FLT avd 4, Fellesforbundet avd 1 Oslo/Akershus, Oslo Transportarbeiderforening, Radio Riks.

KLIPPARKIV: Arbeiderbladet hadde eget klipparkiv, som Arbark har fått. Daglig leder Frank Meyer.

KLIPPARKIV: Arbeiderbladet hadde eget klipparkiv, som Arbark har fått. Daglig leder Frank Meyer.

– Vi er arbeiderbevegelsens kollektive hukommelse. Vi jobber blant annet med digitalisering av våre mest brukte og mest verdifulle dokumenter. Det som allerede er digitalisert, som LOs og Aps overordna protokoller og beretninger - brukes av fagbevegelsen selv, for eksempel for å finne ordlyden på gamle vedtak, forteller Meyer.

Her finner vi tariffavtalene fra før 2.verdenskrig. Derfra kan vi få vite hva arbeiderne tjente, hvilke skiftordninger som var avtalt og hvor mange timer de jobbet. Ingen andre tar vare på denne informasjonen, understreker Frank Meyer.

AOF: Språkkurs for fremmedspråklige. ( tilhørende 2 etg, inngang på baksiden).

AOF: Språkkurs for fremmedspråklige. ( tilhørende 2 etg, inngang på baksiden).

De ansatte digitaliserer dessuten fotografier, og gjør dem søkbare på internett. Her finnes det 4,2 millioner fotografier, pluss filmer og lydmateriale.

Du kan besøke lesesalen, men om noen vil snoke i andres private arkiv, blir svaret nei. Arkivsøkene må begrunnes godt og være konkrete. Gerd-Liv Vallas arkiv har 14 hyllemeter, men det er ingenting mot Gro Harlem Brundtlands, på 70 hyllemeter.

Arkivet har tatt vare på 590 faner. De mest skjøre av disse oppbevares liggende i lukkede faneskap med perfekt og stabil temperatur i en fjellhall på Ekeberg.

4. etasje - Lærer lærerne

I fjerde: Skolenes landsforbund og kantine

 SL:  – Jeg må jo lære dem opp, sier kontorsekretær Vivian Broberg (t.v). Hun har vært kontorsekretær i Skolenes landsforbund (SL) i 30 år.

SL: – Jeg må jo lære dem opp, sier kontorsekretær Vivian Broberg (t.v). Hun har vært kontorsekretær i Skolenes landsforbund (SL) i 30 år.

– Jeg må jo lære dem opp, sier kontorsekretær Vivian Broberg. Hun har vært kontorsekretær i Skolenes landsforbund (SL) i 30 år.

Mang en forbundsleder har kommet og gått opp igjennom årene, og ikke alle med like stor kunnskap da de kom inn i tillitsvervet som da de forlot. Broberg har hjulpet dem på veien.

– Jeg må holde dem litt i ørene, sier Broberg med et smil. I hverdagen passer hun telefonen, snakker med medlemmer og guider både dem og de tillitsvalgte på kontoret. Så fremt at de er tilstede.

– Jeg har ikke tid til å snakke nå - er på vei til Stockholm, sier forbundsleder Anne Finborud idet at resten av gjengen snart er på vei til lunsj. Selv om Skolenes Landsforbund må sies å ha en av de hyggeligste kaffekrokene på huset, oppusset som etasjen er, så lar ansatte og tillitsvalgte matpakkene bli hjemme. De holder til i samme etasje som kantina, hvor det kan spises godt for en billig penge. SL-gjengen setter seg sammen. De mingler ikke med folk fra andre avdelinger eller forbund.

– Det er jo i lunsjen vi får snakket sammen, sier Broberg med nok et smil.

POPULÆR: Når klokka har passert lunsjtid er det fullt ved de fleste bordene i kantina.

POPULÆR: Når klokka har passert lunsjtid er det fullt ved de fleste bordene i kantina.

2. og 3. etasje - Blått-blått i rød leir

I de to etasjene: Storsalen, store og små saler/møterom, kjøkken, restaurant, kongressenterets admininstrasjon.

EGENKOMPONERT: Kongressjef Helge Johansen (t.h) er opptatt av norsk mat, her med den litt unike "Blå kongress". Kokken Mario Lipovac vil gjerne smake på osten.

EGENKOMPONERT: Kongressjef Helge Johansen (t.h) er opptatt av norsk mat, her med den litt unike "Blå kongress". Kokken Mario Lipovac vil gjerne smake på osten.

Når Folkets Hus i Oslo feirer sine 110 år, serverer Helge Johansen "Blå kongress" i de røde faners høyborg.

Om bare et par dager så inviteres det til feiring i Oslo Kongressenter Folkets Hus. Litt avhengig av når du leser denne artikkelen, så kan det være på selve bursdagen til huset: Det første Folkets Hus på Youngstorget ble innviet søndag 8. desember 1907. Feiringen av 110-års jubilanten skjer mandag 11. desember i år.

– Da stikker det vel noen innom, sier kongressjef Helge Johansen vel vitende om at det selvfølgelig blir bursdagsselskap.

Johansen er vert for ikke mindre enn ca. 1000 små og store arrangementer i året. Vel, når sant skal sies så har Johansen mange gode medhjelpere, rundt 60 ansatte, til å ta imot de mange tusen gjestene som bruker kongressenteret i løpet av året.

– Det er mye som skal klaffe på hvert enkelt arrangement, men vi er veldig gode på alle områder, sier Johansen passe selvsikkert. Selvtillit er nok en av flere egenskaper som er nødvendig for sjefen når han skal ut å selge kongressenteret i en tøff konkurransesituasjon.

HÅP I HENGENDE SNØRE: Den buede innrammingen til den gamle scenen til datidens lille sal holdt på å bli revet under en av oppussingene, men ble berget av hovedkasserer Sven-Erik Oxholm.

HÅP I HENGENDE SNØRE: Den buede innrammingen til den gamle scenen til datidens lille sal holdt på å bli revet under en av oppussingene, men ble berget av hovedkasserer Sven-Erik Oxholm.

– Vi er en kommersiell bedrift, med litt spesielle eierstruktur men også de vil at vi skal tjene penger og det har vi klart: I løpet av 15 år har vi tredoblet omsettingen. Det krever at vi hele tiden er litt foran konkurrentene, at vi kan omstille oss raskt og at vi kan tilby noe unikt, sier Johansen.

Og det er det unike som er det berømmelige "cluet". Flere av konkurrentene kan på lik linje med kongressenteret tilby sentral beliggenhet, gode og fleksible møtelokaler og moderne tekniske løsninger, men ingen andre serverer "eplekjekke griser" og "Blå kongress"!

– Kom og smak på osten! Er den ikke god? Den skal vi bruke i maten her.

Johansen var nylig og hentet den første produksjonen av "Blå kongress" i de nedlagte Koboltgruvene i Buskerud. Osten er utviklet og produsert i samarbeid med Eiker Gårdsysteri.

Osten har for øvrig ingen ting med de eplekjekke grisene å gjøre, - det er en egen historie:

– Når vi inviterer til Matfest så serverer vi Liereple, en drikk basert på epler fra Egge i Lier. Grisene vi snakker om er foret på avfallet fra de pressede eplene, derav "eplekjekke griser". Kjøttet får en helt spesiell sødme og syrlighet.

Som du kanskje har forstått: Johansen er litt over gjennomsnittet interessert i mat. Han begynte som kjøkkensjef på Folkets Hus for over 16 år siden. I dag er han mindre på kjøkkenet og sjefer mer, men mat er fortsatt viktig for han. Johansen er også president i Norges Kokkemesteres Landsforening.

– Jeg har alltid mange sånne rare saker på gang, men det er nettopp slik vi skaper vår egen matidentitet og det er slik at vi kan fortelle gjestene en mathistorie, sier Johansen.

KUTT, KUTT: Karen Marie Kornerud og Marvin Cortes er to av flere lærlinger på huset. De er kokkelærlinger og er stort sett å finne på kjøkkenet.

KUTT, KUTT: Karen Marie Kornerud og Marvin Cortes er to av flere lærlinger på huset. De er kokkelærlinger og er stort sett å finne på kjøkkenet.

De som skal overta

Karen Marie Kornerud og Marvin Cortes er to av flere lærlinger på huset.

Når flere hundre gjester skal ha 3-retters middag, så lønner det seg å starte jobben på kjøkkenet i god tid. Vi snakker ikke timer før servering, men gjerne et par dager tidligere.

– I dag kutter vi gulrøtter til middagen som skal serveres på banketten i morgen, sier Karen Marie Kornerud. Sammen med Marvin Cortes er hun kokkelærling på kjøkkenet. De begynte i august og har i hvert fall tenkt å bli der til fagbrevet er bestått.

Det er ikke rent tilfeldig at de fikk lærlingplass akkurat her. De gikk på skole på Kongsberg, der kona til kongress-sjefen er lærer. Hun så potensialet i elevene, fikk dem utplassert på kongress-kjøkkenet i skoleårene og da de søkte lærlingplass samme sted fikk de ja.

– Det er veldig gøy. Vi lærer mye og får god oppfølging. Vi er med på å lage mat til mange gjester – store porsjoner – men likevel så lager vi ordentlig restaurantmat, forteller Kornerud.

De skryter av et godt miljø, med mye humor og latter selv om det til tider – ja, omtrent alltid – er hektisk.

– Vi får god opplæring og blir godt tatt vare på, sier Cortes.

Gateplan/kjelleren - Opp fra grunnen

På gateplan: Innganger til LO og forbundene, kongressenteret og AOFs kurslokaler, Nilz & Otto Grafiske, Tiger, Visage Make Up Store, Uno Skredder & Renseri.

I kjelleren: Boder og lager, parkeringsplasser.

Tiger hjelper norsk undergrunnsmusikk fra kjelleren på Folkets Hus.

– Vi bruker ikke å slippe inn folk her, sier Kristian Kallevik med døra halvveis åpen.

PLATELAGER: Det er ikke bare Arbark som utnytter plassen, også platebutikken Tiger som holder til blant annet i kjelleren.

PLATELAGER: Det er ikke bare Arbark som utnytter plassen, også platebutikken Tiger som holder til blant annet i kjelleren.

Han lar seg overtale og ønsker velkommen til platebutikken aller helligste? Her er i hvert fall hyller fra gulv til tak, alle fylt med musikk, musikk, musikk.

KJELLERHEMMELIGHETER: I kjelleren finner vi de opprinnelige dørene, boder, lager og gamle toaletter.

KJELLERHEMMELIGHETER: I kjelleren finner vi de opprinnelige dørene, boder, lager og gamle toaletter.

– Når salget økte, så måtte vi finne en måte å lagre mer før vi sender det ut til kjøperne, så vi bygde i høyden, sier Kallevik.

Kundene møter dem ikke i kjelleren, men i butikklokalet på gateplan eller kundene finner platebutikken på nett.

Mens kundene kommer og går i butikken, er Kallevik og en kollega i kjelleren og tar seg av "resten". De tar imot ordrer, pakker og sender avgårde bestillinger og får tak i flere varer. De ser ut til å ha nok å gjøre.

Tiger reklamerer selv med å være "en uavhengig platebutikk som fører en utrettelig kamp for musikalsk mangfold og kreativ frihet". Vi snakker musikk sånn litt utenom det vanlig, derav navnet undergrunnsmusikk.

VERDIFULLT: Den kjente kunstneren Henrik Sørensen malte et portrett av Marcus Thrane i 1928, som en flammende agitator, lenge etter Thranes død.

VERDIFULLT: Den kjente kunstneren Henrik Sørensen malte et portrett av Marcus Thrane i 1928, som en flammende agitator, lenge etter Thranes død.

Platebutikkens folk tar også på seg å hjelpe musikere som vil spille inn musikken og få den gitt ut til folket.

Tiger er en av flere, men små kommersielle aktører som holder til på gateplan i Folkets Hus. Platebutikken flyttet inn i 2003.

– Vi er strålende fornøyd med å være her. Rimelig leie og utrolig sentralt. Vi kunne vel knapt fått det bedre, mener Kallevik.

Kunstskatter

Arkivet fikk i oppdrag å registrere, avfotografere og katalogisere over 100 kunstverk som Folkets Hus hadde stuet vekk og lagret, som de ikke helt visste hva var lenger. Blant mange ukjente kunstnere dukket det opp verk av kjente kunstnere som Arne Ekeland, Reidar Aulie og Henrik Sørensen.

Sørensen har malt et fargerikt portrett av Marcus Thrane, som nå har kommet fram i dagens lys igjen. I tillegg finnes det mange kunstverk rundt om på huset, i møterom, ganger og kontorer.

ALLE KJENNER KNUT: Knut Karlsen (60) kjenner huset ut og inn. I 27 år har han jobbet for LO.

ALLE KJENNER KNUT: Knut Karlsen (60) kjenner huset ut og inn. I 27 år har han jobbet for LO.

Altmuligmannen

Knut Karlsen (60) er nesten en institusjon i seg selv, der han vandrer rundt i Folkets Hus og utfører det meste av forefallende arbeid. I 27 år har han jobbet for LO. Det er han som sørger for at det er brus i automatene, han er vikar når postombærerne er syke, eller de trenger en hånd på Servicesenteret. Han har vært bud, flyttehjelp og skiftet lyspærer. Hans første arbeidsdag i LO var 1.april 1990.

Den rareste opplevelsen han har hatt som bud, var i Høyres hus.

– Jeg skulle levere et brev for Yngve og kom i LO-skjorte. Resepsjonsdamen ville ikke slippe meg inn. Jeg måtte ta på en Høyre-skjorte over min egen for å kunne gå inn i lokalet. Jeg skulle fått den i gave, men jeg måtte levere den tilbake, ler Bodøværingen.

Sissel M. Rasmussen

Folkets Hus Oslo i årstall

1885 Diskuterer behov for et felles Folkets Hus i Oslo

1900 Byggingen settes i gang

1907 Folkets Hus står ferdig og innvies i desember

1957/58 Huset fra 1907 er revet og nytt åpnet, byggeprosjektene og eiendomskjøp fortsetter

1989 Kvartalet er komplett inklusiv et nytt kongressenter

2001 Skifter navn til Oslo Kongressenter Folkets Hus BA, nytt restaurantlokale står klart

2006 Oppstart oppussing – i løpet av de kommende fem år pusses hele kongressenteret opp.

2013 Fra BA til AS. Pr 15. januar 2013 ble Oslo Kongressenter Folkets Hus AS stiftet

(Kilde: Oslo Kongressenter Folkets Hus)

Oslo Kongressenter Folkets Hus

LYS I SEKRETARIATSALEN: På toppen sitter makta.

LYS I SEKRETARIATSALEN: På toppen sitter makta.

Sissel M. Rasmussen

• Ligger i Youngs gate, Hamborgsgata, Torggata, Møllergata, Calmeyers gate
• Innviet 8. desember 1907
• Eiere: LO, Fellesforbundet i Oslo, Sparebanken 1, Fagforeningene i Oslo og Folkets Hus Fond.
• Hus-bruk 2017: Oslo Kongressenter, kontorer og møtelokaler for LO, flere av LOs forbund, AOF, Framfylkingen m. flere.

Besøkt: 27. november 2017

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss