JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo-jente skal lede fagbevegelsen i Bergen: – Jeg fikk lyst til å prøve meg som LO-leder

LO i Bergen og Omegns nye leder heter Fauzia Hussain-Wiik, har gått på barneskole i Pakistan og stortrives i Vestlandets hovedstad.

Jan-Erik Østlie

14.06.2019
09:07
14.06.2019 09:09

jan.erik@lomedia.no

Med søvnige skritt stiger jeg av nattoget fra Oslo. Det var ingen sovekupe å oppdrive, den medbrakte paraplyen er oppslått på full blenderåpning – Bergen viser fram sitt sanne ansikt. Nede ved Lille Lungegårdsvann hvor Rhododendronen i all sin våte prakt som vanlig omkranser den vakre innsjøen, møter jeg en liten gutt.

– Si meg en ting, regner det alltid i Bergen, spør jeg.

– Det vet eg ikkje, eg er bare 12 år gammel, svarer gutten.

Vitsen er ikke helt ny, men er fortsatt treffende og tankevekkende for en østlending.

– Været har jeg blitt vant til, men det gjør jo noe med deg når det bøtter ned i dagevis. Skjønt, det går ikke an å bli sint på været, sier Fauzia Hussain-Wiik, den nye lederen av LO i Bergen og Omegn.

For seks år siden flyttet oslojenta til Vestlandets hovedstad. Om det var fordi hennes bergenske mann ville 'hem'? Tja, kem vet – du får henge med.

Helhetlig forståelse

Artig nok ble en kvinne fra Bergen for kort tid siden valgt til leder av LO i Oslo, mens en kvinne fra Oslo ble valgt til leder av LO i Bergen. Hussain-Wiik har vært styremedlem i ett år, nestleder i ett – nå var sjansen der.

– Jeg fikk lyst til å prøve meg som LO-leder, sier hun, uten å blunke.

Les også: Ingunn Gjerstad ble sosialist mens hun polerte banksjefens skrivebord

I dag er hun leder i Fagforbundet Helse Bergen og har vært det i snart 4 år. Hun har lyst til å lære nye områder av LOs virksomhet. Få en mer helhetlig forståelse.

Hussain-Wiik etterfølger Mads Kleven, som har fått seg ny jobb i Fellesforbundet i Bergen. Hun forteller at foreløpig har det ikke vært behov for å rådføre seg med forgjengeren.

– Jeg tror kanskje jeg kommer til å bruke forbundene mer enn Mads, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Østlie

Godt samarbeid

De lokale LO-ene, kanskje aller mest i de store byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, har lange tradisjoner for å samarbeide godt sammen.

Koster kommer og koster går, det er nye folk i flere av styrene nå. Gamle sirkushester er satt på stallen, nye er trukket fram i manesjen. På begge sidene av Hardangervidda, og østenfor for Gol og vestenfor Skåne.

Kanskje er det som i refrenget på den gamle dylanlåta at «the times they are a-changin»?

– Nei, det gode samarbeide vil fortsette. Jeg ser i hvert fall positivt på dette, sier Hussain-Wiik.

Verving

Verving av medlemmer skal være en av dine hjertesaker, hvorfor er dette så viktig?

– Som tillitsvalgte er vi jo til for våre medlemmer, dette må alltid ligge i bunn for alt vi gjør. Forståelsen hos arbeidstakerne er ikke den samme i dag som tidligere da det var en selvfølge å fagorganisere seg. Samtidig blir faglige rettigheter svekket sakte men sikkert. Uorganiserte tar ting veldig for gitt. Mange av dem tenker ikke over at det er fagbevegelsen som kjemper gjennom godene. Også deres, sier hun.

Flere og flere blir gratispassasjerer, ferie er et gode som alle arbeidstakere gjerne vil ha, men mange skjønner ikke at det fins tillitsvalgte som hver eneste dag jobber for at denne rettigheten ikke skal uthules, mener hun. Og er bekymret.

– Men jeg kan ikke gå rundt å være sur på dem som ikke vil organisere seg. Det er viktig å snakke om dette, men det er organisasjonsfrihet her i landet.

Forskjellige kulturer

Hussain-Wiik begynte å jobbe i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune i 2002. Her var alle organiserte. Fagforeningslederen kom raskt med en innmeldingsblankett, Hussain-Wiik organiserte seg fordi hun ble spurt.

– I Pakistan, hvor mine foreldre kommer fra, er dette en gubbegreie, forteller hun.

Lederen av LO i Bergen mener det er forskjellige kulturer på de ulike arbeidsplasser, det er vanskelige å generalisere. Men hun syns det er en god regel at tillitsvalgte presenterer seg tidlig for nyansatte.

– Men vi kan ikke tvinge tillitsvalgte til å gå rundt å verve heller.

Oppvekst i Pakistan

Den nye LO-lederen er altså født i Oslo, men deler av oppveksten hennes foregikk i en liten landsby rett utenfor storbyen Lahore i Pakistan. I sju år bodde hun hos besteforeldrene, og gikk på skole. I 1995, femten år gammel, kom hun tilbake til Oslo og Grünerløkka.

Hva har årene i Pakistan gjort med ditt faglige og politiske engasjement?

– Det er en fin bakgrunn å ha med seg. Jeg kjenner jo de store forskjellene mellom Norge og Pakistan. Aller viktigst var det nok at jeg lærte å kjenne kulturen i Pakistan.

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Østlie

Aktiv

Akkurat nå er hun et travelt menneske. Hun er leder for en sykehusforening, Fagforbundet Helse Bergen, og nyvalgt LO-leder. I tillegg har hun to unger på 9 og 12 år. Noen har tidligere hengt merkelappen «duracell» på henne.

Hvordan får du tid til alt?

– Du er ikke den første som spør om det! Og for øvrig et typisk spørsmål å stille en kvinne. Ja, jeg er en veldig aktiv person, og liker å være det. Nå kommer jeg til å delegere en del oppgaver, men skal beholde vervet i Fagforbundet. På hjemmebane gir min mann meg flott støtte. Vi samarbeider bra, det hadde ikke gått uten ham. Som foreldre er vi likeverdige. Jeg har ikke påtatt meg et eneste verv uten at vi har diskutert det hjemme først.

Da er jo alt i den skjønneste orden?

– Husk at jeg gjør dette fordi jeg føler at det er meningsfullt. Dessuten klarer jeg også å slappe av og gjøre andre ting.

Samarbeider med Rødt

Hun er medlem av Arbeiderpartiet og syns det er opplagt at partiet i hennes hjerte samarbeider med LO. Men det er ikke dette samarbeidet som gjør henne til Ap-medlem, der ble hun medlem allerede i 2004. Hussain-Wiik er vokst opp med Arbeiderpartiet, foreldrene hennes stemmer på det partiet.

Så du synes ikke båndene mellom LO og Ap er for tette?

– Vet du hva – sånne spørsmål provoserer meg litt! Likevel skjønner jeg at du spør. Jeg ser overhode ikke noe problem i at vi samarbeider, et samarbeid som har vart i mange år og som handler om et samarbeid på våre medlemmers premisser.

Blir du også provosert av at det i Oslo og flere andre steder fins LO-medlemmer og Ap-medlemmer som ikke ønsker å samarbeide med partiet Rødt?

– LO i Bergen og Omland vil gjerne samarbeide med alle partiene på venstresiden. Også Rødt. Vi gjorde for eksempel det 1. mai i Bergen.

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Østlie

Fra talestolen

Og apropos 1. mai, hun holdt 1. mai-appell i Søviknes- og Frp-bygda Os i år. Der snakket hun om at dagens regjering svekker de svake, at hennes medlemmer rammes, at situasjonen i sykehusene kunne vært langt bedre, at samarbeid på den politiske venstresida er nødvendig om politikken skal endres og kommunevalget vinnes og om betydningen av fagorganisering.

Og jammen tok du ikke ordet på Arbeiderpartiets landsmøte også – stemmer ikke det?

– Jo, og der snakket jeg om forskjellen på heltid og deltid. Dette er viktig for meg å snakke om fordi vi har altfor mange medlemmer som har for små stillinger, stillinger det er vanskelig å leve av. Derfor må det jobbes mer med å få flere i faste og hele stillinger. Her jobbes det bra i Oslo, forteller hun.

Kakebaking og små forhold

Hva gjør du når du ikke er tillitsvalgt, når du slapper av og gjør det du kaller andre ting?

– Da går jeg på fjellet fordi jeg har blitt så glad i naturen etter at jeg flyttet til Bergen, da strikker jeg, da baker jeg. Helst kaker. Ja, på fritida vil jeg være sammen med familien.

Østlendinger som meg vil kanskje påstå at Bergen er best innendørs. Enig?

– Det var jeg som ville flytte, ikke mannen min. Jeg trives og har ikke tenkt å reise herfra. Jeg liker mindre forhold, sier Fauzia Hussain-Wiik.

Jan-Erik Østlie

Møte med

Navn: Fauzia Hussain-Wiik.
Alder: 39.
Aktuell som: Nyvalgt leder i LO i Bergen og Omegn.

Husk at jeg gjør dette fordi jeg føler at det er meningsfullt.

Fauzia Hussain-Wiik

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.06.2019
09:07
14.06.2019 09:09