LO-økonom Eystein Gjelsvik
LOmedia
Pensjonsbok i rett tid
Det er ett år til neste hovedtariffoppgjør, der pensjonsordningene i privat sektor ventes å bli en hovedsak. I går lanserte LO-økonomen Eystein Gjelsvik boka «Tjenestepensjon for tillitsvalgte». Snakk om timing.
stig@lomedia.no
– Kunnskap er makt i pensjonspolitikken, sa Jon Hippe i Fafo under lanseringen mandag. Og er det på noe område det trengs kunnskap og forståelse, så er det nettopp her. Gjelsvik har prøvd å gjøre et komplisert område enkelt, men det er en kjempeutfordring. Likevel har han lyktes svært god. Han legger vekt på å forklare hele pensjonssystemet, slik det nå bygges stein for stein etter at pensjonsreformen ble vedtatt. Mest dreier boka seg om privat sektor, men også offentlig pensjon blir omtalt, blant annet i et eget kapittel.
– Boka kan brukes til myteknekking, sa Hippe. Arbeidsgiverperspektivet blir rådende når selskapene presenterer hva som er lønnsom pensjon, slik at man lett sitter igjen med inntrykket «jo dårligere pensjon, jo bedre pensjonsordning».
Tre elementer
Pensjonssystemet består av folketrygd, AFP og tjenestepensjon.
– Det er ikke hvert enkelt element, men de tre elementene samlet som er viktig, sa Gjelsvik.
LOs nestleder Tor Arne Solbakken sa under lanseringen at det justerbare elementet i pensjonsordningene er tjenestepensjon. Det er der det er mest å hente, blant annet kan partene bli enige om å justere nivået i framtida, vel og merke hvis man får avtalefestet tjenestepensjonene. Slik det er i dag kan arbeidsgiver ensidig endre ordningene. Tjenestepensjoner med minimumsinnskuddet på 2 prosent gir svært lite. På den andre siden fins svært gode ordninger, som i sum gir både 75 og 80 prosent av sluttlønn. Netto (etter skatt) gir de enda mer. Når det gjelder AFP får man enten full AFP eller ingenting. Omtrent halvparten av arbeidstakerne i privat sektor har AFP.
Hybrid
LO går inn for en hybridordning, det vil si elementer fra både ytelses- og innskuddspensjon. Mange arbeidsgivere har klaget på at ytelsesordningen blir for dyr, mange arbeidstakere erfarer at innskuddsordning med 2 prosent innskudd gir svært lite i pensjon. Gjelsvik skriver at en hybridordning kan være et kompromiss. Forutsetningen er at tjenestepensjon blir tariffestet, slik at man kan forhandle om ordningene. LO vil ha brede ordninger og lavere kostnader i ordningene, slik at mest mulig går direkte til pensjon.
I boka skriver Gjelsvik at det er mange brikker som skal på plass. Skal det være kollektivforvaltning eller individuell, skal det være G-regulering (at pensjonen reguleres i takt med grunnbeløpet). Skal den være kjønnsnøytral, skal vi unngå oppstykking ved jobbskifter? Andre spørsmål er om tjenestepensjonen skal være livsvarig eller bare vare i ti år. Et annet spørsmål er om det skal være innskudd fra ansatte, noe LO åpner for. Spørsmålene er mange, og forfatteren går nærmere inn på dem i boka. Bakerst finner vi seks sider med begrepsforklaringer. Med dem er boka på 148 sider.
Lang prosess
NHO og Virke har markert stor motstand mot å ta pensjon inn i tariffavtalene. Ved siste hovedoppgjør ble man enige med motparten om utredninger på områdene til HK og Fellesforbundet. Ved neste korsvei, i 2016, må det komme noe mer konkret ut av forhandlingene.
– Pensjon blir viktig i 2016, og sikkert også i kommende oppgjør, sa Eystein Gjelsvik.
Boka er gitt ut av Gyldendal.
Pensjonsopprør?
HK-leder Trine Lise Sundnes holdt et innlegg der hun pekte på at mange av HK-medlemmene i varehandelen faller utenfor tjenestepensjonsordningen, da de ikke har tjent nok. Hun pekte på at det kom en felles utredning ut av 2014-oppgjøret og at hovedoppgjøret i 2016 blir det store pensjonsoppgjøret, eller det store pensjonsopprøret.
– Pensjon blir viktigst for oss i 2016, sa HK-lederen.
Pensjon blir viktigst i 2016
HK-leder Trine Lise Sundnes
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Colourbox.com
Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Gjenreisningen av Ukraina må skje på arbeidernes premisser, mener fagforeningsleder Mykhailo Volynets.
Herman Bjørnson Hagen