LO-økonom Eystein Gjelsvik
LOmedia
Pensjonsbok i rett tid
Det er ett år til neste hovedtariffoppgjør, der pensjonsordningene i privat sektor ventes å bli en hovedsak. I går lanserte LO-økonomen Eystein Gjelsvik boka «Tjenestepensjon for tillitsvalgte». Snakk om timing.
stig@lomedia.no
– Kunnskap er makt i pensjonspolitikken, sa Jon Hippe i Fafo under lanseringen mandag. Og er det på noe område det trengs kunnskap og forståelse, så er det nettopp her. Gjelsvik har prøvd å gjøre et komplisert område enkelt, men det er en kjempeutfordring. Likevel har han lyktes svært god. Han legger vekt på å forklare hele pensjonssystemet, slik det nå bygges stein for stein etter at pensjonsreformen ble vedtatt. Mest dreier boka seg om privat sektor, men også offentlig pensjon blir omtalt, blant annet i et eget kapittel.
– Boka kan brukes til myteknekking, sa Hippe. Arbeidsgiverperspektivet blir rådende når selskapene presenterer hva som er lønnsom pensjon, slik at man lett sitter igjen med inntrykket «jo dårligere pensjon, jo bedre pensjonsordning».
Tre elementer
Pensjonssystemet består av folketrygd, AFP og tjenestepensjon.
– Det er ikke hvert enkelt element, men de tre elementene samlet som er viktig, sa Gjelsvik.
LOs nestleder Tor Arne Solbakken sa under lanseringen at det justerbare elementet i pensjonsordningene er tjenestepensjon. Det er der det er mest å hente, blant annet kan partene bli enige om å justere nivået i framtida, vel og merke hvis man får avtalefestet tjenestepensjonene. Slik det er i dag kan arbeidsgiver ensidig endre ordningene. Tjenestepensjoner med minimumsinnskuddet på 2 prosent gir svært lite. På den andre siden fins svært gode ordninger, som i sum gir både 75 og 80 prosent av sluttlønn. Netto (etter skatt) gir de enda mer. Når det gjelder AFP får man enten full AFP eller ingenting. Omtrent halvparten av arbeidstakerne i privat sektor har AFP.
Hybrid
LO går inn for en hybridordning, det vil si elementer fra både ytelses- og innskuddspensjon. Mange arbeidsgivere har klaget på at ytelsesordningen blir for dyr, mange arbeidstakere erfarer at innskuddsordning med 2 prosent innskudd gir svært lite i pensjon. Gjelsvik skriver at en hybridordning kan være et kompromiss. Forutsetningen er at tjenestepensjon blir tariffestet, slik at man kan forhandle om ordningene. LO vil ha brede ordninger og lavere kostnader i ordningene, slik at mest mulig går direkte til pensjon.
I boka skriver Gjelsvik at det er mange brikker som skal på plass. Skal det være kollektivforvaltning eller individuell, skal det være G-regulering (at pensjonen reguleres i takt med grunnbeløpet). Skal den være kjønnsnøytral, skal vi unngå oppstykking ved jobbskifter? Andre spørsmål er om tjenestepensjonen skal være livsvarig eller bare vare i ti år. Et annet spørsmål er om det skal være innskudd fra ansatte, noe LO åpner for. Spørsmålene er mange, og forfatteren går nærmere inn på dem i boka. Bakerst finner vi seks sider med begrepsforklaringer. Med dem er boka på 148 sider.
Lang prosess
NHO og Virke har markert stor motstand mot å ta pensjon inn i tariffavtalene. Ved siste hovedoppgjør ble man enige med motparten om utredninger på områdene til HK og Fellesforbundet. Ved neste korsvei, i 2016, må det komme noe mer konkret ut av forhandlingene.
– Pensjon blir viktig i 2016, og sikkert også i kommende oppgjør, sa Eystein Gjelsvik.
Boka er gitt ut av Gyldendal.
Pensjonsopprør?
HK-leder Trine Lise Sundnes holdt et innlegg der hun pekte på at mange av HK-medlemmene i varehandelen faller utenfor tjenestepensjonsordningen, da de ikke har tjent nok. Hun pekte på at det kom en felles utredning ut av 2014-oppgjøret og at hovedoppgjøret i 2016 blir det store pensjonsoppgjøret, eller det store pensjonsopprøret.
– Pensjon blir viktigst for oss i 2016, sa HK-lederen.
Pensjon blir viktigst i 2016
HK-leder Trine Lise Sundnes
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad