JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
 Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.

Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.

Paul S. Amundsen

Eldreomsorg

Privatisering kan gjøre Solveig Irene til pensjonstaper

Høyre vil privatisere flere sykehjem hvis de får makten i Bergen og andre kommuner. Det kan føre til at de ansatte mister millionbeløp i pensjon.

cathrine@lomedia.no

Saken ble oppdatert med en presisering om Steinar Fuglevaags utregning 8.9.2023 kl. 11:52.

Opplysninger og kommentarer fra NHO Geneo ble lagt til 11.9.2023 kl 16.48.

Nattevakt og helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve mener det er mye som står på spill i høstens lokalvalg.

­­– Vinner høyresiden, blir det anbud. Men hvem skal ut på anbud? Hvem skal få kontraktene, og hvor lenge skal de vare? lurer Skjerve.

Hun er leder for Fagforbundet i bydelen Fana. I tillegg står hun som nummer 19 på Arbeiderpartiets liste for kommunevalget i Bergen. 

Høyre vil privatisere

I dag styrer Arbeiderpartiet i Bergen sammen med Venstre. Nå kan det gå mot et maktskifte, selv om Bergens Tidendes siste meningsmåling har gjort det mer usikkert enn det så ut i sommer.

Høyre har stupt med 4,4 prosentpoeng ifølge målingen, men er fortsatt størst med god margin. Ap fikk 16,8 prosents oppslutning i BTs måling.

Høyre har sagt at de vil konkurranseutsette nye sykehjem i Bergen, samt minst to som drives kommunalt i dag.

Ifølge VG vil Høyre i tillegg privatisere fire sykehjem i Oslo, ett i Tromsø og ett planlagt nytt sykehjem i Kristiansand. Blir Odinsvei et av de utvalgte i Bergen, kan det få økonomiske følger for Skjerve og kollegene hennes.

Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.

Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.

Paul S. Amundsen

Kan tape over millionen

Steinar Fuglevaag er Fagforbundets pensjonsekspert.

Han har regnet ut hva forskjellen i alderspensjon kan være for en helsefagarbeider ansatt i kommunen kontra en helsefagarbeider ansatt i en privat kommersiell virksomhet.

Han har tatt utgangspunkt i Skjerves lønn på 530.000 kroner ved avgang på 67 år. Det er en vanlig helsefagarbeiderlønn.

– I et slikt scenario vil det årlige pensjonstapet være mellom 40.000 og 45.000 kroner hvert år, i om lag 20 til 25 år som pensjonist. Det vil si et tap opp mot én million i alderspensjon, forklarer Fuglevaag.

Nylig ble det forhandlet fram en ny avtale om særaldersgrenser for blant andre helsefagarbeidere i det offentlige.

Legger vi til verdien av den nye avtalen, vil forskjellen i pensjon kunne bli på enda noen hundretusen, ifølge pensjonseksperten.

– Noen kan få et slitertillegg også i privat sektor, men dette er ikke livsvarig og har strengere vilkår enn særalderspåslaget, utdyper Fuglevaag.

Tallene han har kommet fram til, er basert på at helsefagarbeideren arbeider hele karrieren for enten en offentlig eller en privat kommersiell arbeidsgiver.

Dersom en person jobber noen år i offentlig sektor først, og så resten i det private, vil pensjonstapet være mindre.

Fuglevaags utregning tar utgangspunkt i en innskuddspensjon på 2 prosent av lønna, som er minimumsnivået for private virksomheter på NHOs overenskomst 481 (se faktaboks nederst i saken).

En beboer får hjelp med å drikke morgenkaffen.

En beboer får hjelp med å drikke morgenkaffen.

Paul S. Amundsen

– Én million er mye penger. Kanskje spesielt i yrker hvor du må slutte tidligere enn i andre yrker. Da skal pengene spres over flere år, sier fagforeningsleder Skjerve.

– De unge tenker ikke så mye på det. Men når du begynner å nærme deg pensjonsalder, og begynner å tenke «hva får jeg, hva får jeg ikke?», da tror jeg det vil påvirke deg, sier hun.

Tilbyr mer enn minstekravet

NHO Geneo mener Fuglevaags utregning basert på 2 prosent i innskuddspensjon, ikke reflekterer den reelle situasjonen i dag. De opplyser at deres medlemmer innenfor sykehjem i snitt betaler litt over 5 prosent i innskuddspensjon.

– Fagforbundet serverer her et regnestykke som ikke har rot i virkeligheten. Våre sykehjem-medlemmer betaler godt over dobbelt så mye i innskuddspensjon som det Fagforbundet legger til grunn. Det hadde vært redelig å bygge regnestykket på hva som faktisk er reell pensjon i sektoren, ikke hva som er minstekravet, sier Torbjørn Furulund. Han er bransjedirektør for helse- og velferd i NHO Geneo.

– Jeg håper at Fuglevaag tar kontakt med oss neste gang Fagforbundet skal gjøre en slik utredning, slik at man får fakta belyst, sier han.

– Det er fint at NHO sier at de har bedre ordninger, men det er ikke tariffestet, så det er opp til hver enkelt arbeidsgiver, svarer Steinar Fuglevaag. 

NHO Geneo opplyser at de har fire medlemmer innen sykehjem i dag, som til sammen driver 10 sykehjem. Disse omfatter både ideelle og kommersielle drivere. Det finnes i dag tre konkurranseutsatte sykehjem som kommersielle selskaper driver, ett i Asker og to i Bærum. 

Slik svarer Høyre

Christine Meyer er Høyres byrådslederkandidat i Bergen. Vi ba om et intervju med henne om pensjonstapet som Fuglevaag har regnet ut.

Isteden svarer Meyer på epost.

Hun mener pensjonstapet må ses i sammenheng med de øvrige lønns- og arbeidsvilkårene.

«Anbudene kommunene legger ut må legge til rette for at de ansatte i de private virksomhetene tilbys konkurransedyktige lønns- og pensjonsvilkår», skriver hun i en epost til LO-Aktuelt.

Hun legger til at den lave renten trolig vil gjøre at de private pensjonsavtalene vil falle dårligere ut enn de offentlige.

«Legger vi til grunn et mer normalt rentenivå, vil de private bli mer konkurransedyktige», skriver Meyer.

Hun legger til at et mer enhetlig pensjonssystem for privat og offentlig sektor ville gjort det lettere å få flyt av arbeidskraft mellom de to sektorene. 

Like varme hender

Assistent Benedicte Fjeld brer dynen over en beboer. – Det snakkes om at det er så mye varmere hender i det private. Men hendene har et større sikkerhetsnett rundt seg når du er i kommunal regi, sier kollega og tillitsvalgt Solveig Irene Skjerve.

Assistent Benedicte Fjeld brer dynen over en beboer. – Det snakkes om at det er så mye varmere hender i det private. Men hendene har et større sikkerhetsnett rundt seg når du er i kommunal regi, sier kollega og tillitsvalgt Solveig Irene Skjerve.

Paul S. Amundsen

Når frokosten ikke kan inntas ved bordet, bringer de ansatte på Odinsvei maten inn til beboerne. Inne på et rom brer assistent Benedicte Fjeld dynen om en eldre dame. Så hjelper hun den gamle med å holde en kaffekopp mens beboeren drikker av et sugerør.

– Det snakkes om at det er så mye varmere hender i det private. Kvaliteten er den samme om du er i privat eller offentlig sektor. Men hendene har et større sikkerhetsnett rundt seg når de er i kommunal regi, sier Solveig Irene Skjerve.

Hun vet hva hun snakker om. Sykehjemmet hun jobber på, har allerede vært privat. For sju år siden tok Bergen kommune over driften fra Aleris. Da hadde det private selskapet drevet både Odinsvei og Søreide sykehjem i tolv år.

Glemmer de som gjør jobben

Sikkerhetsnettet hun nevner, handler ikke bare om pensjon, men også om jobbsikkerhet.

– Vi er jo ansatt i Bergen kommune. Hvis du må omskoleres fordi du blir skadet, så har du flere plasser å være. Og hvis vi må redusere antall ansatte, mister du ikke ansettelsesforholdet. Da kan du kanskje bytte tjenestested, forklarer Skjerve.

Hun mener følgene av privatisering for de ansatte i eldreomsorgen kommer for dårlig fram i samfunnsdebatten.

– Det er veldig mye snakk om brukere og kvalitet på tjenester for brukerne. Men vi glemmer de som skal utføre tjenestene.

Lover jobb i kommunen

Byrådslederkandidat Christine Meyer mener Skjerve ikke har noe å frykte hvis Høyre kommer til makten.

Hun skriver i e-posten at når Høyre konkurranseutsetter sykehjem, vil de gi de ansatte rett til å reservere seg.

«Det vil si at hvis de ikke ønsker å bli med over til den nye leverandøren, så vil de være garantert jobb i Bergen kommune med samme lønn som de har nå», skriver Meyer.

– Hvordan skal dere finansiere jobb til dem hvis mange ikke vil privatiseres?

«Bergen kommune har over 8.000 ansatte innenfor helse- og omsorgssektoren og med en så stor arbeidsstokk, høyt sykefravær og normal turnover, så vil det ikke være noe problem å finne arbeid til de medarbeiderne som ikke ønsker å bli med over til de private leverandørene», svarer Meyer i e-posten.

Mangel på tid og folk

I stuen setter Skjerve seg ned ved frokostbordet til snart 97 år gamle Marie.

På spørsmål om hva hun tenker om at Høyre vil privatisere flere sykehjem, svarer beboeren kontant:

– De arbeider for de rike.

– Har du det bra her, da? spør helsefagarbeider Skjerve.

– Jeg har det bra her, men det er for lite folk, mener Marie.

Uansett hvem som driver eldreomsorgen, er det noen utfordringer som går igjen. Knapphet på tid, bemanning og fulle stillinger. Og en bølge av stadig flere og sykere eldre.

Solveig Irene Skjerve diskuterer Høyres ønske om å privatisere sykehjem med beboer Marie. Den snart 97 år gamle damen har tenkt å stemme ved valget. Men om det blir på Høyre, er usikkert. – De arbeider for de rike, mener hun.

Solveig Irene Skjerve diskuterer Høyres ønske om å privatisere sykehjem med beboer Marie. Den snart 97 år gamle damen har tenkt å stemme ved valget. Men om det blir på Høyre, er usikkert. – De arbeider for de rike, mener hun.

Paul S. Amundsen

Heltidssykehjem

På Sandsli bo- og aktivitetssenter noen kilometer unna Odinsvei har de i alle fall løst ett av problemene.

Da Bergen kommune åpnet sykehjemmet høsten 2020, kunne de tilby heltidsstillinger til alle som ønsket det.

LO-Aktuelt besøker sykehjemmet en sjeldent fin sommerdag. I hagen utenfor første etasje har de ansatte pyntet med oppblåsbare flamingoer og girlandere. En liten scene blir rigget for et band som skal komme og spille.

– Å, er det fest i dag, også? spør en kvinnelig beboer som følger med fra terrassen i etasjen over.

Med til sammen 150 beboere må sommerfesten avholdes puljevis over flere dager.

TIllitsvalgt Carina Eikeland (til venstre) og Eva Steinsvik trives godt på Sandsli, men synes det er intenst å jobbe fulltid som helsefagarbeidere.

TIllitsvalgt Carina Eikeland (til venstre) og Eva Steinsvik trives godt på Sandsli, men synes det er intenst å jobbe fulltid som helsefagarbeidere.

Paul S. Amundsen

Slitsomt jag etter vakter

På kjøkkenet står helsefagarbeider Eva Steinsvik og varmer raspeballer til dagens middag.

Hun søkte seg hit da sykehjemmet åpnet fordi de kunne tilby 100 prosents stilling. Tidligere jobbet hun deltid på natt. Da forsøkte hun å fylle på med ekstravakter.

– Det var stress når jeg fikk for lite vakter, og det ble litt lite lønn, forteller Steinsvik.

Helsefagarbeider Eva Steinsvik varmer raspeballer og saltkjøtt i vannbad til dagens middag.

Helsefagarbeider Eva Steinsvik varmer raspeballer og saltkjøtt i vannbad til dagens middag.

Paul S. Amundsen

Kollega og plasstillitsvalgt for Fagforbundet, Carina Eikeland, kom hit til Sandsli fra en 50 prosents stilling i hjemmesykepleien. Også hun tok ekstravakter.

– Med to barn og hus var det slitsomt å jage vakter. Her får jeg mer kontinuitet i hverdagen.

Beboerne blir sykere

Ved Sandsli har de ansatte som jobber på dagtid, et par såkalte ressursvakter i måneden. Da blir de plassert på andre avdelinger for å dekke opp for fravær. Slik blir det mindre bruk av vikarer.

De ansatte har i tillegg langvakter på 12,5 timer i helgene. Det er et virkemiddel for å kunne tilby hele stillinger. Selv om de to helsefagarbeiderne er fornøyde med tilbudet om full jobb, opplever de begge at det er et intenst yrke å jobbe 100 prosent i.

– Det er ikke for alle. Det er tungt, vi er ofte underbemannet og beboerne blir bare sykere og sykere, sier Steinsvik.

Kjente fjes

Rundt et av bordene som er dekket til sommerfest, sitter beboer Eivind Hopland sammen med pårørende Karen Hopland. De møter stort sett kjente ansikter blant de ansatte, forteller de.

– Jeg synes det er en kjempefordel at de har hele stillinger. Beboerne kjenner jo igjen vedkommende som er der hele dagen. Skifte av folk når de er begynt å bli demente, er ikke så bra, sier Karen Hopland.

– Har det noe å si for dere om sykehjemmet er kommunalt eller privat?

– Jeg har bare erfaring med det vi får her. Det blir vel ikke noe bedre med privat, svarer beboer Eivind Hopland.

 Beboer Eivind og pårørende Karen Hopland er stort sett fornøyde med det kommunale sykehjemmet på Sandsli. – Det blir vel ikke noe bedre med privat, sier Eivind.

Beboer Eivind og pårørende Karen Hopland er stort sett fornøyde med det kommunale sykehjemmet på Sandsli. – Det blir vel ikke noe bedre med privat, sier Eivind.

Paul S. Amundsen

Roboter neste?

Foreløpig er det usikkert hvilke av de ansatte i eldreomsorgen som kan få en ny, privat arbeidsgiver dersom Høyre vinner valget i Bergen.

Uansett hvem som styrer, er det noen ting som kanskje ikke kan bli så mye verre, tenker tillitsvalgt Carina Eikeland på Sandsli.

– De kan ikke ta flere ansatte fra oss. Vi er én på natt på hver avdeling. Hvis de skal fjerne den ene, da må de inn med roboter, sier hun.

Fra grillen serveres det pølser til beboere og besøkende. Snart kommer bandet. Oppe på terrassen i andre etasje følger den eldre damen med på det som skjer.

– Livet er en fest, og du er invitert, sier helsefagarbeider Steinsvik mens hun smører beboeren med solkrem.

Miriam Nerhovde tar med seg besøkshunden Oliver til sykehjemmet på Sandsli to dager i uken. – Her har de det veldig fint. Jeg har vært og besøkt andre sykehjem og. Her er det masse kjekt som skjer for de eldre, forteller hun.

Miriam Nerhovde tar med seg besøkshunden Oliver til sykehjemmet på Sandsli to dager i uken. – Her har de det veldig fint. Jeg har vært og besøkt andre sykehjem og. Her er det masse kjekt som skjer for de eldre, forteller hun.

Paul S. Amundsen

Aktører i eldreomsorgen

Sykehjem drives enten av kommunen, ideelle virksomheter eller av private, kommersielle selskaper.

I Norge finnes tre konkurranseutsatte sykehjem som drives av kommersielle selskaper, to i Bærum og ett i Asker kommune. Begge kommuner er styrt av Høyre.

De ideelle er også private, men driver ikke for profitt. Regjeringen med Ap og Sp har sagt at de ønsker å legge til rette for godt samarbeid med ideelle aktører i eldreomsorgen.

Kilder: NHO, Hurdalsplattformen

Slik er pensjonstapet regnet ut

Utregningen sammenligner hele karrierer i offentlig kontra privat sektor.

Den tar utgangspunkt i private virksomheter på NHOs overenskomst 481, og legger til grunn det laveste nivået på 2 prosents innskuddspensjon, pluss AFP.

Utregningen legger til grunn en avkastning tilsvarende økningen i folketrygdens grunnbeløp (G), og gjør om innskuddspensjon til en livsvarig pensjon for sammenligningens skyld.

Kilde: Steinar Fuglevaag

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss