JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private omsorgsselskaper i Sverige nekter å betale lønn til hjemmehjelperne for reisen mellom brukerne

Å forflytte seg fra en bruker til en annen er ikke arbeidstid. Det mener noen av de private selskapene som tilbyr hjemmetjenester i svenske Ørebro – og nekter å betale lønn for reisetiden til de ansatte.
Svenske hjemmehjelpere får ikke lønn for tiden de bruker på å reise fra en bruker til en annen. (Illustrasjonsfoto)

Svenske hjemmehjelpere får ikke lønn for tiden de bruker på å reise fra en bruker til en annen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

sidsel.hjelme@fagbladet.no

– Reisetid mellom brukere er helt klart arbeidstid som de ansatte skal ha betalt for, sier Micael Adriansson, tillitsvalgt for Kommunal (Fagforbundets svenske søsterorganisasjon) til nettavisen ka.se.

– Kan man ikke forflytte seg mellom brukerne, så kan man heller ikke utføre arbeidet, sier Adriansson.

p

Verst for timeansatte

Kommunal har hatt flere saker for medlemmer som mener de har jobbet gratis. I noen av sakene har de fått medhold, i andre ikke.

– Det er jo et spørsmål om bevisbyrde. Når vi kan bevise at vedkommende har vært ansatt i en viss prosent, løser det seg ofte.

– Om de bare jobber på timebasis, kan arbeidsgiver dele opp arbeidsdagen i flere vakter. Det betyr at enkelte må jobbe fra morgen til kveld for å skrape sammen en heltidslønn, sier den tillitsvalgte til ka.se.

Kommunen kan ikke kontrollere

Ørebros kommunalråd, John Johansson sier til SVT Ørebro at han forutsetter at de private selskapene i hjemmetjenesten betaler den lønna de ansatte har krav på. Han mener det er vanskelig for kommunen å kontrollere det.

– Vi kan ikke gå inn i den enkeltes lønnsspesifikasjoner. Det må være en sak mellom den ansatte, selskapet og fagforeningen, sier Johansson til SVT.

p

Rekommunalisering i 2020

Fra og med april neste år slutter Ørebro med valgfrihet i hjemmetjenesten. Kommunen har hatt flere selskaper inne som senere er blitt kastet ut på grunn av brudd på lov- og avtaleverk.

Dette har blant annet vært et selskap som tidligere er dømt for økonomisk kriminalitet og hadde en konkurs med milliongjeld i bagasjen. Det oppdaget ikke Ørebro kommune da de inngikk avtale med selskapet.

Warning
Annonse
Annonse