MESTRER VINDEN: – Det morsomste er å hoppe og gjøre triks i lufta, sier kite-entusiasten Kjetil Schwoch.
Håvard Sæbø
Kitesurfing
– Det blir aldri for mye vind, mener kiter Kjetil
Bølgene går hvite, og den finkornede sanden pisker i ansiktet. En åpen fritidsbåt full av folk kastes opp og ned i den urolige sjøen før den gjør vendereis til brygga. – Perfekt, tenker Kjetil Schwoch og smiler.
roy@lomedia.no
has@lomedia.no
LARVIK: Stedet er Hvittensand, en sandbanke akkurat der elva Lågen møter Larviksfjorden. Vinden som henter fart fra både Kattegat og Skagerrak kommer rett inn Larviksfjorden og gjør Hvittensand til et eldorado for kitere.
– Dette er den beste plassen i hele Vestfold for kiting, forklarer Kjetil Schwoch.
I flere uker har imidlertid værmeldingene vært trist lesning for kitesurferne i Vestfold. Mens vanlige folk ofte nyter en vindstille dag, er det ikke slike dager som får fram smilet hos Kjetil og de som driver med kiting.
– Jeg sjekker værmeldingen hele tiden, flirer han.
SIDEN 2014: Kjetil oppdaget kiting da han gikk på videregående for åtte år siden. Nå kiter han så fort det er vind.
Håvard Sæbø
Frihetsfølelse
Kitesurfing, kiteboarding eller bare kiting er en aktivitet der utøveren står på et lite brett og kontrollerer en drage (kite) som fungerer som et seil som trekker utøveren bortover vannet eller snøen. Mange bruker for øvrig slalåmski eller snowboard når de kiter på vinteren.
– Det er enklere å kite på snø. Da er det er lettere å komme seg opp dersom man faller, men man slår seg mindre når man ramler i vannet, sier Schwoch.
Noe av det mest spektakulære med kiting er å hoppe høyt og gjøre triks i lufta før man lander igjen. I Vestfold Kiteklubb er høyderekorden på hopp på over 20 meter. Verdensrekorden skal være mer enn dobbelt så høy, mens Kjetil anslår at det høyeste han har kommet er tolv meter.
– Kanskje er det tretten, men si tolv. Da blir jeg ikke tatt for å juge, flirer han.
Det raskeste som er målt i kiting er over 55 knop, men for Kjetil er det hoppingen og triksingen som er det morsomste. Til daglig er han anleggsgartner, og i 2018 ble han faktisk europamester under Euroskills i Budapest. Hvis han er halvparten så ivrig på jobben som når han kiter, må han være en være enhver arbeidsgivers drømmeansatt. Kjetil kommer nemlig springende ut på Hvittensand, og hiver på seg våtdrakta og er på vannet og i luften på et øyeblikk.
– Det gir en enorm frihetsfølelse og det er gøy å mestre naturkreftene, understreker Kjetil, mens han utålmodig håper at intervjuet snart er slutt.
t UNG SPORT: Kiting er en ganske ny sport. Den oppstod på slutten av 1990-tallet i Frankrike og på Hawaii.
Håvard Sæbø
10–15 tusen
Da han var liten drev han litt med vindsurfing. Kiting oppdaget han på videregående i 2014, men interessen fikk seg en virkelig boost da han gikk på Risøy folkehøgskole på Gjeving i Tvedestrand to år senere. Siden har han ikke vært til å stoppe.
– Jeg kiter så ofte det er vind, gjerne flere ganger i uka. Dette er første gangen med sommerkiting for meg, mens jeg kiter i Veggli om vinteren, forteller han.
Kiting er ingen gammel idrett. Den oppsto på slutten av 1990-tallet i Frankrike og på Hawaii, og de første kommersielle kiting-produktene kom for salg i 1998. Har du lyst til å prøve deg, så kommer du veldig langt med 10-15.000 kroner. Da får du både kite, brett og våtdrakt. I hvert fall om du tar en kikk på Finn.
Kjetil har som mange av de mest aktive to ulike kiter. En på tolv kvadratmeter og en på ni.
– Vi bruker den lille når det blåser kraftig, sier Kjetil mellom vindkulene.
– Kan det bli for mye vind til å kite?
– Det blir aldri for mye vind, gliser Kjetil Schwoch.
Navn: Kjetil Schwoch
Alder: 25
Yrke: Anleggsgartner
Hobby: Kiting
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.