Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Strømpris
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift: – Vi er veldig bekymret
En av tre landbaserte vindmøller i Europa er laget med glass-fiber fra 3B Fibreglass på Sørlandet. Nå henger framtida til bedriften i en tynn tråd.
roy@lomedia
tormod@lomedia.no
BIRKELAND: Tre mil fra Kristiansand og drøyt halvparten fra Lillesand ligger glassfiberfabrikken 3B Fibreglass.
Her jobber rundt 230 ansatte med å smelte pulverisert sand og mineraler til ultratynne glassfibertråder som tvinnes sammen i ulike tykkelser før de snurres på ruller.
Hvert eneste år produserer 3B Fibreglass omtrent 22 millioner kilometer med ferdig tvinnet glassfibertråd. Det er samme distanse som 550 ganger rundt jorda ved ekvator, drøyt halvveis fra jorda til naboplaneten vår Venus, eller omtrent 29 ganger tur-retur til månen.
Fibre helt ned til en tusendels millimeter tvinnes sammen til glassfibertråder. Operatørene må hele tiden kontrollere at prosessen ikke stopper.
Tormod Ytrehus
Stor bekymring
70 prosent av produksjonen går til produsenter av vindmøller. Ifølge bedriftens nestleder, Paul Jensen, er en av tre landbaserte vindmøller i Europa laget med glassfiber fra Birkeland-bedriften. De fremste konkurrentene befinner seg i Kina.
Den største utfordringen for å klare konkurransen er den norske strømprisen. Årsaken til det, er at produksjon av glassfiber er kraftkrevende. Bedriften bruker 60 gigawatt strøm årlig.
I 2020 kostet det 20 millioner kroner. I fjor var strømregningen på omtrent 100 millioner kroner. Det gjorde at strømutgiftene økte fra omtrent seks prosent av bedriftens utgifter til mellom 20–25 prosent.
– Vi er veldig bekymret. Prisen på strøm har gått noe ned, men ikke nok til at vi kan overleve, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i bedriften, Ove Vehusheia.
– Vi har tro på bedriften, men uten billigere strøm, brenner det et blått lys for bedriften, sier klubbleder Ove Vehusheia.
Tormod Ytrehus
Lever på overtid
Utfordringen for bedriften er nemlig at de tre smelteovnene som brukes i produksjonen av glassfiber må byttes ut. Helst så snart som mulig.
– Vi vet ikke hvor lenge ovnene vil vare. Forhåpentligvis i halvannet år til, men det kan også gå bare et halvt år før de må skiftes ut. Vi skal få analysert ovnene av utenlandske eksperter, men ovnene lever allerede på overtid, forklarer Paul Jensen, leder for prosess- og teknologiutvikling i 3B Fibreglass.
At det begynner å haste, viser det faktum at det allerede har vært to gasslekkasjer fra smelteovnene.
– Det viser at de ovnene synger på siste verset, sier Vehusheia.
Må overbevise eieren
Utfordringen for 3B Fibreglass er at slike smelteovner ikke er hyllevare. Det gjør at det vil gå omtrent ett år fra det blir bestilt nye ovner til de er på plass og i drift.
Den investeringen vil ligge på 250–300 millioner kroner, og både Vehusheia og Jensen sier eieren ennå ikke har sagt ja til å ta den kostnaden i en situasjon med høye strømpriser og dermed dårligere konkurranseevne sammenlignet med Kina.
– Vårt primære problem er strømkostnaden, men på kort sikt er vår enorme utfordring å få overbevist våre eiere om at det er lurt å drive industri i Norge, sier Jensen.
Paul C. Jensen er nestleder på 3B Fibreglass Norway AS. Uten en løsning som gir billigere strøm for næringslivet, vil trolig bedriften måtte stenge ned.
Tormod Ytrehus
Billigere med propan
Paradoksalt nok så bidrar de høye strømprisene til at 3B Fibreglass må drive mindre miljøvennlig enn de kunne gjort. Totalt er bedriftens energiforbruk på rundt 160 gigawatt årlig. Det tilsvarer energiforbruket til omtrent 8000 husstander i Norge. Av det står propan for 100 gigawatt, men bedriften har planer om å redusere andelen fossilt brensel til fordel for ren elektrisitet. Det er nå lagt på is inntil videre.
– Selv med CO2-avgifter så er det billigere for oss å bruke propan enn å bruke strøm, sukker Paul Jensen oppgitt.
Både i ledelsen og blant de ansatte er det en felles oppfatning av at det trengs politisk styring av strømprisen, og at det ikke er mangel på penger som er problemet.
Fikk 3,5 millioner
– Mens regjeringen peker på EU som grunn til at den ikke kan gi mer strømstøtte til bedriftene, så var EU-landet Frankrike ekstremt raskt ute med støtteordninger til bedriftene. De høye strømprisene ga 62 milliarder i ekstrainntekter til staten i fjor, mens det ble gitt 40 milliarder i strømsubsidier. Vi fikk riktignok 3,5 millioner fra staten før jul, men det rekker ikke langt når vi hadde nesten 100 millioner i strømutgifter, påpeker Jensen.
– Det har jo vært en visjon at Norge skal bli mindre petroleumsuavhengig, men da må vi ha annen industri å leve av. Da må det være mulig for Norge å gjøre noe også. Hvis ikke taper vi for kinesiske produsenter som får strømmen sin fra kullkraft. Det er jo ikke bra, sier Vehusheia.
Hvert år produserer 3B Fibreglass på Birkeland 22 millioner kilometer med glassfibertråder. Ratchanok Kettrong håndterer stativene glassfiberrullene henger på.
Tormod Ytrehus
Haster med billigere strøm
Han nekter likevel å gi opp.
– På kort sikt brenner det et blått lys for driften hos oss, men vi velger å være optimistiske. Dette er jo grønne industriarbeidsplasser, så vi må ha troa, sier Ove Vehusheia.
De må imidlertid krysse fingrene for at ovnene som i dag smelter glassfiber ikke bryter sammen med det første.
– Hvis ovnene går i stykker, må vi stenge. Derfor trenger vi politiske signaler på en endring i strømstøtten som kan senke strømprisene for bedriftene så fort som overhodet mulig, bekrefter Paul Jensen i 3B Fibreglass.
Glassfiber
Glassfiber lages ved å smelte silisiumsand, kalkstein og andre mineraler til flytende form.
Smelteovnene øker temperaturen i glasset til 1.400–1.500 grader.
Den flytende massen trekkes så ut i tynne fibre.
De tynne fibrene tvinnes til litt tykkere tråder som rulles sammen.
3B Fibreglass Norway AS
Glassfiberproduksjon på Birkeland siden 1971
Produserer 55.000 tonn glassfiber årlig
Energiforbruk på 160 gigawatt årlig. 60 gigawatt elektrisitet og 100 gigawatt fra propan
Strømutgiftene økte fra drøyt 20 millioner kroner i 2020 til 100 millioner kroner i 2022.
Fabrikken har rundt 230 ansatte.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.